Nie znalazłem bardziej odpowiedniego tematu, więc podepnę się tu z pytankiem.
Chodzi o to W CZYM chłodzicie. W zeszłym sezonie wstawiałem gar zacierny do wanny. Teraz mam kociołek z Lidla i na razie chłodzę na balkonie (bo tego boję się do wanny z wodą wkładać). Ale zastanawiają mnie plusy i minusy przelania gorącej brzeczki do fermentatora.
W czasie przelewania mamy chyba największe ryzyko zakażenia w całym procesie. 90*C powinno je zminimalizować. Z drugiej strony kontakt gorącego z plastikiem, wężykiem (przechodzi zapach?); gorsze wykorzystanie chmielu...
Jak Wy robicie?
Chodzi o to W CZYM chłodzicie. W zeszłym sezonie wstawiałem gar zacierny do wanny. Teraz mam kociołek z Lidla i na razie chłodzę na balkonie (bo tego boję się do wanny z wodą wkładać). Ale zastanawiają mnie plusy i minusy przelania gorącej brzeczki do fermentatora.
W czasie przelewania mamy chyba największe ryzyko zakażenia w całym procesie. 90*C powinno je zminimalizować. Z drugiej strony kontakt gorącego z plastikiem, wężykiem (przechodzi zapach?); gorsze wykorzystanie chmielu...
Jak Wy robicie?
Comment