MajEr, Koźlak

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13969

    #1

    MajEr, Koźlak

    Piwo gotowe do oceny

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
  • TomX
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.09
    • 1035

    #2
    Piłem tydzień temu, więc szczegóły zatarły się na tyle, że nie mogę ocenić ARTomatem.

    Piwo poprawne. To znaczy, gdyby jakiś browar przemysłowy wypuścił je na rynek w butelkach, to piał bym z zachwytu, ale MajEr wyżej ustawił sobie poprzeczkę Ładny kolor, słodowy aromat, w smaku ciemne słody i stonowana goryczka, średnio treściwe. Nie zapisało się w mojej pamięci jakoś szczególnie, ot pamiętam, że było dobre. Ale pszenica była lepsza, jak dla mnie

    Comment

    • Pancernik
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.09
      • 9829

      #3
      Ocena z ARTomatu

      Kolor: Bursztynowy, chyba minimalnie zmętniony. [4.5]
      Piana: Beżowa, bardzo drobna, średniowysoka, dość trwała, ładnie oblepia szkło. [4.5]
      Zapach: Silny, winny z orzechowym śladem. Z jednej strony fajny, ale z drugiej - właśnie zbyt jednostronny . [3.5]
      Smak: Nieco ostry, szorstki alkohol, posmak orzecha włoskiego, tło słodowe. Ogólne wrażenie braku ułożenia, jakby za świeża ta koza...? [3]
      Wysycenie: Biorąc pod uwagę "restauracyjność" piwa, to wysokie. W górnej granicy akceptacji dla stylu. [3.5]
      Opakowanie: Zgrabny, firmowy pokal "MajEr-a", odpowiedni dla koźlaka. Czepnę się za brak wafelka . [4.5]
      Uwagi: Ogólnie niezłe piwo, ale moje wcześniejsze wrażenia z degustacji piw z Gliwic podniosły poprzeczkę mych oczekiwań całkiem wysoko...
      Naprawdę, mam wrażenie, że piwo schodzi "za szybko" stąd nie dano mu szansy trochę odpocząć i się ułożyć przed wpuszczeniem na kran (piłem 22.02.2014).

      Moja ocena: [3.5]

      Comment

      • jacekwerner
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2004.05
        • 2880

        #4
        Foto wersji butelkowej ( 0,5l ) :
        Attached Files
        Ochotnicza Straż Piwna
        BAZA = 7446

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • darekd
          Wielka Sowa, Sowie Koźlak
          darekd
          Niefiltrowany koźlak majowy z Bielawy (kiedyś działali pod nazwąBielawska Wytwórnia Napojów)

          Ekstr. 15,5%
          Alk. 6,5%

          Aromat - słodowy, karmel, toffi otulający biszkopt, ale też ciut suszu owocowego i chmieli
          Piana - wysoka, umiarkowanie trwała, koronka...
          2025-12-05, 02:58
        • ART
          Pinta, Weizenbock Psze Koźlak
          ART
          Minęło trochę czasu od premiery zawierciańskiego pierwowzoru tego piwa:
          https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ze-ko%C5%BAlak
          Dokładniej 11 lat
          Teraz zrodzony w Wieprzu Psze Koźlak ma
          alkohol i balling bez zmian 6,7 / 16,5 ...
          2024-11-19, 22:18
        • ART
          Amber, Po Godzinach - Koźlak Dubeltowy z brusznicą i jarzębem szwedzkim
          ART
          Weekendowa premiera z browaru Amber odbyła się na wodach międzynarodowych Bałtyku gdzieś pomiędzy Polską a Szwecją.

          Doppelbock - koźlak dubeltowy z 18,1 blg. 7 % alc. Niecodzienny składnik to owoce brusznicy i jarzębu szwedzkiego.

          Zeszłoroczna czeremcha była bardziej...
          2023-10-10, 20:26
        • darekd
          Jedlinka, Koźlak Majowy
          darekd
          Ekstr. 16,5%
          Alk. 7,0%

          Aromat - słodowy z masłem, trochę chmielu (kwiatowość, nieco owoców), też fałszywa nuta groszku konserwowego, gotowanych warzyw
          Piana - wysoka, trwalsza
          Barwa - bursztynowa, zamglona
          Wysycenie - umiarkowane, musujące
          Smak - miękka...
          2025-07-25, 01:02
        • darekd
          Amber, Koźlak 18,1%
          darekd
          Jak głosi napis na ecie "warzone zgodnie z recepturą browaru Krotoszyn"

          18,1% ekstr..
          7,8% alk.

          Czyli koźlak dubeltowy. Pasteryzowane, filtrowane

          Aromat - słodowy, zdecydowana przewaga karmelu i melasy, słodko. Trochę podpalanych niuansów...
          2021-11-16, 23:41
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...