Czesc
Mam takie pytanie. Wczoraj postawilem piwo z gotowca. I mam problem z temperatura. W domu ze wzgledu na pogode mam ok 23-24 stopnie, czyli jak by za duzo (w ktoryms poscie bylo napisane ze temp powyzej 22 moze powodowac winno-owocowy smak). W piwniczce mam natomiast ok 15-16 st. Co wiec radzicie? Wstawic do piwniczki i uzbroic sie w cierpliwosc w czekaniu na efekty (bo o ile drozdze beda chcialy pracowac to pewnie beda to robily wolniej), czy zostawic w domu przy 24 st.?
Wartburg
Mam takie pytanie. Wczoraj postawilem piwo z gotowca. I mam problem z temperatura. W domu ze wzgledu na pogode mam ok 23-24 stopnie, czyli jak by za duzo (w ktoryms poscie bylo napisane ze temp powyzej 22 moze powodowac winno-owocowy smak). W piwniczce mam natomiast ok 15-16 st. Co wiec radzicie? Wstawic do piwniczki i uzbroic sie w cierpliwosc w czekaniu na efekty (bo o ile drozdze beda chcialy pracowac to pewnie beda to robily wolniej), czy zostawic w domu przy 24 st.?
Wartburg
Comment