Jakie są Wasze ulubione drożdże do angielskich piw górnej fermentacji? Jak ktoś bardzo chce, może podać powody takiego a nie innego wyboru. Chodzi głównie o profil smakowo-zapachowy.
Twoje ulubione drożdże do angielskich ale
Collapse
X
-
Mi się spodobały Burton Ale. Co prawda słabo się zbijają w butelce podczas kondycjonowania ale za to dają rewelacyjny słodowo-kwiatowy bukiet. Jedną warkę na razie na nich zrobiłem ale powtórzę niebawen na pewno (wcześniej w kolejce czekają London Ale III od Ciebie ).
Komentarze zadowolonych degustatorów mówią same za siebie
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezesDrożdże burton ale tworzą tutaj dość intensywny i charakterystyczny bukiet niby kwiatowo-owocowy-drożdżowy, ale jakiś surowy.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AntałekŚliczny, wg mnie słodki zapach pobudził ślinianki, że od razu wziąłem porządny haust.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąlenąZapach idealny - ale'owe owocki w takiej dawce i tonacji jak trzeba.Last edited by Shlangbaum; 2006-06-26, 08:43.
-
-
London Ale III
Czy możecie się podzielić doświadczeniami z użycia drożdży LA III?
Zrobiłem na nich dwie warki i obie mają wyraźnie gorzki smak (dla mnie nieprzyjemny).
Zrobiłem wcześniej podobne piwo na drożdzach US-56 z podobną ilością chmielu marynka rok 2006 i wyszło goryczkowe, ale nie gorzkie (bardzo dobre).
Czy to za sprawą drożdży, czy może czegoś innego?
Szkoda mi wyrzucać, ale jeśli te drożdze dają takie posmaki, to skosy z nimi polecą do kosza.
Test jednego z piw robiłem po fermentacji cichej, drugiego po dwóch tygodniach w butelkach.
Comment
-
-
Zauważyłem, że drożdże te w temperaturze poniżej 20 C daja bardzo chmielowe, lekko słodowe piwo. Przy fermentacji w temp. około 23 C tak samo zacierane i chmielone piwo jest estrowe, owocowe, ale wymaga długiego lezakowania. Swego czasu były to moje ulubione drożdże, ale teraz szukam czegos innego, może spróbuję WLP002.
Comment
-
-
Moje ulubione to German Ale. Dają taki zapach i posmak jakby lekkiego wędzenia
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziMoje ulubione to German Ale. Dają taki zapach i posmak jakby lekkiego wędzenia
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedziZauważyłem, że drożdże te w temperaturze poniżej 20 C daja bardzo chmielowe, lekko słodowe piwo.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziMoje ulubione to German Ale. Dają taki zapach i posmak jakby lekkiego wędzenia
Dziękuję bardzo.
Comment
-
-
German Ale bardzo słabo kłaczkują. Piwo jest ciągle mętne. Jesli komus to przeszkadza to polecam klarowanie żelatyną na 2 dni przed butelkowaniem. A jesli chodzi o angielskie Ale, to, z uwagi na moje lagerowe upodobania, polecam neutralne smakowo Irisch Ale. Nie wiem czemu poleca się je przede wszystkim do piw ciemnych.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gniady Wyświetlenie odpowiedziM
Nie jesteś pierwszą osobą na tym forum, która uwarza te drożdze za swój nr 1.
Comment
-
-
Ostatnio robiłem piwo na London Ale - piwo bardzo smaczne, po około miesiącu coraz wyrażniej czuć posmak charakterystyczny dla piw w stylu belgisjim/klasztornym - tylko oczywiście delikatniejszy - zastanawiałem się nawet czy nie pomylono saszetki - ale chyba one tak mają... może ktoś ma doświadczenia z tymi drożdżami?NORMALNOŚĆ
Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.
Comment
-
Comment