Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wygląd piwa po dojrzewaniu???

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • leszek21
    Junior
    • 06-2009
    • 12

    wygląd piwa po dojrzewaniu???

    Witam
    Pierwszy raz próbuję zrobić piwo od podstaw no i największy jak dla mnie problem pojawił sie na końcu.....na szczęście nie robiłem tego piwa w dużych ilościach

    Mam pytanie jak powinna wyglądać powierzchnia piwa po około 6 tygodniach dojrzewania??

    poniżej przedstawiam zdjęcie...czy to piwo powinno tak wygladać na powierzchni i czy po prostu coś zrobiłem źle????
    Attached Files
  • kopyr
    Senior
    • 06-2004
    • 9475

    #2
    Nie powinno tak wyglądać, ale jest mała szansa, że będzie wypijalne. Spróbuj.

    Zerknij tu.
    Last edited by kopyr; 15-08-2009, 20:15.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • anteks
      maruda
      • 08-2003
      • 10738

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leszek21 Wyświetlenie odpowiedzi
      Witam
      Mam pytanie jak powinna wyglądać powierzchnia piwa po około 6 tygodniach dojrzewania??
      to kanał , w czym to piwo dojrzewa ?
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • Maidenowiec
        Senior
        • 07-2004
        • 2287

        #4
        Za mało informacji. Poza tym, że wygląda to na ostrą infekcję bakteryjną.
        Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

        Thou shallt not spilleth thy beer!

        Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

        Comment

        • leszek21
          Junior
          • 06-2009
          • 12

          #5
          piwo dojrzewa w baniaku od wina
          przez tydzień niestety dojrzewało w temperaturze około 20 C
          potem w temperaturze kilkunastu stpni (niestety tylko takie warunki miałem)

          Comment

          • leszek21
            Junior
            • 06-2009
            • 12

            #6
            Czy wiecie co może byc przyczyną powstania kożucha na powierzchni?

            Comment

            • mark33
              Idę po piwo do piwnicy.
              • 04-2005
              • 3283

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leszek21 Wyświetlenie odpowiedzi
              Czy wiecie co może byc przyczyną powstania kożucha na powierzchni?
              Infekcja jak byk lekki kożuch/nalot może powstać po natlenieniu młodego piwa (np. podczas przelewania na cichą) Twoje niestety w kanał , pleśniami można się poważnie zatruć.
              Odrobinkę bez nalotu skosztuj i ładnie nam tu opisz.
              Last edited by mark33; 15-08-2009, 21:12.

              Comment

              • Maidenowiec
                Senior
                • 07-2004
                • 2287

                #8
                To to piwo 6 tygodni w baniaku leży
                Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                Thou shallt not spilleth thy beer!

                Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                Comment

                • fidoangel
                  Senior
                  • 07-2005
                  • 3489

                  #9
                  Dajcie spokój, już link podany i takie tam. Po co kolejny raz ...
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • anteks
                    maruda
                    • 08-2003
                    • 10738

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leszek21 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Czy wiecie co może byc przyczyną powstania kożucha na powierzchni?
                    niedokładna dezynfekcja , octówki ?
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • leszek21
                      Junior
                      • 06-2009
                      • 12

                      #11
                      Dzięki za pomoc

                      Comment

                      • Infam
                        Senior
                        • 05-2005
                        • 715

                        #12
                        Są to wg mnie drożdże kożuchujące. Do rozmnażania konieczny jest tlen. I w Twoim przypadku tak to wygląda - mała ilość piwa w baniaku. Mogą one skazać piwo na ceramikę ale nie muszą. Niejednokrotnie można zapobiec tej przypadłości. Należy spróbować (na własną odpowiedzialność) próbkę piwa bez tego nalotu. Jeśli syf - to wiadomo. Jeśli ok, to zciągnąć piwo rurką tak, żeby nie zassać kożuszka.
                        Piłem kiedyś piwo, na którego powierzchni ukazał się kożuch (a raczej film kożucha). Było ok.
                        Tu kiedyś coś było.
                        "Dużo to nie znaczy Dobrze
                        Dobrze znaczy dużo"

                        Comment

                        • Marusia
                          Senior
                          • 02-2001
                          • 20211

                          #13
                          Ja się pytam, po co to piwo tyle tygodni w baniaku? No, chyba, że to dolna fermentacja? Bo jak nie to już dawno w butlach powinno dojrzewać.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • leszek21
                            Junior
                            • 06-2009
                            • 12

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                            Ja się pytam, po co to piwo tyle tygodni w baniaku? No, chyba, że to dolna fermentacja? Bo jak nie to już dawno w butlach powinno dojrzewać.
                            z tego co wiem piwo powinno dojrzewać około 4 - 6 tygodni

                            Comment

                            • Maidenowiec
                              Senior
                              • 07-2004
                              • 2287

                              #15
                              W butelkach.
                              Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                              Thou shallt not spilleth thy beer!

                              Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎