zaw. alk. 7,5%, but. 0,33 l
kupione w hurtowni Belgium's Best (Września)
Corsendonk to nazwa starego klasztoru augustianów w Oud Turnhout założonego w 1395 r. i zamkniętego w 1784 r. Wiadomo, że augustianie warzyli w swoim klasztorze słynne piwo Corsendonk. Z chwilą likwidacji klasztoru i konfiskaty klasztornego majątku w czasie Rewolucji Francuskiej wszelki słuch o nim zaginął. Dziś we wnętrzach klasztornych mieści się centrum konferencyjno-hotelowe, zaś stare receptury zostały wykorzystane w XIX w. przez browar Keersmaeker do produkcji piwa Pater.
Dziś Corsendonk jest jednym z piw kontraktowych, warzonych przez browar, który zainteresowany jest licencją. Od 1982 r. korzysta z niej browar Du Bocq, zaś Brouwerij Corsendonk formalnie nie jest browarem, a jedynie licencjodawcą i dystrybutorem marki Corsendonk (jednym z wielu w Belgii browarów bez browaru).
Testowany Pater to tutejszy dubbel refermentujący w butelce:
kolor – ciemnobrązowy, pod światło rubinowy z widocznym dużym zmętnieniem;
piana – wysoka i trwała; pękając tworzy piękne koronkowe wzory na brzegach kielicha;
nasycenie – duże;
zapach – słaby, ale przepyszny: słód, karmel i belgijskie drożdże;
smak – rewelacyjna mieszanka tego, co w dublach najlepsze, szlachetnością smaku dorównuje samym trapistom! doskonałe połączenie słodkawego, niezwykle aromatycznego palonego słodu z lekką słodyczą karmelu i cierpkością typowych belgijskich drożdży; całość zamknięta w delikatnym, aksamitnym smaku, w miarę rozgrzewania piwa wydającym mnóstwo owocowych aromatów - piwo dosłownie rozpływa się w ustach; największe wrażenie robi jednak charakterystyczna, niepowtarzalna palono-przydymiona nutka słodowa, nie spotkana przeze mnie w żadnym innym Belgu; wyraźna goryczka w końcówce znakomicie zaokrągla cały bukiet.
kupione w hurtowni Belgium's Best (Września)
Corsendonk to nazwa starego klasztoru augustianów w Oud Turnhout założonego w 1395 r. i zamkniętego w 1784 r. Wiadomo, że augustianie warzyli w swoim klasztorze słynne piwo Corsendonk. Z chwilą likwidacji klasztoru i konfiskaty klasztornego majątku w czasie Rewolucji Francuskiej wszelki słuch o nim zaginął. Dziś we wnętrzach klasztornych mieści się centrum konferencyjno-hotelowe, zaś stare receptury zostały wykorzystane w XIX w. przez browar Keersmaeker do produkcji piwa Pater.
Dziś Corsendonk jest jednym z piw kontraktowych, warzonych przez browar, który zainteresowany jest licencją. Od 1982 r. korzysta z niej browar Du Bocq, zaś Brouwerij Corsendonk formalnie nie jest browarem, a jedynie licencjodawcą i dystrybutorem marki Corsendonk (jednym z wielu w Belgii browarów bez browaru).
Testowany Pater to tutejszy dubbel refermentujący w butelce:
kolor – ciemnobrązowy, pod światło rubinowy z widocznym dużym zmętnieniem;
piana – wysoka i trwała; pękając tworzy piękne koronkowe wzory na brzegach kielicha;
nasycenie – duże;
zapach – słaby, ale przepyszny: słód, karmel i belgijskie drożdże;
smak – rewelacyjna mieszanka tego, co w dublach najlepsze, szlachetnością smaku dorównuje samym trapistom! doskonałe połączenie słodkawego, niezwykle aromatycznego palonego słodu z lekką słodyczą karmelu i cierpkością typowych belgijskich drożdży; całość zamknięta w delikatnym, aksamitnym smaku, w miarę rozgrzewania piwa wydającym mnóstwo owocowych aromatów - piwo dosłownie rozpływa się w ustach; największe wrażenie robi jednak charakterystyczna, niepowtarzalna palono-przydymiona nutka słodowa, nie spotkana przeze mnie w żadnym innym Belgu; wyraźna goryczka w końcówce znakomicie zaokrągla cały bukiet.
Comment