Fermentacja, rozlew - pytanie

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • aMarcin
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.08
    • 152

Fermentacja, rozlew - pytanie

Witam !

Niedługo zabieram się za pierwszą warkę i w związku z tym mam kilka wątpliwości:
    powiedzmy, że mam dwa fermentory, jeden z kranikiem, drugi bez. Ja widzę to tak - fermentację burzliwą prowadzę w tym z kranikiem, po jej zakończeniu przelewam piwo na cichą z użyciem kranika z wężykiem do tego bez kranika. Po skończeniu cichej rurką z wężykiem ściągam piwo znad osadu z powrotem do tego z kranikiem w którym już czeka zrobiony syrop z glukozy do refermentacji, mieszam chwilę i z użyciem kranika z wężykiem rozlewam do butelek.

I teraz pytanie: czy dobrze to widzę ?
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

Dobrze, robię tak właśnie.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

Comment

• aMarcin
      • 2005.08
      • 152

A jeśli chciałbym zebrać gęstwę to w którym momencie to najlepiej zrobić ?

Comment

• cambridgei
        • 2009.05
        • 124

Ja też tak robię ale wiem że to nie jest wcale jakieś super lepsze rozwiązanie. Możesz robic burzliwą w fermentatorze bez kranika, ściągac znad osadu piwo weżykiem do fermentora z kranikiem i w nim przeprowadzac cichą i rozlewasz do butelek na refermentację, wg mnie ten drugi sposób jest bardziej ok ale wielkego błędu przecież w takich kwestiach się nie popełnia.

Udanej warki!
        W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem

Pozdrawiam
        Piotr

Comment

• Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika aMarcin Wyświetlenie odpowiedzi
          A jeśli chciałbym zebrać gęstwę to w którym momencie to najlepiej zrobić ?
          po burzliwej albo po cichej
          Ja zbieram po burzliwej z dna wiadra (po dekantacji).

Comment

• aMarcin
            • 2005.08
            • 152

Ok, wszystkim dziękuję za pomoc

Comment

• anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10787

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cambridgei Wyświetlenie odpowiedzi
              Ja też tak robię ale wiem że to nie jest wcale jakieś super lepsze rozwiązanie. Możesz robic burzliwą w fermentatorze bez kranika, ściągac znad osadu piwo weżykiem do fermentora z kranikiem i w nim przeprowadzac cichą i rozlewasz do butelek na refermentację, wg mnie ten drugi sposób jest bardziej ok ale wielkego błędu przecież w takich kwestiach się nie popełnia.

Udanej warki!
              i do tego z kranikiem po cichej dodajesz coś do refermentacji , mieszasz , podrywasz drożdże z dna i ..... na cholerę ta cicha ?
              Mniej książków więcej piwa

Comment

• Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

No można jeszcze sypać cukier do butelek - wtedy nie podrywasz przy mieszaniu, ale i tak pewnie szlam by się zburzył przez używanie kranika (zależy od drożdży)...
                Ja używam fermentatora kranikowego tylko do rozlewu i połączenia z cukrem - godzinę na warkę.

Comment

• anteks
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10787

można nalewać nabierką , tylko po co sobie komplikować
                  Ja fermentuję bez kranika , cicha bez kranika , rozlew z kranikiem
                  mogę sobie na to pozwolić bo mam chyba z 15 pojemników

Comment

• sebanek
                    • 2009.02
                    • 178

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                    można nalewać nabierką , tylko po co sobie komplikować
                    Ja fermentuję bez kranika , cicha bez kranika , rozlew z kranikiem
                    mogę sobie na to pozwolić bo mam chyba z 15 pojemników
                    Jak to miło się dowiedzieć przypadkiem, że się robi coś tak samo jak doświadczony piwowar
                    A propos wątku, mam pytanie do tych co fermentują w fermentorze z kranikiem. Czy przed spuszczaniem piwa przez kranik sterylizujecie go? Jak???

Comment

• anteks
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10787

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sebanek Wyświetlenie odpowiedzi
                      Jak to miło się dowiedzieć przypadkiem, że się robi coś tak samo jak doświadczony piwowar
                      A propos wątku, mam pytanie do tych co fermentują w fermentorze z kranikiem. Czy przed spuszczaniem piwa przez kranik sterylizujecie go? Jak???
                      jeśli chodzi o burzliwą to dekantuj wężykiem bez udziału kranika

Comment

• sebanek
                        • 2009.02
                        • 178

jeśli chodzi o burzliwą to dekantuj wężykiem bez udziału kranika
                        Tak robię!
                        Pytam się tylko jak radzą sobie ze sterylizacją kranika ci, którzy fermentują w ferementorze z kranikiem, bo myślę, że robią to po to, by dekantować przez ten kranik. Muszę przy okazji przyznać, że przy pierwszych swoich warkach też długo rozmyślałem na temat "logistyki użycia ferementorów", bo miałem wtedy 2: jeden z kranikiem, drugi bez.
                        Na zdrowie!

Comment

• anteks
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10787

przed rozlewem polać kranik wrzątkiem

Comment

• cambridgei
                            • 2009.05
                            • 124

i do tego z kranikiem po cichej dodajesz coś do refermentacji , mieszasz , podrywasz drożdże z dna i ..... na cholerę ta cicha ?
                            Refermentacja w butelkach oczywiście . Niektórzy również myślą na tym forum nie tylko ty.
                            Na cholerę komentujesz moje posty?
                            W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem

Pozdrawiam
                            Piotr

Comment

• anteks
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10787

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cambridgei Wyświetlenie odpowiedzi
                              Refermentacja w butelkach oczywiście . Niektórzy również myślą na tym forum nie tylko ty.
                              Na cholerę komentujesz moje posty?
                              ?????

Comment

Przetwarzanie...
                              X