Kolor: Przepięknie mętny, jasny bursztyn. [5] Piana: Po nalaniu umiarkowanie obfita, drobna. Dość szybko zanika, najpierw do cienkiej warstwy, potem wianuszka a po kilku minutach nie ma jej już wcale. [3.5] Zapach: Usilnie doszukiwałem się jakiegokolwiek zapachu, bezskutecznie. Dopiero gdzieś pod koniec zamajaczyła przez chwilę alkoholowa nuta. Może to i lepiej że jej nie czuć od początku. [3] Smak: Pierwsze wrażenie to idealna pełnia smaku. W charakterze zdecydowanie słodowe ale pozbawione słodkości. Właśnie taki profil mi odpowiada w jasnych, mocnych piwach. Zwraca uwagę wyraźna owocowość. Piwo mimo swej pełni pije się lekko i nawet po kilku nie ma się wrażenia 'zasłodzenia'. Alkohol w smaku niewyczuwalny, w głowie jak najbardziej. [5] Wysycenie: Dość wysokie, dla mnie idealne. Piwo zachowuje swój smak aż do końca kufla. [5] Opakowanie: Na kuflach nie ma już loga bierhalle ale nie poczytuję tego in minus gdyż odrapane po myciu zmywarką nie wygladały najlepiej. [5] Uwagi: Mimo względnie niskich ocen za pianę i zapach piwo uważam za bardzo smaczne i po raz kolejny gratuluję Krzysztofowi udanej premiery nowego piwa.
Cieszę się, że tysięczny post zamieszczam w związku z powrotem tego wyjątkowego piwa. Mimo że jaśniejsze niż rok temu, charakteryzuje się zdecydowanie lepszą pianą, która teraz jest jedwabista i trwała. W zapachu również nastąpiła poprawa, wyczuwalna jest swieżość i przyjemna, lekka chmielowość. Smak jak był doskonały, to taki pozostał. Bardzo odpowiada mi ten owocowy, świeży posmak znany chociażby z marcowego. W piwie mimo 16,5 ekstraktu nie można doszukać się żadnych alkoholowych akcentów.
Piwo ma jednak jedną wadę - po jego spróbowaniu kolejne (inne) piwa smakują jak cieniutkie dziesiątki
Jak łatwo się domyśleć, za wyjątkowe piwo płacimy wyjątkowa cenę (0,4-11 pln) ale od czego są poniedziałki i happy hours
...ale od czego są happy hours
Cóż mogę tylko dołączyć sie do opinii kolegi docenta że to piwo warte jest swojej ceny, ale na szczęście łapie się na happy haurs; piwo jest boskie, w jego słodyczy znajduję nutę ciemnego rumu która zwiastuje moc, w pięcio punktowej skali: 5.0; Panie Krzysiu, nie wiem skąd Pan to ma, ale Pan to ma
A po za wielbieniem pod niebiosa Bierhalle znasz inne dobre piwa czy to taka ukryta forma reklamy?
Oczywiście że znam. Widzisz jakoś tak nie miałem wcześniej potrzeby rejestrować się w browar.biz i dla tego jestem tylko juniorem, ale możesz mi uwierzyć że znam większość mikrobrowarów w Polsce a ponieważ również pracuje z "branżą" to i wiele większych browarów też. Świadomie zawsze mówię o sobie że jestem amatorem (z łac. miłośnikiem) ale moja wiedza jest też nie tylko teoretyczna ale i praktyczna. Mam za sobą 2 letni romans z produkcją domową gdy mieszkałem w Afryce. Właśnie też w nowym domu wybudowałem specjalną piwnicę poniżej poziomu wód gruntowych by w naturalnym zimnie robić piwa dolnej fermentacji. Poza tym dużo podróżuje po Europie i o miejscach do których zamierzam się wybrać robię zawsze najpierw reserch pod kątem piwnych uciech. Tak że i w Europie znam browary o których pewnie koleżanka nawet nie słyszała. A co do reklamy, to oczywiście mój post był jak najbardziej reklamowy. Należy produkty dobre reklamować a piwo Pana Krzysia nie ma praktycznie w naszej kochanej ojczyźnie konkurencji.
Jeżeli nie dojrzysz podpowiem ci, są tam umieszczone fotografie browarów z krajów: Niemcy (mój ulubiony kierunek), Czechy, Słowacja, Słowenia, Austria, Rosja, Litwa, Łotwa, Estonia, Ukraina, Anglia, Tunezja, Węgry, Bułgaria i Lichtestain. Niestety byłby tam i z innych krajów niestety w tamtym czasie nie miałem aparatu cyfrowego a te z klisz niestety zbytnio się nie nadają na umieszczenie w galerii.
dajcie spokój tym kurtuazjom to wątek o piwie i to konkretnym, które zamierzam skosztować...
to się spiesz! chociaż Krzysiek obiecuje że puści teraz dodatkowo marcena i będzie na raz aż 4 różne piwa to jak znam szybkość osuszania tanków za tydzień będzie po ptokach
I ja w piątek znów spróbowałem maibocka. Nic dodać nic ująć do opisu Docenta! Abernacka, uwielbienie dla warszawskiej Bierhalle jest jak najbardziej na miejscu! I nie przemawia przeze mnie patriota lokalny. To bez wątpienia najlepszy browar restauracyjny w Polsce (byłem we wszystkich) Jak zwykle chylę czoła - Krzysztofie masz złote ręce!
Comment