Bierhalle Warszawa, Weizen Bock

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysztof
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.04
    • 1689

    Bierhalle Warszawa, Weizen Bock

    Piwo Weizen Bock bedzie dostepne w sprzedaży od dnia 13.01.2007 r.
    Życzę smacznego
    Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
    www.twojmalybrowar.pl
  • becik
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍼🍼
    • 2002.07
    • 14999

    #2
    Ocena z ARTomatu

    Kolor: ciemny bursztyn, mętne [5]
    Piana: niestety najsłabszy element w piwie, podano mi kufel w ktorym był tylko krązek pianki wokół szkła, posrodku nic, moze tak nalano i podano...nie wiem [1.5]
    Zapach: bez zarzutu, owocowy z chmielowymi nutkami, delikatny [5]
    Smak: treściwość, treściwość, treściwość, aż prawie można je jeść łyżką, w smaku delikatna cierpkawość, słodowe, lekko drożdżowe, jak dla mnie bomba [5]
    Wysycenie: bez zarzutu [5]
    Opakowanie: nie będę się powtarzał [5]
    Uwagi: Pojechał na premiere tego piwka, bardzo miłe zaskoczenie, to jest to co lubię w piwie czyli jego treściwość, rekompensuje ona nawet brak piany, szkoda, że to tylko sezonowa warka (a może się mylę?)

    Moja ocena: [4.65]
    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

    Comment

    • Maidenowiec
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.07
      • 2287

      #3
      Nigdy nie piłem weizenbock'a i jestem strasznie ciekawy co to Krzysztofowi wyszło. Już nie mogę doczekać się soboty Chyba,że uda mi się wcześniej wyrwać.
      Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

      Thou shallt not spilleth thy beer!

      Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

      Comment

      • Krzysztof
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.04
        • 1689

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
        Kolor: ciemny bursztyn, mętne [5]
        Piana: niestety najsłabszy element w piwie, podano mi kufel w ktorym był tylko krązek pianki wokół szkła, posrodku nic, moze tak nalano i podano...nie wiem [1.5]
        Zapach: bez zarzutu, owocowy z chmielowymi nutkami, delikatny [5]
        Smak: treściwość, treściwość, treściwość, aż prawie można je jeść łyżką, w smaku delikatna cierpkawość, słodowe, lekko drożdżowe, jak dla mnie bomba [5]
        Wysycenie: bez zarzutu [5]
        Opakowanie: nie będę się powtarzał [5]
        Uwagi: Pojechał na premiere tego piwka, bardzo miłe zaskoczenie, to jest to co lubię w piwie czyli jego treściwość, rekompensuje ona nawet brak piany, szkoda, że to tylko sezonowa warka (a może się mylę?)

        Moja ocena: [4.65]

        Zastanawia mnie ta piana. Podczas testów była bez zarzutu.
        Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
        www.twojmalybrowar.pl

        Comment

        • becik
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍼🍼
          • 2002.07
          • 14999

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof
          Zastanawia mnie ta piana. Podczas testów była bez zarzutu.
          Może szkło było niedoczyszczone, może kwestia złego nalania, może temperatura (choć tym razem za zimne nie bylo ) bo nie podejrzewam kufla "zlewkowego". Od chwili zamówienia do otrzymania minęło ok 5 minut, może szybko opada - nie wiem. Bylo jej tyle, że nawet nie mogłem określić jej koloru.
          Może następnym razem dostanę je z pianą, zobaczymy.
          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

          Comment

          • Akren
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2004.12
            • 111

            #6
            Ja również miałem w końcu okazję spróbować tego piwka i także podzielam zachwyt. Treściwość koźlaka i pszeniczna kwaskowość to jak się przekonałem świetne połączenie a pierwszy raz piłem piwo tego gatunku. Co do piany to faktycznie była dosyć kiepska ale coż nie można mieć wszystkiego

            Comment

            • piwowar2
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2001.11
              • 588

              #7
              Krzysztof,
              gratuluje odwagi - przeslij mi tego Weizenbocka elektronicznie.

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #8
                Ciekawa jestem tworu Krzysztofa - z własnego doświadczenia wiem, że dobrego weizenbocka jest trudna zrobić - piwo z dużo ilością niuansów.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • docent
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2002.10
                  • 5205

                  #9
                  Ocena z ARTomatu

                  Kolor: Brązowy, mniej krystaliczny niż koźlak ale z drugiej strony nie tak brudnomętnawy jak wyleżakowany alt. Oczywiście porównuję z bierhalowymi piwami. [5]
                  Piana: Jedwabista, o śmietanowej konsystencji, początkowo obfita. Piłem w szklance od pszenicy i w niej prezentuje i zachowuje się o wiele lepiej niż w kuflu. Z czasem ulega redukcji. [4.5]
                  Zapach: Miał być weizenbock i jest - to od razu czuć. Wyczuwalne zarówno bananowo-goździkowe nuty pszenicy jak i słodowo-owocowe koźlaczka. Można by się jedynie pokusić o większą intensywność tego zapachu. [4.5]
                  Smak: Piłem to piwo na rożnych etapach jego leżakowania i było różnie. Na szóstkę(!) 2 tyg temu, na trójkę tydzień temu i na piątkę wczoraj. Smak piwa 'szóstkowego' to idealne połączenie piwa pszenicznego i koźlaczka ze zrównoważeniem akcentów charakterystycznych dla obydwu gatunków. Piwo 'trójkowe' miało 'chininowy' posmak przeleżakowanej pszenicy, natomiast to 'piątkowe' uwypukliło delikatnie akcenty koźlakowe. Generalnie piwo cały czas pracuje i byłbym wielce ciekaw co będzie za tydzień. [4.5]
                  Wysycenie: Bez zastrzeżeń. [5]
                  Opakowanie: Domyślnie nalewane w kufel. Ja wolę go pić w szklance i barmani nie robią z tego problemu. [5]
                  Uwagi: Wielkie brawa dla Krzysztofa za kolejny udany piwny eksperyment. Oby takich wyjątkowych piw nam nie zabrakło w kolejnych miesiącach!

                  Moja ocena: [4.575]
                  Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                  Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                  Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                  Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X