Czechy, Štiřín, Želivecká 707, Štiřínský pivovar Magnát

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • docent
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 5205

Czechy, Štiřín, Želivecká 707, Štiřínský pivovar Magnát

Štiřínský pivovar Magnát to kolejny czeski minibrowar postawiony przez firmę Josefa Krýsla. Dzięki temu piwne menu, które dostępne było w trakcie moich odwiedzin należało do tych mniej standardowych. Lane były:

12° Ale - bursztynowa barwa, piana drobna i gęsta, nie redukująca się ani centymetr nawet przez kilka minut. Dawno czegoś takiego nie widziałem! Nasycenie niskie, jak przystało na ejla. Goryczka dość łagodna w smaku, ale wystarczająco wyrazista. Bardzo przyjemne piwo.

12° Kouřove (wędzone) - jak i w przypadku ejla bursztynowy kolor. Piana niestety opada szybciej. Profil zapachowo-smakowy właściwie identyczny jak w Schlenkerli Rauchbier Märzen, no może trochę mniej intensywny. Do pełni szczęścia brakowało tu ciut większego nasycenia.

12° Stout - barwa czarna, nieprzejrzysta. Piana drobna, wręcz jedwabista. Niestety to koniec zalet tego piwa. Zapachu brak. Smak kwaśnawy na spółkę z kartonowym. Paloności czy kawy nie ma. Porażka.

14° Polotmavé - ciemnobursztynowe, klarowne. Piana drobna, gęsta i trwała. Smak delikatnie słodkawy, łagodny. Po świetnym ejlu i wędzonce nie wywarło na mnie wrażenia.

Podczas mojej wizyty doszkalało się dwóch piwowarów z minibrowaru w Litoměřicach, ale nie chodziło o funkcjonujący obecnie Labuť. Znaczy będzie tam kolejny browar

Jeśli chodzi o dojazd to chyba najwygodniej koleją z Praha Hlavní Nádraží do Strančic, skąd bezpośrednio spod dworca jeździ autobus do Kamenice-Štiřín.

Štiřínská stodola to bardzo fajne miejsce łączące w sobie umiarkowaną elegancję z bezpretensjonalnością. Plus zróżnicowane, w większości dobre piwa!

Foty z wizyty dostępne oczywiście na Piwnej Pradze.
    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
  • pebejot
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2010.01
    • 1566

Podczas naszej wizyty pod koniec stycznia dostępnych było aż 7 rodzajów piwa!

Svĕtlỳ Ležák 11%
    Svĕtlỳ Ležák 12%
    Vídeňskỳ Special 12%
    Medovỳ Special 12%
    Višnovỳ Special 12%
    Stout 13%
    Vánočni Special 16%

Zdjęcia w galerii:

Comment

• dadek
      Major Piwnych Rewolucji
      🍺🍺
      • 2005.09
      • 4702

Browarek odwiedziliśmy z Pebejotem i ekipą 30.01. Miejsce rzeczywiście bardzo przyjemne, a dookoła piękna okolica. Piw do skosztowania było aż 6 rodzajów:

- Štiřínský Magnát 11°, 28 kč
      - Štiřínský Magnát 12°, 28 kč
      - Stout 13°, 32 kč
      - Vídeňský speciál 12°, 32 kč
      - Vánoční speciál 16°, 38 kč
      - Medový speciál 32 kč

Na tablicy widniał także Višňový speciál (32 kč) ale po zamówieniu przez któregoś z kolegów został wymazany bo się skończył.

Byliśmy w Štiříně w południe, po sali roznosiły się przepiękne zapachy z warzelni gdzie pracował bardzo sympatyczny pan sládek. Chętnie pokazał cały browarek, miło gawędziło się o piwie i wspominał wizytę Docenta. Trochę byłem zaskoczony obecnością na čepu świątecznej 16° ale będzie ona dostępna jeszcze bardzo długo (zostało jeszcze około 500 l). Jak powiedział pan sládek powodem uwarzenia tak dużej ilości była chęć niedopuszczenia do zmarnowania się słodu z uszkodzonych w transporcie worków. A piwo bardzo dobre, więc warto skorzystać. (opiszę w odnośnym wątku).

Byłem po śniadaniu więc dań nie konsumowałem, ale niektórzy z kolegów nie dali rady wielkim porcjom. Ceny niewygórowane.

Miejsce na dłuższe posiedzenie, spokojnie można zaplanować na 5 - 6 godzin by spróbować każdego z piw. W lecie musi być jeszcze przyjemniej siedząc w ogródku z widokiem na stawy.

Dorzuciłem fotkę:http://www.browar.biz/galeria.php?id=16300

Comment

• heckler
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2012.09
        • 1906

Nocleg mieliśmy oddalony od browarku o ponad trzy kilometry w miejscowości Ladvi. Bardzo miło wspominam nasz wieczorny powrót na kwaterę.
        Ciemna noc, a my z czołówkami szliśmy przez las popijając piwko z pet-ka.
        W browarze mieliśmy okazję spróbowania:

-11° SVĚTLÝ LEŽÁK
        -12° SVĚTLÝ LEŽÁK
        -12° VÍDEŇSKÝ LEŽÁK
        -14° POLOTMAVÝ SPECIÁL
        -12° MEDOVÝ LEŽÁK

Wszystkie w/w piwa były bardzo dobre. Zamówienie na każde z próbowanych piw ponawiałem, a na svetlą 12-kę nawet parę razy
        Miejsce warte odwiedzenia. Na chwilę obecną restauracjia czynna jest codziennie od godziny 11 do 22 / 23 / 24.
        Attached Files

Comment

Przetwarzanie...
        X