fermentacja i temperatura - zgryz

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cyb
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2008.02
    • 76

    fermentacja i temperatura - zgryz

    Planowałem fermentator na czas fermentacji postawić w kuchni, tyle że termometr pokojowy wskazuje temperaturę 25-26 stopni w miejscu, gdzie by stal fermentator - a to chyba trochę za dużo chyba.

    Zna ktoś jakąś metodę schłodzenia fermentatora, która dałoby się zastosować w bloku?
  • Totus
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.11
    • 326

    #2
    Skręcić kaloryfer trochę? :-)
    Zapraszam do Browaru Sielanka.

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10769

      #3
      albo warzyc klasztorne
      Last edited by anteks; 2008-03-15, 22:08.
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • cyb
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2008.02
        • 76

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Totus Wyświetlenie odpowiedzi
        Skręcić kaloryfer trochę? :-)
        sie nie da, bo i tak juz nie grzeja.
        blok ma dobre ocieplenie + troche dzialan typowo ludzkich w kuchni i taka temperatura sie robi...

        Comment

        • angasc
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2006.04
          • 977

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyb Wyświetlenie odpowiedzi
          sie nie da, bo i tak juz nie grzeja.
          blok ma dobre ocieplenie + troche dzialan typowo ludzkich w kuchni i taka temperatura sie robi...
          Może owinięcie mokrą szmatą? O kilka stopni powinno zejść, jeśli szmata będzie stale wilgotna.
          Last edited by angasc; 2008-03-16, 01:20.

          Comment

          • peter007
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.06
            • 2820

            #6
            Ja jako, że zimę niezbyt miałem obfitą piwowarsko, będę musiał nadrabiać zaległości wiosną a może nawet latem. Temperatury, wiadomo, nie będą sprzyjające. Zamierzam zrobić coś w rodzaju skrzyni ze styropianu i do tego wrzucić kilka petów z zamrożoną wodą, co skutecznie obniży temperaturę. Gdzieś na forum były zdjęcia pomocne przy konstruowaniu czegoś takiego
            Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

            Comment

            • GaGacek
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2004.08
              • 96

              #7
              ja zanoszę fermentor do piwnicy
              [...]Najważniejsza k... jest piana ! Czasem piana siada ! Jak jest dużo alkoholu to jest mało piany ! Szklanki muszą k.... być czyste !
              Piwo traktować można azotem ( nie pomylić k.... z tlenkiem azotu) ![...]- sensor

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #8
                okno otworzyć/uchylić.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • Maggyk
                  Szara Adminiscjencja
                  🍼
                  • 2004.05
                  • 5617

                  #9
                  Może ten temat coś pomoże.
                  Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                  Piwo domowe -
                  Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                  Reklama w BROWARZE
                  PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peter007 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Gdzieś na forum były zdjęcia pomocne przy konstruowaniu czegoś takiego
                    A proszę, oto i temacik:
                    Piwa nie uwarzysz w garści - jaki sprzęt jest do tego konieczny? Ciekawe rozwiązania i nowości techniczne.
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
                      Może ten temat coś pomoże.
                      Tjaaaa....
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • cyb
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2008.02
                        • 76

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                        pytanko: wkładasz butelki do pudełka ze styropianu obok fermentatora - czy nie skrapla sie na tych butelkach para wodna z powietrza i nie robi się kałuża pod butelką?

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #13
                          Żadna kałuża się nie robi, owszem, butelka oszroniona i nieco mokro pod, ale bez przesady
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • cyb
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2008.02
                            • 76

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                            Żadna kałuża się nie robi, owszem, butelka oszroniona i nieco mokro pod, ale bez przesady
                            aha, czyli luzik... pod butelkę można postawić byle spodek.
                            de facto na razie wystarczy pudelko kartonowe (pewnie nawet te, w którym był fermentator) okleić styropianem i można warzyć piffko górnej fermentacji...

                            a już zdążyłem po przeczytaniu poleconego wątku wyciągnąć jakieś wnioski i nawet zaproponować jakieś rozwiązanie techniczne (dla tych co mają już chłodnicę) ;-)

                            iloma butelkami PET chłodzisz fermentator?

                            Comment

                            • Terry
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2008.01
                              • 148

                              #15
                              Do wyboru 2 opcje proste w swej prostocie.
                              Pierwsza natury szczególnej - przestawić fermentor w inne miejsce
                              Druga natury ogólnej - otworzyć okno i to szeroko. Pomijam kwestie że kiszenie się w pomieszczeniu gdzie jest 26 stopni jest niezdrowe, ale jak można wytrzymać w takim gorącu?

                              Ja trzymam fermentory w pokoju. Obecnie mam temperaturę 16 stopni. Wiem ja z kolei przeginam w drugą stronę ale wystarczy niewielki przewiew i przy tych temperaturach na zewnątrz bez problemu można utrzymać przepisowe (dla warki i ludzi) 18-20 stopni

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X