Safbrew WB-06 - suche drożdże do piw pszenicznych - jakie są wasze opinie?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jkocurek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.12
    • 1030

    Safbrew WB-06 - suche drożdże do piw pszenicznych - jakie są wasze opinie?

    Pewno już wielu zauważyło: w BA i sklepie WESa pojawiły się suche drożdże do piw pszenicznych. Ciekawe, kiedy pojawią się pierwsze opinie nt. piw z ich pomocą przyrządzonych? Kto będzie pierwszy? (Dori?)
    Last edited by jkocurek; 2007-06-27, 22:15.
    Pozdrawiam,
    Jacek
    Świentechlywiki
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23932

    #2
    bardzo proszę na przyszłość bardziej informatywnie tytułować wątek (poprawiłem - bo w treści także brakowało informacji o jakie drożdże chodziło)
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • dori
      Porucznik Browarny Tester
      • 2004.10
      • 320

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
      Pewno już wielu zauważyło: w BA i sklepie WESa pojawiły się suche drożdże do piw pszenicznych. Ciekawe, kiedy pojawią się pierwsze opinie nt. piw z ich pomocą przyrządzonych? Kto będzie pierwszy? (Dori?)
      Czemu o mnie pomyślałeś?
      Na razie mam zapas płynnych: 3944 Witbier i 3068 Waizen. Więc suchych na razie testować nie będę, choć jestem ciekawa jak się sprawdzają.

      Comment

      • Marek-C
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.12
        • 848

        #4
        Mnie to ciekawi kto pierwszy zaproponuje gęstwę do odstąpienia... oczywiście

        Marek
        Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

        Comment

        • jkocurek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.12
          • 1030

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dori Wyświetlenie odpowiedzi
          Czemu o mnie pomyślałeś?
          Na razie mam zapas płynnych: 3944 Witbier i 3068 Waizen. Więc suchych na razie testować nie będę, choć jestem ciekawa jak się sprawdzają.
          Tak sie jakoś zasugerowałem Twoim opisem w profilu . Mam nadzieję, że nie masz mi tego za złe .
          Pozdrawiam,
          Jacek
          Świentechlywiki

          Comment

          • jkocurek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.12
            • 1030

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
            bardzo proszę na przyszłość bardziej informatywnie tytułować wątek (poprawiłem - bo w treści także brakowało informacji o jakie drożdże chodziło)
            Przepraszam. Faktycznie wyszedł mi enigmatyczny opis. Obiecuję się poprawić.
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

            Comment

            • jkocurek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.12
              • 1030

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C Wyświetlenie odpowiedzi
              Mnie to ciekawi kto pierwszy zaproponuje gęstwę do odstąpienia... oczywiście

              Marek
              Mam tu pewne wątpliwości znając opinie, co do propagacji drożdży suszonych. Na razie wiem, że gęstwa z 3068 wytrzymuje bez problemu 5 warek, a nawet jakby dojrzewa (od 3 warki efekty są lepsze niż na początku). Aspekt ekonomiczny w moim przypadku nie przemawia zatem za nowymi drożdżami, chyba że nieprawdziwe są negatywne opinie o gęstwach pochodzących z "suszek".
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • huanghua
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.10
                • 1910

                #8
                Z tymi drożdżami to chyba jeszcze nikt nie ma doświadczenia. W Żywcu szumnie reklamowano te drożdże, jednak wtedy nie były jeszcze do kupienia (mimo wystawienia ich na stoisku).
                Za kilka dni sytuacja ta się pewnie diametralnie zmieni
                W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                  Mam tu pewne wątpliwości znając opinie, co do propagacji drożdży suszonych. Na razie wiem, że gęstwa z 3068 wytrzymuje bez problemu 5 warek, a nawet jakby dojrzewa (od 3 warki efekty są lepsze niż na początku). Aspekt ekonomiczny w moim przypadku nie przemawia zatem za nowymi drożdżami, chyba że nieprawdziwe są negatywne opinie o gęstwach pochodzących z "suszek".
                  Najlepsza rada: sam spróbuj. Parę razy odzyskiwałam gęstwę z suchych drożdży i wychodziło mi na nich bardzo dobre piwo.

                  Też jestem ciekawa tych drożdży, zwłaszcza, że używałam też raz drożdży do piw pszenicznych (niby) Braupartnera i piwo wychodziło takie jak należy, ze wszystkimi pożądanymi aromatami, więc rozumiem, że te GORSZE nie będą
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Marek-C
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.12
                    • 848

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                    Najlepsza rada: sam spróbuj. Parę razy odzyskiwałam gęstwę z suchych drożdży i wychodziło mi na nich bardzo dobre piwo.

                    Też jestem ciekawa tych drożdży, zwłaszcza, że używałam też raz drożdży do piw pszenicznych (niby) Braupartnera i piwo wychodziło takie jak należy, ze wszystkimi pożądanymi aromatami, więc rozumiem, że te GORSZE nie będą
                    Hmmm, mi na BP wyszło takie nawet dobre, ale na 3068 piwko było lepsze (więcej goździków i 'bamby').
                    Te suche pszeniczne to i długi okres przydatności mają - jak widać na zdjęciach w ba do 2009. BP chyba miały krótszy.

                    Marek
                    Last edited by Marek-C; 2007-06-28, 12:41.
                    Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                    Comment

                    • jkocurek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.12
                      • 1030

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C Wyświetlenie odpowiedzi
                      Hmmm, mi na BP wyszło takie nawet dobre, ale na 3068 piwko było lepsze (więcej goździków i 'bamby').
                      Te suche pszeniczne to i długi okres przydatności mają - jak widać na zdjęciach w ba do 2009. BP chyba miały krótszy.

                      Marek
                      Swoja droga ciekawe jaki to szczep został zasuszony? Weihenstephan, czy jakiś inny? Można taka informacje uzyskać od Fermentisu?
                      Pozdrawiam,
                      Jacek
                      Świentechlywiki

                      Comment

                      • Stasiek
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2007.02
                        • 609

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C Wyświetlenie odpowiedzi
                        Hmmm, mi na BP wyszło takie nawet dobre, ale na 3068 piwko było lepsze (więcej goździków i 'bamby').
                        Ja miałem z kolei wrażenie, że na tych BP miałem więcej goździków (bananów mało), ale gdy porównywałem je z tym na 3068, to również bardziej smakowało mi to drugie. Muszę chyba powtórzyć test - oba piwka mają już ok 2-3 miesięce - myślę, że się już smaki wyrównały.
                        Te suche pszeniczne to i długi okres przydatności mają - jak widać na zdjęciach w ba do 2009. BP chyba miały krótszy.
                        Zamówiłem te drożdże (cholera, przepłaciłem trochę , bo w WES zamówiłem) więc niedlugo sprawdzę.

                        Comment

                        • jkocurek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.12
                          • 1030

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedzi
                          Ja miałem z kolei wrażenie, że na tych BP miałem więcej goździków (bananów mało), ale gdy porównywałem je z tym na 3068, to również bardziej smakowało mi to drugie. Muszę chyba powtórzyć test - oba piwka mają już ok 2-3 miesięce - myślę, że się już smaki wyrównały.

                          Zamówiłem te drożdże (cholera, przepłaciłem trochę , bo w WES zamówiłem) więc niedlugo sprawdzę.
                          No i jakie efekty? Trochę czasu minęło, wątek popadł w zapomnienie....
                          Pozdrawiam,
                          Jacek
                          Świentechlywiki

                          Comment

                          • Stasiek
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2007.02
                            • 609

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                            No i jakie efekty? Trochę czasu minęło, wątek popadł w zapomnienie....
                            Eee... no... jakby to powiedzieć... drożdże czekają sobie dzielnie w lodówce.
                            Jakoś nie miałem zapału do testów i ostatnią warkę zrobiłem jednak na sprawdzonych 3068.

                            Comment

                            • Marek-C
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.12
                              • 848

                              #15
                              Efekty działanie WB06 są zadowalające - niestety piłem po tygodniu fermentowania (!) więc ... ale drożdże polecam.

                              Marek
                              Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X