Mahrs Bräu, Weisse

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

Mahrs Bräu, Weisse

zaw. alk. 4,9%, but. 0,5 l
    zakupione u źródła, w Bambergu

Pszeniczniak z Mahr's Bräu, to drugie, cieszące się największą popularnością piwo w firmowej piwiarni w Bambergu (po niefiltrowanym Ungespundet). Niestety, lali je tylko z butelek więc brak mi porównania z wersją beczkową, a moja butelka właśnie doczekała się swojej kolejki.
    Kolor - jasnej słomki, spore zmętnienie;
    piana - gęsta i wysoka, ale kiedy już myślałem, że jest bardzo trwała, szybko zredukowała się do ledwie kremowej kołderki;
    nasycenie - wysokie;
    zapach - pszeniczno-korzenno-słodkawy, zupełnie jak w belgijskim witbierze, a nie niemieckim weissbierze;
    smak - pszeniczno-kwaskowaty, przy czym kwaskowatość dość mocna, wyróżnia to piwo na tle innych piw pszenicznych; na tyle mocna, że przy bardziej schłodzonym piwie zabija wszelkie przyjemniejsze estrowe smaczki owocowe; towarzyszy jej charakterystyczna, choć delikatna garść przypraw, coś jakby goździki, a może kolendra... Dopiero po lekkim podgrzaniu do temperatury pokojowej piwo ujawnia bogaty bukiet bananowo-owocowy, robi się słodkawe, pyszne (choć kwaskowatość cały czas atakuje).
    Attached Files
    Blog: Piwna Brytania
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

Pite z butelki w Polsce. Na miejscu również dostępne jedynie z butelki.

Piana: obfita, drobna, sztywna, oblepia szkło. Klasyka weizena.
    Kolor: złocisty, przyjemne zmętnienie, piwo nie robi się przygaszone po wlaniu osadu, co częste w pszeniczniakach.
    Wysycenie: średnie, jak na weizena, to w kierunku słabego. Z drugiej strony wlewałem na kilka razy, wiec może się odgazowało, co częste w tym stylu.
    Zapach: typowo pszeniczy. Dominuje orzeźwiający goździk.
    Smak: przyzwoity weizen, niby wszystko ma na swoim miejscu, ale jakoś szczególnie na kolana nie powala. Jest goździk, jest banan, leciutka kwaskowość, goryczki właściwie brak.
    Opakowanie: konsekwentnie w stylu dla całego browaru, stylizowane na etykietę sprzed lat. Ładny firmowy kapsel, taki sam jak na innych piwach z tego browaru.

Trochę przeszkadza zbyt niskie wysycenie. No i co mnie bardzo rozczarowało brak wersji lanej.
    blog.kopyra.com

Comment

• darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12699

Aromat - przyjemny, lekkie owoce, goździk
      Barwa - mętna słomka
      Piana - wysoka, ale jak na pszenicę niezbyt trwała
      Wysycenie - dość ostre, ale w sumie nie jest wysokie
      Smak - taka wytrawna pszenica, jeśli cytrusowo-kwaskowe nuty uznany za "wytrawność" pszenicy. Zgadzam się z Dreamerem co do "korzenności", elementów słodyczy natomiast nie wyczułem wiele, nie jest goryczkowe, mimo to leciutko ściągające.
      Fanom pszenic powinno smakować.
      Zakupione w Drink-Hali W-w

Comment

• Cannabee776i99
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2009.08
        • 658

Bardzo fajna pszenica, kwaskowato orzeźwiająca, odpowiednio treściwa. Tylko piana marniutka.

Comment

• Pancernik
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2005.09
          • 9797

Piwo bladozłote, lekko mętne. Piana biała, średniowysoka i - jak na pszenicę - nietrwała.
          Pachnie fajnie - drożdżowo-chlebowo, za chwilę dochodzą banany i goździki. W smaku także jakoś goździki rządzą, do tego słaba goryczka grejpfrutowa i ślad słodu.
          Nagazowanie dość wysokie. Butelka NRW, wzornictwo - jak na fotce, kapsel browaru, eta (moim zdaniem) mało czytelna.
          Pijalna pszenica, ale nie, żeby jakaś wyjątkowa (pita nieco po terminie... ).

Comment

• wrednyhawran
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2010.07
            • 1784

Kolor jasny, wyblakły pomarańcz, pod światło jasnożółty. Średniomętny.
            Piana marna. Niewysoka i szybko znika niemal do zera! Nawet szkła nie brudzi.
            Zapach małowyrazisty, dominują cytrusy, banany i drożdźe. Jest też trochę goździka.
            Smak prosty słodkawy bananowy z domieszką cytrusów. Nic szczególnego.
            Wysycenie wysokie, jak należy.
            Opakowanie całkiem ładne, stylowa etykieta, kapsel browaru.

Spory zawód, choć piwo pijalne to spodziewałem się czegoś więcej po browarze z Bambergu.
            Piwo pite 20 dni po terminie, ale nie jest zepsute, zatem nie powinno mieć to negatywego wpływu.
            Dla mnie to jest poziom Leżajska Pszenicznego (nawet smakowo i wizualnie bardzo mi go przypomina), czyli poprawna pszenica. Na szczęście zakupione w sporej promocji za 2 z hakiem, więc stosunek cena/jakość wychodzi na plus.
            Warka z datą do 3.02.2012.
            Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
            Małe Piwko Blog
            Małe Piwko Blog na facebooku
            Domowy Browar Demon

Comment

• Ciupaga
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2008.10
              • 79

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
              No i co mnie bardzo rozczarowało brak wersji lanej.
              Obecnie już jest i nawet u nas dostępna
              Dziś piłem z kija w Omercie w Krakowie. U mnie ma 4,5 (skala 1-6).
              Bywajcie Piwożłopy!

Comment

• PiwnicaZamkowa
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2011.05
                • 805

Od 02.03. piwo to dostępne także w Piwnicy Zamkowej w wersji oczywiście z kija

Comment

• gaz4
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2009.04
                  • 192

Kolor jasny, wpadający w wyblakły pomarańcz, dość mętny.
                  Piana słabiutka spodziewałem się czegoś lepszego. Szybko zredukowała się niemal do zera
                  Zapach wszechobecne goździki, po podgrzaniu wyczuwalny banan i cytrusy
                  Smak dominująca kwasek lekko przechodzący pod koniec w słodycz z goździkiem w tle słaby banan
                  Wysycenie średnie
                  Opakowanie Ciekawa etykieta

Lekki zawód, spodziewałem się rewelacji a dostałem dobrą pszenicę dość słabo jak na oczekiwania z Bamberga
                  Zakupione w Piwoni za 6 z hakiem
                  Wniosek są lepsze i tańsze ale spróbować warto

Comment

• coder
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.10
                    • 1347

Aromat: mocny i rześki aromat weizenowy, ładnie zbalansowany banan+gożdzik. Leciutka nutka metaliczna.

Piana: wysoka, rzadka, mało trwała

Barwa: zółta, mętne

Smak: typowy weizen w najlepszym wydaniu, ładnie zbalansowany i o pełnym smaku.

Goryczka: niewyczuwalna

Oczucie w ustach: pełne, mocno wysycone

Ogólne wrażenie: bardzo dobry weizen.
                    Ostatnia zmiana dokonana przez coder; 2013-06-20, 17:46.

Comment

Przetwarzanie...
                    X