Elbing Brewery, Czech Pils #12

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

Elbing Brewery, Czech Pils #12

Piana: obfita, ale jakaś tak zwiewna, by nie rzec rachityczna ;-)
    Kolor: złocisto miodowy, mętny, bardzo przyjemny. Mam wrażenie, że piwo wykazywało objawy zmętnienia na zimno.
    Wysycenie: wysokie.
    Zapach: świeży, kwiatowy, przyjemny, to chyba zasługa żateckiego chmielu.
    Smak: lekkie, wyraźnie słodowe, wręcz słodkie. Goryczka średnio intensywna, co jest lekko zaskakujące, bo o ile dobrze rozszyfrowałem tajne zapiski na etykiecie, to samej Marynki było 44g na 25l, to powinno dać zdecydowanie goryczkowe piwo. Czyżby siateczki tak obniżyły wydajność?
    Opakowanie: godne naśladowania, jeśli ktoś nie ma zdolności graficznych i nie chce się w tym babrać. Dla tych, którzy mają etykietę, świetny pomysł na kontrę. Podany zasyp w %, podany chmiel (chyba w gramach). Może warto byłoby temat pociągnąć zaproponować ujednolicone zasady zapisu takich informacji i mielibyśmy świetne narzędzie przy ocenianiu piwa z domowego browaru.
    Attached Files
    blog.kopyra.com

Related Topics

Collapse

• darekd
    Insel, Tweet IPA
    darekd
    Bardzo fajny browarek na bardzo fajnej Rugii.

New England Indian Pale Ale chmielone:
    Citra, El Dorado, Sultana, Mandarina Bavaria, Magnum (podany tylko na stronie www, na ecie już nie), Mosaic (ten jest podany tylko na ecie)

6% alk.
    30 IBU
    https://insel-b...
    2025-01-27, 20:54
  • ART
    Nieczajna, Session Black IPA
    ART
    Piwo uwarzone na podstawie zwycięskiej receptury Pawła Wróbla w kategorii ... Session Black IPA w I Wielkopolskim Konkursie Piw Domowych.

ekstr, 12,5 alk. 5,3.

Piana gęsta obfita, beżowa, długotrwała.
    Gazu dużo. Może ciut za.
    Barwa - czarne nieprzejrzyste....
    2025-01-04, 23:48
  • ART
    Nepo, Crazy Lines #58 Elani
    ART
    jeden z miliona Nepowych wypustów. Wziąłęm bo chciałem sprawdzić jak się sprawdził chmiel Elani w tym single hopie.

Hazy Double IPA, 7.1 abv, 18 ekstr,

skład podany: Słód jęczmienny, pszeniczny, owisany i płatki pszenne, owsiane. Na ecie klasyczne niemal już bohomazy.
    2024-12-07, 18:12
  • ART
    Piwoteka, [Sarabanda] New Gold Dream #2
    ART
    New England IPA

parametry 6,1 abv, 15 ekstr, niefiltrowane, pasteryzowane - podany producent - Piwoteka. Skład: słód jęczmienny, owsiany, pszeniczny i płatki owsiane, chielone Nelson Sauvin, Citrą i Simcoe. Zapowiedź na etykiecie: "Powrót do debiutanckiego piwa browaru - Mętna...
    2024-12-07, 18:06
  • ART
    Sady, Barley Wine
    ART
    Późnojesienna aura sprzyja degustacji mocarzy, barley wine dawno u mnie nie gościł, więc jestem ciekaw.

Parametry 12 abv, 24blg, butelka 0,33l. Niefiltrowany niepasteryzowany.
    skład zasypu podany - słód jęczmienny, pszeniczny, owsiany, chmiel i drożdże już bez imienia.
    2024-12-07, 17:56
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...