Relacja Mateusza Krawczyka: Błędny Rycerz Korporacji i Wojownicy Kadzi - komentarze

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24055

Relacja Mateusza Krawczyka: Błędny Rycerz Korporacji i Wojownicy Kadzi - komentarze

Mateusz Krawczyk radzi: tekstu nie należy brać zupełnie na poważnie ani zupełnie niepoważnie. Składają się nań zarówno prawdziwe wydarzenia i przeżycia, ułańska fantazja literacka oraz zwykłe urojenia. Jest psychodeliczny, jest politycznie niepoprawny i taki właśnie ma być. Jedna rzecz jest pewna: koncepcja powieści wessana w ramy tej relacji narodziła się w Belgii, w pierwszej połowie maja roku pańskiego 2009...

Zapraszam zatem na podróż niczym przez sen:

http://www.browar.biz/artykuly.php?id=160

A tutaj zapraszam do komentowania, dyskutowania, bajdurzenia...

========================================

Jednocześnie chciałbym napomknąć, że jest to druga ze zgłoszonych na konkurs relacji

Dla przypomnienia - do 27.października można nadsyłać swe relacje by wziąć udział w konkursie BrowarBizu i Brovarni - Relacja z (piwnej) podróży 2009:
    http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=83939
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • docent
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 5205

Relacja ciekawa i intrygująca, choć dla mnie to bardziej literacka opowieść. Szkoda, że zdjęcia nie przystają do tekstu, są zbyt prozaiczne
    Ostatnia zmiana dokonana przez docent; 2009-10-02, 07:26.
    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

Nie podoba mi się.
      Są błędy merytoryczne, stylistyczne, brak spójności, duża doza infantylności...

Comment

• mattk
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2009.07
        • 4

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
        Są błędy merytoryczne
        konkretnie?

Comment

• Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

Na szybkiego:
          1. "tylko 6 zakonów na świecie posiada własne browary" - mógłbyś rozwinąć?

2. Piszesz o korporacyjnych "fabrykach w Purnode (browar Du Bocq: Blanche du Namur(...)) i zwłaszcza w Steenhuffel (browar Palm(...) w muzeum korporacji Heinekena w Amsterdamie"
          i przeciwstawiasz im: "Leffe (...) W muzeum pochodzącego stamtąd piwa chłonęliśmy wraz z trunkiem (Leffe 9, 9%) bogatą historię opactwa i jego browaru (...) Podobny los spotkał nas w przypadku muzeum Grimbergen (...) i muzeum w Hoegaarden."
          czyli:
          Hoegaarden, Leffe = ABInBev (największy koncern piwny świata)
          Grimbergen = Heineken (koncern nr 3)

Comment

• abernacka
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.12
            • 10869

Mało piwna była ta wyprawa.
            Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• mattk
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2009.07
              • 4

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
              Na szybkiego:
              1. "tylko 6 zakonów na świecie posiada własne browary" - mógłbyś rozwinąć?
              tu mały błąd rzeczywiście: 6 to w Belgii (Achel, Westvleteren, Orval, Rochefort, Chimay, Westmalle ) + holenderski La Trappe

a co do punktu drugiego to chyba coś sobie dopowiedziałeś: fabryki (nigdzie nie napisałem, że korporacyjne) przeciwstawione są rzemieślniczemu wręcz zakładowi Cantillon, a muzea Leffe i Grimbergen to już przecież zupełnie inny wątek

Comment

• zgroza
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2008.03
                • 3610

To są klasztory, nie zakony. Zakon jest jeden - trapistów.
                Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

• żąleną
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.01
                  • 13239

Może trochę przekombinowane, ale mnie się fajnie czytało. Relacja z gatunku "a teraz coś z zupełnie innej beczki".

Comment

• fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3491

No właśnie-taki lekki, ożywczy wietrzyk w tym kółku wzajemnej adoracji i poważnych dyskusji najczęściej nie na temat
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• piotry
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.08
                      • 761

dla mnie bomba, bawiłem się świetnie, dzieki za ten tekst

Comment

• purc
                        • 2009.02
                        • 650

Krawczyk

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                        Mateusz Krawczyk radzi: tekstu nie należy brać zupełnie na poważnie ani zupełnie niepoważnie. Składają się nań zarówno prawdziwe wydarzenia i przeżycia, ułańska fantazja literacka oraz zwykłe urojenia. Jest psychodeliczny, jest politycznie niepoprawny i taki właśnie ma być. Jedna rzecz jest pewna: koncepcja powieści wessana w ramy tej relacji narodziła się w Belgii, w pierwszej połowie maja roku pańskiego 2009...

Zapraszam zatem na podróż niczym przez sen:

http://www.browar.biz/artykuly.php?id=160

A tutaj zapraszam do komentowania, dyskutowania, bajdurzenia...

========================================

Jednocześnie chciałbym napomknąć, że jest to druga ze zgłoszonych na konkurs relacji

Dla przypomnienia - do 27.października można nadsyłać swe relacje by wziąć udział w konkursie BrowarBizu i Brovarni - Relacja z (piwnej) podróży 2009:
                        http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=83939
                        Miłośnik piwa niewiele się dowie z tych wypocin poza tym, że autor ma świetne samopoczucie i umie to i owo przepisać z przewodników. O piwach nie ma właściwie nic. Moja rekomendacja : do kosza.

Comment

• Qbric
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2001.04
                          • 427

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
                          Mało piwna była ta wyprawa.
                          Nie każdy musi/ma ochotę zwiedzać kilkadziesiąt browarów, to nie wyścigi na ich liczbę. Temat konkursu jest szeroki. Jak ktoś napisał w Twoim temacie: Każdy spędza urlop tak jak lubi...

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika purc
                          Miłośnik piwa niewiele się dowie z tych wypocin poza tym, że autor ma świetne samopoczucie i umie to i owo przepisać z przewodników. O piwach nie ma właściwie nic. Moja rekomendacja : do kosza.
                          Przepraszam, ale to Twoja wypowiedz nadaje się do kosza jako ta która nic nie wnosi a zawarta w niej krytyka nawet nie próbuje udawać konstruktywną.

Celem konkursu nie jest napisanie przewodnika z adresami browarów, stylami, cenami, pojemnościami, wielkością produkcji itp czy tekstu do pisma branżowego. Temat konkursu jest dość szeroki. Ma to być po prostu relacja z piwnej wyprawy a że ta okraszona jest dodatkowo poetycznymi wywodami to tylko jej zaleta. Radzę przyczytać co Art napisał na stronie konkursowej. Piwo: jest, aspekt piwno-historyczny: jest, piwno-kolekcjonerski: jest, lokalne zwyczaje i inne "aspekty" są.

Z mojej strony odnośnie relacji:
                          - zdjęć rzeczywiście mało i niektóre trochę prozaiczne, przydałoby się wiecej tematów piwnych, może foty przy muzeum, w środku? Zdjęcia wypitych piw? No chyba, że to akurat była ta fikcja literacka ;P
                          - język chwilami trochę zbyt "zakombinowany" przez co momentami ciężko się czyta
                          - ciekawy humor
                          - plus za niestandardowe podejście do tematu i przekazanie dobrego samopoczucia czytelnikowi

Pozdrawiam.
                          Ostatnia zmiana dokonana przez Qbric; 2009-10-08, 21:00.
                          Grill bez piwa NIE! - Piwo bez grilla TAK!

Comment

• Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

Mi się bardzo podobało - niestandardowe, poetyckie w zakręcony sposób, aż ma się ochotę dowiedzieć czegoś więcej o Wojownikach Kadzi.

Fakt, że wiele się nie dowiemy o browarach, ale czyta się rewelacyjnie
                            Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2009-10-08, 21:42.
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• purc
                              • 2009.02
                              • 650

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Qbric
                              Nie każdy musi/ma ochotę zwiedzać kilkadziesiąt browarów, to nie wyścigi na ich liczbę. Temat konkursu jest szeroki. Jak ktoś napisał w Twoim temacie: Każdy spędza urlop tak jak lubi...

Przepraszam, ale to Twoja wypowiedz nadaje się do kosza jako ta która nic nie wnosi a zawarta w niej krytyka nawet nie próbuje udawać konstruktywną.

Celem konkursu nie jest napisanie przewodnika z adresami browarów, stylami, cenami, pojemnościami, wielkością produkcji itp czy tekstu do pisma branżowego. Temat konkursu jest dość szeroki. Ma to być po prostu relacja z piwnej wyprawy a że ta okraszona jest dodatkowo poetycznymi wywodami to tylko jej zaleta. Radzę przyczytać co Art napisał na stronie konkursowej. Piwo: jest, aspekt piwno-historyczny: jest, piwno-kolekcjonerski: jest, lokalne zwyczaje i inne "aspekty" są.

Z mojej strony odnośnie relacji:
                              - zdjęć rzeczywiście mało i niektóre trochę prozaiczne, przydałoby się wiecej tematów piwnych, może foty przy muzeum, w środku? Zdjęcia wypitych piw? No chyba, że to akurat była ta fikcja literacka ;P
                              - język chwilami trochę zbyt "zakombinowany" przez co momentami ciężko się czyta
                              - ciekawy humor
                              - plus za niestandardowe podejście do tematu i przekazanie dobrego samopoczucia czytelnikowi

Pozdrawiam.
                              Cóż, widocznie mamy inne oczekiwania wobec takich relacji. Ja, z wyprawy piwnej ,spodziewam się głównie informacji, wrażeń i ocen na temat wypitych piw i zwiedzonych browarów . Jeśli chcę poczytać literaturę podróżniczą, to wybiorę raczej Sebalda.
                              I jeszcze mała uwaga: dopełniacz po przeczeniach, please!
                              Pozdrawiam

Comment