Safbrew WB-06 - suche drożdże do piw pszenicznych - jakie są wasze opinie?
Collapse
X
-
bardzo proszę na przyszłość bardziej informatywnie tytułować wątek (poprawiłem - bo w treści także brakowało informacji o jakie drożdże chodziło)- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
Na razie mam zapas płynnych: 3944 Witbier i 3068 Waizen. Więc suchych na razie testować nie będę, choć jestem ciekawa jak się sprawdzają.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dori Wyświetlenie odpowiedziCzemu o mnie pomyślałeś?
Na razie mam zapas płynnych: 3944 Witbier i 3068 Waizen. Więc suchych na razie testować nie będę, choć jestem ciekawa jak się sprawdzają.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzibardzo proszę na przyszłość bardziej informatywnie tytułować wątek (poprawiłem - bo w treści także brakowało informacji o jakie drożdże chodziło)Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C Wyświetlenie odpowiedziMnie to ciekawi kto pierwszy zaproponuje gęstwę do odstąpienia... oczywiście
MarekPozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Z tymi drożdżami to chyba jeszcze nikt nie ma doświadczenia. W Żywcu szumnie reklamowano te drożdże, jednak wtedy nie były jeszcze do kupienia (mimo wystawienia ich na stoisku).
Za kilka dni sytuacja ta się pewnie diametralnie zmieniW trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziMam tu pewne wątpliwości znając opinie, co do propagacji drożdży suszonych. Na razie wiem, że gęstwa z 3068 wytrzymuje bez problemu 5 warek, a nawet jakby dojrzewa (od 3 warki efekty są lepsze niż na początku). Aspekt ekonomiczny w moim przypadku nie przemawia zatem za nowymi drożdżami, chyba że nieprawdziwe są negatywne opinie o gęstwach pochodzących z "suszek".
Też jestem ciekawa tych drożdży, zwłaszcza, że używałam też raz drożdży do piw pszenicznych (niby) Braupartnera i piwo wychodziło takie jak należy, ze wszystkimi pożądanymi aromatami, więc rozumiem, że te GORSZE nie będą
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziNajlepsza rada: sam spróbuj. Parę razy odzyskiwałam gęstwę z suchych drożdży i wychodziło mi na nich bardzo dobre piwo.
Też jestem ciekawa tych drożdży, zwłaszcza, że używałam też raz drożdży do piw pszenicznych (niby) Braupartnera i piwo wychodziło takie jak należy, ze wszystkimi pożądanymi aromatami, więc rozumiem, że te GORSZE nie będą
Te suche pszeniczne to i długi okres przydatności mają - jak widać na zdjęciach w ba do 2009. BP chyba miały krótszy.
MarekLast edited by Marek-C; 2007-06-28, 12:41.Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C Wyświetlenie odpowiedziHmmm, mi na BP wyszło takie nawet dobre, ale na 3068 piwko było lepsze (więcej goździków i 'bamby').
Te suche pszeniczne to i długi okres przydatności mają - jak widać na zdjęciach w ba do 2009. BP chyba miały krótszy.
MarekPozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C Wyświetlenie odpowiedziHmmm, mi na BP wyszło takie nawet dobre, ale na 3068 piwko było lepsze (więcej goździków i 'bamby').
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedziJa miałem z kolei wrażenie, że na tych BP miałem więcej goździków (bananów mało), ale gdy porównywałem je z tym na 3068, to również bardziej smakowało mi to drugie. Muszę chyba powtórzyć test - oba piwka mają już ok 2-3 miesięce - myślę, że się już smaki wyrównały.
Zamówiłem te drożdże (cholera, przepłaciłem trochę , bo w WES zamówiłem) więc niedlugo sprawdzę.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziNo i jakie efekty? Trochę czasu minęło, wątek popadł w zapomnienie....
Jakoś nie miałem zapału do testów i ostatnią warkę zrobiłem jednak na sprawdzonych 3068.
Comment
-
Comment