Jak zwykle: dwa piwa. Jak zwykle: jedno to pils niemiecki.
Jak zwykle: proszę zgłaszać propozycje, co chcecie jako drugie piwo w konkursie???
Czy to coś zbliżonego do tego :
Surowce:
słod pilznieński 4kg
słod Caraplis 0,3 kg
słod monachijski 0,2 kg
chmiel lubelski 100g
drożdze saflager S-23 11,5g Takie znalazłem na forum
A jako drugie proponuję np. ciemną pszenicę, dla zmiany smaku KOMISJI
W zeszłym roku był stout. Bitter był w Żywcu. Optuję za czymś z Belgii.
Kurde ten dobry dubbel się skonczył A może Blond?
No chyba, że ma być ciemne. Może Koźlak?
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Uważam, że jedno z piw powinno być górnej fermentacji - tradycyjnie. Osobiście nie warzę dolnej, bo nie mam warunków, a konkurs sobie cenię i chętnie biorę w nim udział
Słuchajcie z tych ciemnych, które wymieniacie dubbel jest najbardziej IMO wdzięczny. Brown ale jest nudne. Poza tym weźcie pod uwagę, że jury musi mieć coś do kalibracji. Dubbelków bardzo dobrych w Polsce dostatek. Jeśli chodzi o brown ale jest jedyne Newcastle. Schwarzbierów w tej chwili w ogóle nie ma w sklepach, kiedyś był Kostritzer.
Koźlak nie, bo nie może być wszystko z jednego kręgu - niemieckiego. Poza tym ja koźlaków nie lubię
Comment