długość fermentacji a smak piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10769

    długość fermentacji a smak piwa

    czy długość fermentacji (burzliwej, cichej ) ma wpływ na smak piwa, jakie są wasze doświadczenia
    Mniej książków więcej piwa
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19261

    #2
    Szczerze, to nie zauważyłem tutaj jakiejś reguły. Z pewnością warunki fermentacji mają znaczenie, ale czy długość? Co najwyżej piwo będzie bardziej klarowne. Być może poniżej minimalnego czasu fermentacji/leżakowania/dojrzewania jest to istotne?!

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10769

      #3
      moje pytanie ma związek z tym tematem
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • Wesoly
        Porucznik Browarny Tester
        • 2003.10
        • 371

        #4
        Przy drożdżach, które produkują spore ilości siarkowodoru, odpowiednio długa fermentacja cicha jest kluczem do sukcesu.
        Pozdrawiam, Wesoły

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wesoly Wyświetlenie odpowiedzi
          Przy drożdżach, które produkują spore ilości siarkowodoru, odpowiednio długa fermentacja cicha jest kluczem do sukcesu.
          No właśnie, czy drożdże Blanche górna fermentacja mogą produkować dużo siarkowodoru?
          I co to znaczy długa, aż nie śmierdzi?
          blog.kopyra.com

          Comment

          • Wesoly
            Porucznik Browarny Tester
            • 2003.10
            • 371

            #6
            Sprawdzam na stronie producenta, w charakterystyce najczęściej jest opisane.
            Pozdrawiam, Wesoły

            Comment

            • Wesoly
              Porucznik Browarny Tester
              • 2003.10
              • 371

              #7
              H2S może wytworzyć sie w dwojaki sposób:
              1. specyficzne dla danego szczepu drożdży
              2. zbyt długie przetrzymanie nad osadem - rozkład martwych drożdży.
              Zapachu pozbyć sie można wietrząc lub przez dodatek miedzi (drut, rurka, moneta itp).
              Pozdrawiam, Wesoły

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wesoly Wyświetlenie odpowiedzi
                2. zbyt długie przetrzymanie nad osadem - rozkład martwych drożdży.
                Zapachu pozbyć sie można wietrząc lub przez dodatek miedzi (drut, rurka, moneta itp).
                No dajmy na to, że to druga wersja. Nie było może za długo, ale było bardzo dużo tych drożdży. Tak się naprodukowały. Już zlane na cichą i problemu teoretycznie nie ma, ale zapach jeszcze jest, choć słabszy.
                Wracając do tej miedzi - to co wziąć 5 groszy, wyjałowić i wrzucić do fermentora? Na jakiej zasadzie to działa?
                blog.kopyra.com

                Comment

                • Bombadil13
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 2479

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                  Wracając do tej miedzi - to co wziąć 5 groszy, wyjałowić i wrzucić do fermentora? Na jakiej zasadzie to działa?
                  5 groszy nie jest z miedzi tylko z mosiądzu manganowego
                  Poszukuję

                  Comment

                  • muavmf
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2007.08
                    • 119

                    #10
                    U mnie jest inny problem.
                    Dwa tygodnie burzliwej i dwa cichej, przy temp 8-9C, drożdże S-23.
                    Smak w porządku.
                    Piwo jest super sklarowane (pewnie też z drożdży), nie wiem czy nie za mocno bo muszę czekać na nagazowanie kilka miesięcy.

                    Comment

                    • kopyr
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2004.06
                      • 9475

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika muavmf Wyświetlenie odpowiedzi
                      U mnie jest inny problem.
                      Dwa tygodnie burzliwej i dwa cichej, przy temp 8-9C, drożdże S-23.
                      Smak w porządku.
                      Piwo jest super sklarowane (pewnie też z drożdży), nie wiem czy nie za mocno bo muszę czekać na nagazowanie kilka miesięcy.
                      Nie sądzę, zwłaszcza jak refermentacja będzie w wyższej temp. Miałem kiedyś Koelscha na cichej 2 czy 3 tygodnie w temp. 4C i nagazował sie potem bez problemu.
                      blog.kopyra.com

                      Comment

                      • Wesoly
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2003.10
                        • 371

                        #12
                        Kopyr,
                        wpakuj do wiadra kawałek rurki miedzianej, na kilka godzin, sprawdź efekt jeśli będzie nadal śmierdziało przetrzymaj dłużej.
                        Pozdrawiam, Wesoły

                        Comment

                        • Greg
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2003.11
                          • 72

                          #13
                          H2S reaguje z metaliczną miedzią i jej jonami tworząc siarczek miedzi. Czarny osad/nalot nierozpuszczalny w wodzie.

                          Comment

                          • kuczman
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2008.01
                            • 146

                            #14
                            Czyli najlepsze byly by gary miedziane do warzenia- cos jak te piekne miedziane instalacje w mikrobrowarach restauracyjnych.

                            A tak przy okazji, ile taka instalacja kosztuje???

                            Comment

                            • fidoangel
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 3489

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                              moje pytanie ma związek z tym tematem
                              Nie moje doświadczenia ale coś znalazłem tu i tu
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X