Parę pytań do znawców tematu.

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kosa333
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2008.12
    • 78

Parę pytań do znawców tematu.

Witam. Moja mała kolekcja liczy 265 kapsli. Jako, że niedawno dowiedziałem się, że niektórzy ludzie kolekcjonują kapsle "na poważnie", uznałem to za pasjonujące i pragnę również powiększać swoją kolekcję. Mam zatem parę pytań do wyjadaczy :

1. Co trzeba umieścic w liscie do browaru, aby ten przesłał mi kapsle?
    2. Ile mogę się tych kapsli ewentualnie spodziewać?
    3. Czy bowary zagraniczne również przysyłają kapsle polskim kolekcjonerom? Jeśli tak, to jakie (napiszcie z własnego doświadczenia)?
    4. Jakie kapsle mają największą wartość kolekcjonerską?
    5. Czy browary przesyłają tylko najnowsze wzory kapsli?

Mam nadzieję, że mi ktoś pomoże i będę wdzięczny za każdą poradę
  • LenDo
    Porucznik Browarny Tester
    • 2006.09
    • 395

1. Prośbę.
    2. 0-...?
    3. przesyłają (na mojej stronie jest lista browarów które mi wysłały kapsle, możesz z niej skorzystać. )
    4. Takie których jest najmniej.
    5. Zazwyczaj tak.
    "Zbieracze to szczęśliwi ludzie" J.W.Goethe

Comment

• Kosa333
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2008.12
      • 78

Hej. jak to przeniesione, gdzie?

Comment

• Kosa333
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2008.12
        • 78

Hej. Lendo, pisałeś listy do zagranicznych browarów?

Comment

• Maggyk
          Szara Adminiscjencja
          🍼
          • 2004.05
          • 5617

Za znawczynię tematu się nie uważam, ale gdybyś zadał sobie trochę trudu i przejrzał strony forum z pewnością natrafiłbyś na tematy: Przychylność browarów - Polska, Przychylność browarów , w których znajdziesz odpowiedź na trzecie pytanie.
          Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
          Piwo domowe -
          Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
          PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Comment

• noodles
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.09
            • 700

Nie zbieram kapsli więc znawcą nie jestem ale widziałem na stronach mikrobrowarów prośbę do kolekcjonerów (zwłaszcza z Polski) aby nie prosili o kapsle i inne kolektybilia bo nie stać ich na rozdawanie i wysyłanie. Duże browary/koncerny to pewnie zupełnie inna bajka.
            Moja kolekcja podstawek

Comment

• Latarnik
              Premium Lamplighter
              🥛🥛🥛🥛
              • 2004.06
              • 5030

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kosa333 Wyświetlenie odpowiedzi

1. Co trzeba umieścić w liście do browaru, aby ten przesłał mi kapsle?
              Może adres?
              5450 kapsli z wypitych piw
              874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
              "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
              https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
              Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
              https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• Jadoo
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2008.10
                • 339

Dorzucam miejsce, datę, nagłówek, podpis

Comment

• Czapayew
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.10
                  • 1966

Od niektórych browarów otrzytmasz odpowiedź, że odeślą ci np. kapsle. kiedy prześlesz im kopertę zwrotną ze znaczkiem - tak odpisało mi m.in. kilka austriackich.
                  Last edited by Czapayew; 2008-12-20, 20:39.
                  "W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"

www.zamkoszlaki.com
                  www.piwnekapsle.net

Comment

• Krzych15
                    • 2002.10
                    • 596

Najlepszym wyjsciem pozostaje giełda .Jest ich trochę w Polsce i tam napewno zaopatrzysz się w odpowiednią ilość kapsli, albo nawiąż kontak z kolekcjonerami kapsli zawsze mają coś na zbyciu za kilka groszy.No i pozostaje jeszcze Allegro.
                    krzych
                    Dzień bez piwa to stracony dzień.

Comment

• kibi
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.07
                      • 1875

I tradycyjna prośba do nowicjuszy: wypełnij profil (trzeba kliknąć na faceta z brodą na górze strony, po prawej). Jak będziemy wiedzieli skąd jesteś, to może okaże się, że masz pod bokiem innego kolekcjonera, który chętnie się z Tobą podzieli swoimi dubletami.
                      Gdyby się okazało, że jesteś moim sąsiadem, możesz liczyć na dobrych kilkadziesiąt kapsli.

Comment

• kibi
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.07
                        • 1875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czapayew Wyświetlenie odpowiedzi
                        Od niektórych browarów otrzytmasz odpowiedź, że odeślą ci np. kapsle. kiedy prześlesz im kopertę zwrotną ze znaczkiem - tak odpisało mi m.in. kilka austriackich.
                        Naklejałeś austriacki znaczek?

Comment

• Czapayew
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.10
                          • 1966

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kibi Wyświetlenie odpowiedzi
                          Tak, taki z Franzem Josefem
                          A serio - cytuję tylko to, co napisali mi w mailach. Dałem sobie spokój z tymi browarami.
                          "W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"

www.zamkoszlaki.com
                          www.piwnekapsle.net

Comment

• pieczarek
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2001.06
                            • 5011

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kibi Wyświetlenie odpowiedzi
                            Nie jestem pewien, czy nadal obowiązuje to w relacjach z Austrią, ale istnieje zasada Unii Pocztowej, że znaczek pocztowy na kopercie może pochodzić z kraju nadawcy, jak i z kraju adresata. Czyli na listach wysyłanych do Polski mogą być polskie znaczki. Rozliczenia poczt danych krajów odbywają się nie na podstawie wartości znaczka nalepionego na kopercie, a wg zawartych umów.
                            Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś znający się na sprawach pocztowych uzupełnił/sprostował/zanegował podaną przeze mnie informację. Kiedyś ta zasada obowiązywała, za komuny korzystali z niej Polacy jeżdżący na Zachód. Ówczesne relacje kursów walut powodowały, że było to bardzo opłacalne rozwiązanie.

Comment

• yoreck
                              • 2004.04
                              • 526

Jeżeli browary proszą o koperta zwrotna ze znaczkami,to kupuje się na poczcie znaczek międzynarodowy /tzw. międzynarodowy kupon na odpowiedź / - w cenie 4,50

w zależności od wagi ewentualnej przesyłki ,na kopertę nakleja się odpowiednia ilość znaczków /kuponów/

Comment

Przetwarzanie...
                              X