Witam, popełniłem już 5 warek z procesem zacierania (chociaz jakoś nie mogę się zdobyć na opisywanie moich doświadczeń w odpowiednim dziale) i nurtuje mnie jeden dość złożony temat a mianowicie CHMIELENIE.
Do tej pory robiłem piwo z gotowych zestawów BA i jasno w instrukcji miałem ile i jakiego rodzaju chmielu dodać oraz w której minucie. Ale od czego to zależy?
Jaka jest zależność między ilością dodanego chmielu a czasem gotowania? To znaczy, czy dla przykładu chmielenie przez 30 min. ilością 40g. chmielu, równa się np. (matematycznie) 80g. chmielu przez 15 min? (Myślę, że się nie równa, ale nie wiem jakie są zależności).
A na dodatek tydzień temu zacierałem pszeniczne a tam jeden rodzaj chmielu, aromatyczny, dodaje się w trzech dawkach... (wg. przepisu BA). Chciałbym to zrozumieć. Może ktoś to wyjaśni w przystępny sposób. Wiem, że temat jest złożony i raczej jedną odp. wszystkiego się nie wyjaśni, ale mam nadzieję, że kilka(naście) postów przybliży poznanie procesu chmielenia. Z góry dzięki za odp.
Do tej pory robiłem piwo z gotowych zestawów BA i jasno w instrukcji miałem ile i jakiego rodzaju chmielu dodać oraz w której minucie. Ale od czego to zależy?
Jaka jest zależność między ilością dodanego chmielu a czasem gotowania? To znaczy, czy dla przykładu chmielenie przez 30 min. ilością 40g. chmielu, równa się np. (matematycznie) 80g. chmielu przez 15 min? (Myślę, że się nie równa, ale nie wiem jakie są zależności).
A na dodatek tydzień temu zacierałem pszeniczne a tam jeden rodzaj chmielu, aromatyczny, dodaje się w trzech dawkach... (wg. przepisu BA). Chciałbym to zrozumieć. Może ktoś to wyjaśni w przystępny sposób. Wiem, że temat jest złożony i raczej jedną odp. wszystkiego się nie wyjaśni, ale mam nadzieję, że kilka(naście) postów przybliży poznanie procesu chmielenia. Z góry dzięki za odp.
Comment