czy długość fermentacji (burzliwej, cichej ) ma wpływ na smak piwa, jakie są wasze doświadczenia
długość fermentacji a smak piwa
Collapse
X
-
Szczerze, to nie zauważyłem tutaj jakiejś reguły. Z pewnością warunki fermentacji mają znaczenie, ale czy długość? Co najwyżej piwo będzie bardziej klarowne. Być może poniżej minimalnego czasu fermentacji/leżakowania/dojrzewania jest to istotne?!
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wesoly Wyświetlenie odpowiedziPrzy drożdżach, które produkują spore ilości siarkowodoru, odpowiednio długa fermentacja cicha jest kluczem do sukcesu.
I co to znaczy długa, aż nie śmierdzi?
Comment
-
-
H2S może wytworzyć sie w dwojaki sposób:
1. specyficzne dla danego szczepu drożdży
2. zbyt długie przetrzymanie nad osadem - rozkład martwych drożdży.
Zapachu pozbyć sie można wietrząc lub przez dodatek miedzi (drut, rurka, moneta itp).Pozdrawiam, Wesoły
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wesoly Wyświetlenie odpowiedzi2. zbyt długie przetrzymanie nad osadem - rozkład martwych drożdży.
Zapachu pozbyć sie można wietrząc lub przez dodatek miedzi (drut, rurka, moneta itp).
Wracając do tej miedzi - to co wziąć 5 groszy, wyjałowić i wrzucić do fermentora? Na jakiej zasadzie to działa?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziWracając do tej miedzi - to co wziąć 5 groszy, wyjałowić i wrzucić do fermentora? Na jakiej zasadzie to działa?Poszukuję
Comment
-
-
U mnie jest inny problem.
Dwa tygodnie burzliwej i dwa cichej, przy temp 8-9C, drożdże S-23.
Smak w porządku.
Piwo jest super sklarowane (pewnie też z drożdży), nie wiem czy nie za mocno bo muszę czekać na nagazowanie kilka miesięcy.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika muavmf Wyświetlenie odpowiedziU mnie jest inny problem.
Dwa tygodnie burzliwej i dwa cichej, przy temp 8-9C, drożdże S-23.
Smak w porządku.
Piwo jest super sklarowane (pewnie też z drożdży), nie wiem czy nie za mocno bo muszę czekać na nagazowanie kilka miesięcy.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzimoje pytanie ma związek z tym tematem"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
Comment