Artykuł Tomka Kopyry: Bamberg bez lukru - komentarze

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23925

Artykuł Tomka Kopyry: Bamberg bez lukru - komentarze

W dziewiątym felietonie nieco spostrzeżeń o pewnej piwnej krainie...

Artykuł znajduje się tu:

Zapraszam do czytania i komentowania!
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

tak było.

Warto wspomnieć jeszcze o jedzeniu w browarze. Wielka micha warzyw polanych smacznym kwaśnawym sosem ze smażonymi paluszkami serowymi za 5euro.

Trzy frankońskie białe kiełbaski na zasmażanej kwasnej kapuście, słodka musztarda i dwie wielkie pajdy ciemnego wiejskiego chleba - 5 euro. (Faesla)

Golonka w Schlenkerli (trochę inna część golonki niz spotykana u nas) na ciemnym piwnym sosie, z michą surówki około 8 euro (zdania sa podzielone) Pyszna i w takim kultowym bowarze. Taniocha.

Dwa serki Camembert zasmażane w panierce z warzywami, dwiema ciepłymi grzankami i masełkiem - 4 euro. (Spezial)

Jednym słowem taniocha.

Niedziela, godzina 12.00 w południe browar Spezial wypełniony ludzmi spożywającymi obiad. Myśmy wpadli tylko aby zatankowac paliwo na dalszą wycieczkę po Bambergu.

W browarze Faesla w poniedziałek też około 12.00 dużo na podwórku robotników w ubraniach roboczych, którzy wpadli na jedno.

Sam Bamberg jest bardzo przyjaznym miastem. Architekturą przypomina nasze dolnośląskie miasteczka. Po pierwszym dniu czuliśmy się jak u siebie, jakbyśmy mieszkali tu od dawna.

No i noclegi. Nas pokój dwu osobowy z widokiem na Weyermanna (zdjęcie w galerii) kosztował 18 euro. Dostaliśmy rabat.

o tym specificznym klimacie w knajpach nie ma co wspominać, to trzeba samemu doświadczyć. Ludzie grający w karty, zero muzyki, kelner chodzący po sali sprawdzający czy czegos nie potrzeba. Nawet zdjęcie nam zrobił sam się oferując.

Będac w Bambergu warto odwiedzić katedrę (jak oni to bez Auto Cada wybudowali???), zamek, muzeum piwowarstwa (tu nie byliśmy, szkoda było czasu gdy czekały nie odwiedzone browary)

A w przyszłym roku Bayreuth, tam też jest 8 browarów.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

Comment

• abernacka
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.12
      • 10861

Jak kiedyś pisałem, że w Niemczech jest tanio a zarazem bardzo przyjemnie to, co poniektórzy pisali, że sieje herezje.
      Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• JAckson
        🍼🍼
        • 2004.05
        • 6122

Miejsce opisane mimo wszystko ciekawie . Mam nadzieję, że się kiedyś wybiorę.

Co do 'dziwnych' godzin otwarcia knajp, to wcale mnie to tak bardzo nie dziwi. W Czechach także mozna trafić na takie 'dziwne' dla nas godziny otwarcia lokali. Tam poprostu ludzie cenią swoje życie prywatne i chwała im za to. Klientela musi się przyzwyczaić i już. Faktem jest, że skoro mają kilka ciekawych lokali to łatwiej takie przerwy wypełnić w tygodniu.

Podsumowując - mam nadzieję, że w Polsce także nadejdzie czas, że pracownicy knajp czy sklepów mają wolne tak, jak pracownicy innych typów firm.
        MM961
        4:-)

Comment

• jacer
          • 2006.03
          • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
          Jak kiedyś pisałem, że w Niemczech jest tanio a zarazem bardzo przyjemnie to, co poniektórzy pisali, że sieje herezje.
          Mnie to kosztowało 200euro plus 114 zł za paliwo.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson

Comment

• abernacka
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.12
            • 10861

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
            Mnie to kosztowało 200euro plus 114 zł za paliwo.
            Teraz pytanie czy to dużo?

Comment

• JAckson
              🍼🍼
              • 2004.05
              • 6122

Pytanie dodatkowe: 'W stosunku do czego?'
              MM961
              4:-)

Comment

• jacer
                • 2006.03
                • 9875

Zależy ile się dziennie piw wypije Jednego dnia spożyłem 15 od 12.00 do 24.00
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2

Comment

• abernacka
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.12
                  • 10861

A tak na marginesie. 200 euro w trzy dni, to myśle że dobrze sie bawiliscie. Powiedzmy 25 euro za nocleg, 10 kufli dziennie po 3 euro co daje 90 euro, bawarskie kiełbaski i syty obiad kolejne 50 euro. A co dalej?

Comment

• jacer
                    • 2006.03
                    • 9875

Już nie wyliczaj mi ile i gdzie pieniądze traciłem
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2

Comment

• Pancernik
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2005.09
                      • 9787

He, miło się czyta, aż człowiekowi ślina do ust cieknie...
                      Pamiętam, gdy kiedyś w sobotę rano wszedłem w Monachium do Hofbraeuhaus (jakoś ok. 10-tej) i zszokował mnie widok kompletnie pełnej sali (die Schwemme), w której tłumy piły piwo, zakąszając m.in. Weisswurstami... . Piwo z rana, jak śmietana .

Comment

• piokl13
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2003.06
                        • 946

Od naszej wizyty w maju mocno zmienił się rodzaj dostępnych piw z beczki. Może jest tak, że aby posmakować wszystkiego, trzeba udać się do Bambergu kilka razy w różnych porach roku, przynajmniej raz wiosną lub latem i raz jesienią lub zimą.
                        Last edited by piokl13; 2008-11-28, 12:31.

Comment

• e-prezes
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19260

Po prostu bajeczne. Podejrzewam jednak, że mnie nie zamknęło by się to taką kwotą - brak samochodu (drogie PKP) i kompletny brak znajomości języka. Ech... pomarzyć.
                          Last edited by e-prezes; 2008-11-28, 13:04.

Comment

• Seta
                            • 2002.10
                            • 6964

a w Weyermannie byliście? kupiliście jakieś monachy?
                            Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

Comment

• kopyr
                              • 2004.06
                              • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                              o tym specificznym klimacie w knajpach nie ma co wspominać, to trzeba samemu doświadczyć. Ludzie grający w karty, zero muzyki, kelner chodzący po sali sprawdzający czy czegos nie potrzeba. Nawet zdjęcie nam zrobił sam się oferując.
                              Ten sam kelner zagadnięty przez Jacka o kartę, po chwili przyniósł mapę z zaznaczonym miejscem w którym się znajdowaliśmy. Mapa po niemiecku to die Karte.
                              blog.kopyra.com

Comment

Przetwarzanie...
                              X