Słód pilzneński Premium

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marabut
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.04
    • 8

    Słód pilzneński Premium

    Witam
    Mam pytanie, czy któryś z Szanownych Kolegów używał słodu pilzneńskiego Premium 3-5 EBC Weyermann?
    Zastanowiam się, czy jest wyraźna różnica w smaku piwa uwarzonego ze słodu pilzneńskiego strzegomskiego, a wcześniej wymienionego.
    Pozdrowienia,
    Zbychu
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marabut
    Witam
    Mam pytanie, czy któryś z Szanownych Kolegów używał słodu pilzneńskiego Premium 3-5 EBC Weyermann?
    Zastanowiam się, czy jest wyraźna różnica w smaku piwa uwarzonego ze słodu pilzneńskiego strzegomskiego, a wcześniej wymienionego.
    Pozdrowienia,
    Zbychu
    Akurat tego słodu nie używałem, ale miałem pilzneński z kilku źródeł w dodatku o różnej jakości (kruchość) wpływ na smak piwa niezauważalny, może minimalne różnice w wydajności.

    Comment

    • Wielki_B
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.02
      • 1968

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marabut
      Witam
      Mam pytanie, czy któryś z Szanownych Kolegów używał słodu pilzneńskiego Premium 3-5 EBC Weyermann?
      Zastanowiam się, czy jest wyraźna różnica w smaku piwa uwarzonego ze słodu pilzneńskiego strzegomskiego, a wcześniej wymienionego.
      Pozdrowienia,
      Zbychu
      Używałem; różnicy, prócz ceny, nie dostrzegłem.

      Comment

      • mlody_w_fachu
        Porucznik Browarny Tester
        • 2006.12
        • 325

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33

        ...może minimalne różnice w wydajności.
        Jakie, który był wydajniejszy?
        po prostu mlody_w_fachu
        - - -
        gdzieniegdzie znany jako winorobek

        Comment

        • huanghua
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.10
          • 1910

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mlody_w_fachu
          Jakie, który był wydajniejszy?
          Jeśli dopiero zaczynasz tę przygodę, to różnicy nie dostrzeżesz.
          Różnicę w cenie - z pewnością.
          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mlody_w_fachu
            Jakie, który był wydajniejszy?
            Wydajność ciut lepsza wychodzi przy kruchutkim słodzie ( trzeba podjadać z każdej partii po kilka ziarenek) . Jak pisał poprzednik niewielka może z 2 lub 3 % wydajności. Do stwierdzenia tylko przy warzeniu identycznego piwa ( choć każdy proces jest unikatowy ).

            Comment

            • wogosz
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.12
              • 1007

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
              Wydajność ciut lepsza wychodzi przy kruchutkim słodzie ( trzeba podjadać z każdej partii po kilka ziarenek)
              Kruchość słodu nie ma wpływu na wydajność, a raczej na jakość śrutowania, lepkość brzeczki, czas scukrowania itp. Na wydajność procesu wpływa głównie ekstraktywność słodu. Nazwa słodu nie ma większego znaczenia (np. Wayermann) - ważne są jego parametry. 3-5 EBC w nazwie oznacza zakres barwy słodu, co jest standardem dla słodów jasnych. Jak napisał Wielki B największa różnica jest w cenie, a jakość zależy od parametrów, a nie od nazwy.

              Comment

              • darko
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.06
                • 2078

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz
                Nazwa słodu nie ma większego znaczenia (np. Wayermann) - ważne są jego parametry.
                Mądrego to i posłuchać przyjemnie .

                Comment

                • WES
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2003.11
                  • 111

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz
                  Kruchość słodu nie ma wpływu na wydajność, a raczej na jakość śrutowania
                  Jakość śruty chyba ma trochę wpływu na wydajność?
                  -
                  Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie

                  Comment

                  • coder
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.10
                    • 1347

                    #10
                    W takim razie, czy można zaryzykowac twierdzenie, że jakość słodu nie ma wpływu na jakość piwa?
                    Tzn. jak mamy marny słód, piwo będzie tak samo smaczne, tyle, że więcej się namęczymy przy zacieraniu, ew. otrzymamy mniej brzeczki?
                    Last edited by coder; 2007-01-13, 11:41.

                    Comment

                    • mark33
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.04
                      • 3283

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
                      W takim razie, czy można zaryzykowac twierdzenie, że jakość słodu nie ma wpływu na jakość piwa?
                      Tzn. jak mamy marny słód, piwo będzie tak samo smaczne, tyle, że więcej się namęczymy przy zacieraniu, ew. otrzymamy mniej brzeczki?


                      Miewałem partie słodu ( nie wspomnę od jakiego dużego dostawcy) które wręcz nie były słodowane, twarde jak diabli i bez charakterystycznej słodyczy. Jeżeli z takiego słodu wyjdzie dobre piwo to gratulacje dla piwowara.

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
                        W takim razie, czy można zaryzykowac twierdzenie, że jakość słodu nie ma wpływu na jakość piwa?
                        ale się ubawiłam

                        Z którego postu to wywnioskowałeś?
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • coder
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.10
                          • 1347

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                          :
                          Z którego postu to wywnioskowałeś?
                          Taki jest ogólny wydźwięk dyskusji:

                          >miałem pilzneński z kilku źródeł w dodatku o różnej jakości (kruchość) wpływ na smak piwa niezauważalny
                          >różnicy, prócz ceny, nie dostrzegłem
                          >Kruchość słodu nie ma wpływu na wydajność, a raczej na jakość śrutowania [...] czas scukrowania

                          Comment

                          • Maidenowiec
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.07
                            • 2287

                            #14
                            Nie sądzisz, że to by było bez sensu?
                            Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                            Thou shallt not spilleth thy beer!

                            Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                            Comment

                            • coder
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.10
                              • 1347

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
                              Nie sądzisz, że to by było bez sensu?
                              No przecież właśnie o tym jest ten wątek - róznica w cenie strzegomskiego pilzneńskiego i Wayermann pilzneński Premium sięga 100%, a jak słyszę, nie widać różnicy, zastanawiam się więc nad sensem inwestowania w droższe słody ze sprawdzonych źródeł.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X