A. Grigonio, Šinkorių

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

    #1

    A. Grigonio, Šinkorių

    Piwo pite pod koniec marca, ale gdzieś mi się zapodziały notatki i dopiero teraz je odnalazłem.

    W weekend 26-28 maja na rynku Starego Miasta a Warszawie odbywał się jakiś jarmark wyrobów litewskich. Oprócz wyrobów typowo koncernowych (widziałem stoiska bodajże Svyturysa i Kalnapilis) ze zdziwieniem natrafiłem na stragan z piwami "domowymi" produkowanymi przez pana A. Grigonio. Było to piwo górnej fermentacji, sprzedawane w jednolitrowych PET-ach. Nabyłem i zdegustowałem.

    Według etykiety piwo ma 5,6±1,0% alk., ekstraktu nie podano.
    Skład z etykiety to: słód jęczmienny, słód karmelowy, chmiel, drożdże, woda.

    Nazwa "Šinkorių" znaczy "gospodarskie" lub "karczmarskie".
    Z tego co wyczytałem w sieci, brzeczka nie jest gotowana z chmielem, tylko dodaje się do niej "herbatkę chmielową".

    Na etykiecie widnieje znaczek "Kulinarijos Paveldo Fondas", czyli "Fundusz Dziedzictwa Kulinarnego".


    Kolor: Zupełnie jak mętna herbata.
    Piana: Niezbyt wysoka, ale gęsta i trwała.
    Zapach: Silny, drożdżowo-słodowo-miodowy. Dobrze czuć owocowe estry, będące produktem górnej fermentacji.
    Smak: Piwo ma bardzo bogaty smak, czuć owoce (w takim stopniu, że czasami piwo wywoływało skojarzenia z winem), słodowość, leciutką goryczkę, odrobinę miodowej słodyczy. Czuć też drożdże, ale słabo. Całość jest bardzo treściwa i sycąca.
    Nasycenie: Niskie, ale pasuje do takiego piwa.
    Opakowanie: Butelka PET 1l z całkiem ładnie skomponowaną etykietą. Skoro wywożą jednak to piwo poza Litwę, to przydałyby się informacje w języku innym niż litewski
    Uwagi: na pewno ciekawostka, ale i bardzo pozytywne zaskoczenie smakowe.


    Jeśli ktoś chciałby odwiedzić browar, podaję informacje z wizytówki:

    A. Grigonio IĮ
    Paupio g. 1, Jovarų k.,
    Pakruojo r., Lithuania
    Phone/fax +370 421 52 545
    Mob. +370 614 37 892
    e-mail: kristinagrigoniene@gmail.com
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez Twilight_Alehouse; 2010-08-06, 17:25.
  • Promil03
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.10
    • 2833

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
    Kolor: Zupełnie jak mętna herbata.
    Piana: Niezbyt wysoka, ale gęsta i trwała.
    Zapach: Silny, drożdżowo-słodowo-miodowy. Dobrze czuć owocowe estry, będące produktem górnej fermentacji.
    Smak: Piwo ma bardzo bogaty smak, czuć owoce (w takim stopniu, że czasami piwo wywoływało skojarzenia z winem), słodowość, leciutką goryczkę, odrobinę miodowej słodyczy. Czuć też drożdże, ale słabo. Całość jest bardzo treściwa i sycąca.
    Nasycenie: Niskie, ale pasuje do takiego piwa.
    Opakowanie: Butelka PET 1l z całkiem ładnie skomponowaną etykietą. Skoro wywożą jednak to piwo poza Litwę, to przydałyby się informacje w języku innym niż litewski
    Uwagi: na pewno ciekawostka, ale i bardzo pozytywne zaskoczenie smakowe.
    Z całym opisem w pełni się zgadzam, ale ja w smaku czułem silną kwaskowatość. Może właśnie o ten smak kojarzący się z winem Ci chodzi.

    Comment

    • Twilight_Alehouse
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.06
      • 6310

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03
      Z całym opisem w pełni się zgadzam, ale ja w smaku czułem silną kwaskowatość. Może właśnie o ten smak kojarzący się z winem Ci chodzi.
      No właśnie nie. Już dokładnie nie pamiętam, ale gdyby piwo było mocno kwaskowate, to raczej zwróciłbym na to uwagę. Pamiętaj jednak, że przy tego rodzaju piwie poszczególne warki mogą się od siebie różnić.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • Prusak
        Perła, American IPA
        Prusak
        Parametry:
        E: 14, 9 % wag.
        A: 6,2& obj.
        Reklamowane na kontrze chmielenie: Cascade, Centennial, Amarillo, Simcoe.
        Nie wiem, co poszło nie tak, ale wywąchać się ich nie da. Może leciutki nieżyt nosa zdecydował, może nie, ale czuć naprawdę niewiele, śładowa żywiczność,...
        2025-01-04, 22:00
      • darekd
        Opillia, Rizdwiane
        darekd
        Bożonarodzeniowe ciemne piwo z dodatkiem cynamonu, dosładzane m.in. ekstraktem stewii

        12% ekstr.
        4,8 % alk.
        12 IBU

        Aromat - jest dość słodko, czuć ciemne słody, ciut chleba razowego, po przelaniu wyraźny karmel i trochę cynamonu
        Piana - wysoka, trwała,...
        2025-01-02, 23:50
      • darekd
        Wrowar, Black River
        darekd
        Wrowar to następca browaru Cześć Brat z podwrocławskiego Jelcza-Laskowic. Ruszyli w tym roku.

        Oatmeal Stout, 4,6% alk.
        Aromat – słodowy, palony, bardziej kakao niż czekolada a paloność w kierunku kawowych niuansów
        Piana – średnia, nie jest zwarta, nietrwała, szybko całkowicie
        ...
        2024-12-30, 14:42
      • otvirak
        Rohozec, Třináctka
        otvirak
        Treściwy smak, czuć że 13. Chmiel, słód, lekko cytrusy. Przyzwoita piana, bez szału z gazem. Nie czuć alkoholu mimo, że "silne" Wcześniej na nie nie trafiłem, a szkoda
        2024-11-14, 18:56
      • skitof
        100 Blumen, Zitrus Bock
        skitof
        Zitrus Bock z browaru 100 Blumen. Jak sami piszą: Kreativbier ze skórkami z cytrusów. 7,3% alkoholu, 16,6 st. Plato.
        Solidna produkcja. Z jednej strony jest klasyczny bock ze swoimi cechami charakterystycznymi, z drugiej czuć jakieś przełamanie smakowe i aromatyczne. Skórki cytrusów nie...
        2024-11-14, 14:45
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...