Zrobiłem za "namową " Forumowiczów filtrator z oplotu z rurki do spłuczki - wykonałem go wg. wszelakich dostepnych wskazówek. Jednak filtracja to jedna wielka tragedia - trwała tak długo, ze zwatpiłem. Długość mojego oplotu to ok. 90 cm. Dlaczego tak długo to trwało ? (dla niektórych - gumowy wężyk wyciągnąłem z oplotu)
Filtrator z oplotu - problemy
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika teodorehare Wyświetlenie odpowiedziZrobiłem za "namową " Forumowiczów filtrator z oplotu z rurki do spłuczki - wykonałem go wg. wszelakich dostepnych wskazówek. Jednak filtracja to jedna wielka tragedia - trwała tak długo, ze zwatpiłem. Długość mojego oplotu to ok. 90 cm. Dlaczego tak długo to trwało ? (dla niektórych - gumowy wężyk wyciągnąłem z oplotu)
Zamontowałeś to do wiadra czy na koniec wężyka? Poczekałeś na ułożenie złoża filtracyjnego?
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziNo dobra, ale w czym problem? Nie leci? Leci mętne?
Zamontowałeś to do wiadra czy na koniec wężyka? Poczekałeś na ułożenie złoża filtracyjnego?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika teodorehare Wyświetlenie odpowiedziledwo ciurka, montaż w wiaderku, czekałem na ułożenie sie złoża, ale moze za krótko (5'),
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika teodorehare Wyświetlenie odpowiedziledwo ciurka, montaż w wiaderku, czekałem na ułożenie sie złoża, ale moze za krótko (5'),
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziFakt, trochę krótko. Czy do kranika był podłączony wężyk?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika teodorehare Wyświetlenie odpowiedziNa poczatku tak, potem zwątpiłem czy w ogóle ciurka (czyt. kapie) i odłączyłem
PS: Niech zgadnę, najpierw 1-2 litry poleciały Ci całkiem szybko, prawda?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziNo to był kardynalny błąd.
PS: Niech zgadnę, najpierw 1-2 litry poleciały Ci całkiem szybko, prawda?
Comment
-
-
Tej "trochy" w wężyku proponuję zostawić 50 cm najlepiej aby cały był pełen z zaciskiem na samym dole. Drugi podstawowy błąd w filtracji to zbyt szybki start , następuje wtedy przeciągnięcie złoża (zbicie) i filtrację trzeba zaczynać od nowa lub patrzeć jak kapie przez 5 godzin. Efekt nasila się przy słodach palonych - więcej mąki.Last edited by mark33; 2008-04-12, 19:34.
Comment
-
-
W naszym minibrowarku filtracja wygląda tak: (patenty mark33) Radzimy sobie bez zacisku na końcu węża, oczywiście wąż cały wypełniony filtratem, podczas całej filtracji woda jest dolewana, gdy pojawi się młóto, dolewam po litrze wody. Kranik jest otwarty na maxa, w razie, gdy trzeba zwolnić wysładzanie, LEKKO zakręcam kranik, tak, żeby przez dziurkę nie dostało się powietrze do węża."Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"
Wolsztyński Browar Domowy M & P
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6 Wyświetlenie odpowiedziW naszym minibrowarku filtracja wygląda tak: (patenty mark33) Radzimy sobie bez zacisku na końcu węża, oczywiście wąż cały wypełniony filtratem, podczas całej filtracji woda jest dolewana, gdy pojawi się młóto, dolewam po litrze wody. Kranik jest otwarty na maxa, w razie, gdy trzeba zwolnić wysładzanie, LEKKO zakręcam kranik, tak, żeby przez dziurkę nie dostało się powietrze do węża.
Jedynie polecam ten sposób filtracji.
Comment
-
-
Reasumując bo mi się ciężko myśli :-) podłączamy rurę z oplotu od wewnątrz wiadra [jak na wielu zdjęciach na forum] A do kranika na zewnątrz montujemy rurkę i nie dopuszczamy do tego aby miejsce filtratu zastąpiło powietrze?
A czy stanie się coś złego jeśli po prostu kranik będzie bardzo lekko odkręcony? Tak, żeby nie dopuścić do zbicia się młuta na wężyku z oplotu i tym samym zatkania układu?
Nie posiadam zacisku do wężykaZapraszam do Browaru Sielanka.
Comment
-
-
Też nie posiadam zacisku na wąż. Można zacisnąć np. drutem miedzianym, ale nie ma takiej potrzeby. Jak najbardziej możesz regulować kranikiem, lekko go zakręcić, ale tak, żeby powietrze nie dostało się przez dziurke do węża (pisząc rurkę miałeś na myśli wąż ?) wąż musi być cały wypełniony filtratem.
Powinieneś mieć zagrzanej tyle wody, żeby starczyło do końca wysładzania i po trochu dolewać, gdy na powierzchni pokaże się młóto."Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"
Wolsztyński Browar Domowy M & P
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maaciej6 Wyświetlenie odpowiedziTeż nie posiadam zacisku na wąż. Można zacisnąć np. drutem miedzianym, ale nie ma takiej potrzeby. ...
To słup brzeczki o wysokości powiedzmy 50 cm robi za pompę grawitacyjną i znacznie ułatwia filtrację.
Comment
-
Comment