Worek zacierny

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Browarmistrz
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.11
    • 46

    Worek zacierny

    Proszę osoby, które używają worka zaciernego bądź kogokolwiek, kto ma o tym większe pojęcie, o krótkie przedstawienie zasady działania owego "narzędzia". Jak do tej pory, nie znalazłem jakiegoś rzetelnego i szczegółowego opisu, co zapewne związane jest ze stosunkowo niedawnym wprowadzeniem worka na nasz polski rynek.

    1. Czy worek może zastąpić "tradycyjną" kadź filtracyjną, czy też może być dodatkiem do filtracji?
    2. Rozumiem, że do środka wrzuca się ześrutowany słód. Jednak mam wątpliwości, czy efektywność zacierania jest taka sama jak podczas metody konwencjonalnej, gdzie słód ląduje bezpośrednio w wodzie.

    Będę wdzięczny za wszelkie komentarze. Dla sprecyzowania, dyskusja dotyczy tego ustrojstwa http://www.browar.biz/sklep.php?ids=2&id=112

    P.S. Wierzę, że nie jestem jedynym który ma wątpliwości co do zasady działania worka
    Last edited by Browarmistrz; 2007-01-14, 14:17.
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Milicki Browar Rynkowy uzywa go już, albo tylko, od dwóch warek. Jakoś juz sobie niewyobrazam bawienie się w rurki, choć filtrator z rurek miedzianych leży zrobiony. Poczytaj tu:

    Opisz swoje dokonania piwowarskie - od postanowienia po degustację.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Shlangbaum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2005.03
      • 5828

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarmistrz
      1. Czy worek może zastąpić "tradycyjną" kadź filtracyjną, czy też może być dodatkiem do filtracji?
      W ograniczonym zakresie może. Należy to rozumieć w ten sposób, że worek wraz z uleżanym młótem jest sam w sobie złożem filracyjnym. Ale gdzieś należy umieścić ten worek by móc skutecznie wysładzać. Kadź filtracyjna lub filtrator rurkowy są do tego doskonałe ale można się bez nich obyć. Nalezy wtedy tak umieścić worek z młótem, by mogła się przez niego swobodnie przelewać wodą. Niektórzy umieszczają worek w innym garnku i go przelewają. Jeżeli ktoś ma duży durszlak, to może to być durszlak. Prostą kontrukcją jest również włożyć durszlak (który sam w sobie jest płytki i trudno na nim umieścić elegancko worek z powiedzmy 7 kg zasypu) do dużego garnka i tak przelewać przez worek wodę a następnie wysłodziny do kadzi/gara warzelnego.

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarmistrz
      2. Rozumiem, że do środka wrzuca się ześrutowany słód. Jednak mam wątpliwości, czy efektywność zacierania jest taka sama jak podczas metody konwencjonalnej, gdzie słód ląduje bezpośrednio w wodzie.
      Efektywność jest dokładnie taka sama a może być i większa, gdyż, można do wora wsypać o mocno ześrutowany słód.


      Worek zacierny sam w sobie jest dobrym patentem porządkującym i ułatwiającym przygotowanie piwa. Nie jest jednak wynalazkiem, który sprawi, że piwo będzie się zacierało/foltrowało/warzyło samo bez udziału piwowara


      Wydzielone posty o worku z wątku jacera:

      Last edited by Shlangbaum; 2007-01-14, 16:59.

      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

      Comment

      • Browarmistrz
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2006.11
        • 46

        #4
        Wielkie dzięki za info, jacer & Shlangbaum. Chyba już czas nabyć drogą kupna worek

        Comment

        • Browarmistrz
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2006.11
          • 46

          #5
          Worek zamówiony

          Tak się zastanawiam: czy poprawnym jest stwiedzenie, że wrzucając do wora ześrutowany słód pszeniczny (w ilości >50% zasypu) znika problem "legendarnie" trudnej i wydłużonej filtracji brzeczki w standardowym układzie z kadzią filtracyjną ?
          Last edited by Browarmistrz; 2007-01-16, 21:26.

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            poprawnym. robiłem ostatnio Grodziskie i nie widziałem róznicy z wcześniejszym warzonym pilsem.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • tomcio83
              Porucznik Browarny Tester
              • 2006.02
              • 258

              #7
              Jak się zaciera w worku?

              Dziś pierwszy raz warzyłem piwo, ze słodem w worku.

              Powiem tak: Trwało to 3,5 godziny, a nie, jak zwykle, 5

              Natomiast było tak samo, lub nawet bardziej męczące

              Mimo wszystko mam nadzieję, że to kwestia wprawy
              ( m. in. przy dokładnym zapinaniu worka )

              Mam pytanie do innych, którzy już warzyli w worku:

              Czy po wyjęciu worka z garnka w brzeczce pozostają "fusy" (drobinki ziarna i łusek )?

              ( U mnie tak było i dlatego cały proces filtracji/ zacierania był dość żmudny i trwał długo )


              generalnie jestem zadowolony, choć może liczyłem na bardziej spektakularny efekt.

              rowarek esoła

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #8
                Troche zostaje, nie są to jednak wielkie ilości.

                A dlaczego te "fusy" przeszkadzały ci w zacieraniu i filtracji?
                Filtracja to przecież jeden ruch do góry i podwieszenie wora w celu odcieknięcia. A zacieranie jak to zacieranie, ma przebiegać tyle ile ma przebiegać.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • tomcio83
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2006.02
                  • 258

                  #9
                  A jak sie pozbywasz fusów z gara?

                  Ja przełożyłem worek do kadzi filtracyjnej, otworzyłem go i przemywałem młóto całą brzeczką jaka została w garze.

                  Jednak nikomu nie polecałbym tego sposobu- generalnie wtedy traci sens cała idea użycia worka.

                  Wiem już jak nie należy robić, ale pytanie jak należy zrobić?

                  rowarek esoła

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #10
                    Mój wpis z "mojego warzenia"

                    Klarowny to on tak całkiem nie był. Wyleciały przed dno drobne cząstki słodu. Być moze dlatego, że nie poczekałem chwilę aż się wszystko osiądzie na dnie i odrazu wyciągnąłem. Ale były to naprawde bardzo małe ilości.

                    To co zostało przelałem do fermentora po krótkim odstaniu zostawiając te paproki na dnie gara, które wylałem w kanał. Poczym wór spowrotem do gara zalałem wodą zamieszałem kilka razy i znów wór w góre, chwila na odcieknięcie - tu już filtrat był bardzo klarowny- znów to do fermentora i powtórka wysładzania. Po całkowitym odcieknięciu i nawet lekkim wyciśnieciu filtrat spowrotem do gara i gotowanie.
                    Niedługo będe warzyć pszeniczniaka, załatwie aparat, zrobię kilka zdjęć. Tak będzie najłatwiej pokazać poszczególne etapy.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • wojtomasz
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2006.01
                      • 135

                      #11
                      Mam pewne wątpliwości. Sądzę, że proces wysładzania przy użycie worka jest mniej skuteczny. Czy ktoś przeliczył albo sprawdził czy proces wysładzania jest porównywalnie skuteczny przy filtracji z użyciem filtratora i worka?

                      Comment

                      • Maidenowiec
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.07
                        • 2287

                        #12
                        Przede wszystkim zauważmy, że w tym momencie na naszym rynku są dwa rodzaje worków, więc nie można generalizować jeżeli chodzi o proces.
                        Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                        Thou shallt not spilleth thy beer!

                        Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                        Comment

                        • huanghua
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.10
                          • 1910

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojtomasz
                          Mam pewne wątpliwości. Sądzę, że proces wysładzania przy użycie worka jest mniej skuteczny. Czy ktoś przeliczył albo sprawdził czy proces wysładzania jest porównywalnie skuteczny przy filtracji z użyciem filtratora i worka?
                          Mam podobne wątpliwości...
                          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                            Mam podobne wątpliwości...
                            Czytałem ze dwa razy, że nie widać różnicy.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • Shlangbaum
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2005.03
                              • 5828

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojtomasz
                              Mam pewne wątpliwości. Sądzę, że proces wysładzania przy użycie worka jest mniej skuteczny. Czy ktoś przeliczył albo sprawdził czy proces wysładzania jest porównywalnie skuteczny przy filtracji z użyciem filtratora i worka?
                              Sprawdzałem kilka razy. Wychodzi tak samo. Trwa też tyle samo.

                              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X