Warzenia Dyczkina

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dyczkin
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2011.05
    • 3657

    Warzenia Dyczkina

    Pierwszy post na temat pierwszej warki i to z zacieraniem :P

    Warka I

    IPA 14º BLG z CP Zacieranie 25 lipca

    Słód pilzneński 2 kg
    Słód monachijski 2,3 kg
    Słód karmelowy jasny 0,3 kg

    Zacieranie

    63-61°C 30 min
    73-71°C 30 min
    78 °C i filtracja

    Były małe problemy z trzymaniem temperatury jak to za pierwszym razem. Filtracja bez żadnych problemów. Wysładzanie 12 litrami wody w trzech turach.

    Chmielenie

    45 g Marynka w 0'
    45 g Lubelski w 50'

    Zaniesione do piwnicy ( 2 w nocy)
    Następnego dnia zadane drożdże Danstar Nottingham. Nie wiem czy nie za ciepła brzeczka bo to 28°C. W piwnicy rodziców 16°C myślę więc dobra tem. na fermentację.
    05 sierpnia przelałem na cichą. Na próbę 3 bączki bez cichej

    Wczoraj pierwsze próby organoleptyczne. Piwo nagazowane z trwałą pianką do samego końca. Piwo porządnie nachmielone ale takie ma być Naprawdę mi smakowało, poczekam tydzień na następna próbę.
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

    Moje warzenie // Piwny Wojownik

    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    Witamy w gronie piwowarów Gratulacje z okazji rzucenia się na głęboką wodę!

    P.S. Następnym razem poczekaj, aż brzeczka będzie miała temperaturę bliższą 20 st.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • dyczkin
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2011.05
      • 3657

      #3
      Obiecuje poprawę

      Zestaw na bittera czeka na wolne fermentatory.

      P.S. Dzięki za wpis Marusia
      Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

      Moje warzenie // Piwny Wojownik

      Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

      Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

      Comment

      • dyczkin
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2011.05
        • 3657

        #4
        Moje IPA

        Dziś otwarta kontrolnie 2 butelka warki pierwszej
        Piana wysoka i trwała choć bąbelków mało no ale piwo nie jest wygazowane. Piana została do samego końca ale piwo wypite bardzo szybko
        Lekko słodowy chmiel w aromacie, cytrusy również, piwo lekko mętne ale przecież bez cichej.
        P.S. Teraz czekam na mecz swojej ukochanej Barcelony
        Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

        Moje warzenie // Piwny Wojownik

        Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

        Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

        Comment

        • dyczkin
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2011.05
          • 3657

          #5
          Moje IPA

          Wczoraj zabutelkowana I warka.
          Wyszło tego mało bo tylko 33 bączki plus 4x 0,5l. no i wcześniejsze 3 bączki
          Piwo wyszło mocniejsze niż w przepisie z CP bo aż 16º BLG. Nie chciałem dolewać wody przy rozlewie bo to przecież specjalność HGB
          Pozdrawiam brać browarbizową
          Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

          Moje warzenie // Piwny Wojownik

          Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

          Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

          Comment

          • dyczkin
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2011.05
            • 3657

            #6
            Warznie Dyczkina

            Wczoraj popełniłem II warkę.

            Warka II

            Modern Bitter 12º BLG

            Słód pilzneński 2,20 kg
            Słód wiedeński 1,50 kg
            Słód Karamel Pils Steinbach 0,50 kg
            Last edited by dyczkin; 2011-08-27, 11:20.
            Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

            Moje warzenie // Piwny Wojownik

            Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

            Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

            Comment

            • dyczkin
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2011.05
              • 3657

              #7
              Warznie Dyczkina

              Wczoraj popełniłem II warkę w pięknych okolicznościach przyrody (Zwycięstwo ukochanej Barcelony)

              Warka II

              Modern Bitter 12º BLG

              Słód pilzneński 2,20 kg
              Słód wiedeński 1,50 kg
              Słód Karamel Pils Steinbach 0,50 kg

              Zacieranie

              63-61°C 40 min
              73-71°C 20 min
              78 °C i filtracja

              Nie odbyło się bez małych przygód z termometrami dwoma Nie wiem jak to wpłynie na jakość piwa no ale piwo się uwarzyło więc się je wypije
              Wysładzanie 15 litrami wody.
              Wszystko to bez Ballingometru bo potrzaskany

              Chmielenie

              Chmiel Citra, granulat 25 g 0'
              Chmiel Cascade, granulat około 30 g 45' reszta z 50g została do chmielenia na zimno.

              Dziś rano zadane drożdże Danstar Nottingham (temp. brzeczki 24°C). Na razie fermantator został w kuchni gdzie jest 25 °C. Czekam do wieczora na start drożdży a potem do piwnicy
              Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

              Moje warzenie // Piwny Wojownik

              Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

              Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

              Comment

              • mark33
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.04
                • 3283

                #8
                Jeżeli mogę wtrącić swoje 3 grosze, prędziutko z tym piwem do piwnicy. Jak ruszy burzliwa to temperatura skoczy do 28*C co dobrze na smak nie wpłynie. Z drugiej strony studzenie fermentora piwa zabiera dobrych klika godzin więc trzeba reagować w miarę szybko.

                Comment

                • dyczkin
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2011.05
                  • 3657

                  #9
                  Mój Bitter

                  Zajrzałem do środka i oczom moim ukazała się niespodzianka
                  Na wierzch wyszło zielone coś a nie jest to piana.
                  Czy to jest szkodliwe?? Czy to może pozostałości po chmieleniu?
                  Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                  Moje warzenie // Piwny Wojownik

                  Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                  Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                  Comment

                  • mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

                    #10
                    Strasznie tego dużo jak na chmiel. Wnioskuję, że chmieliłeś w woreczku muślinowym (i coś wylazło), jeżeli to faktycznie chmiel nie ma problemu. Przy przelewaniu na cichą odfiltrujesz.

                    Comment

                    • fidoangel
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 3489

                      #11
                      I nie wygląda to na granulat.
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • dyczkin
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2011.05
                        • 3657

                        #12
                        Mój Bitter

                        Chmieliłem normalnie czy wrzuciłem chmiel do środka.
                        Czy mam to może zanurzyć czy pozostawić jak jest? Jest to bardzo gęste, nie wiem czy tlenu nie zabraknie
                        Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                        Moje warzenie // Piwny Wojownik

                        Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                        Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                        Comment

                        • mark33
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.04
                          • 3283

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi
                          Chmieliłem normalnie czy wrzuciłem chmiel do środka.
                          Czy mam to może zanurzyć czy pozostawić jak jest? Jest to bardzo gęste, nie wiem czy tlenu nie zabraknie
                          Nic już bym nie gmerał w tym, przy tych temperaturach samo zaglądanie nie jest wskazane.
                          Tlenu starczy tyle co rozpuszczone w brzeczce (reszta wręcz nie wskazana jak już ruszy fermentacja).

                          Comment

                          • fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3489

                            #14
                            Dyczkin, czy Ty po chmieleniu jakoś pozbyłeś się chmielu z brzeczki?

                            Edit: Czy pamięatasz co Marusia napisała o tmperaturze czy już zapomniałeś?
                            Last edited by fidoangel; 2011-08-27, 19:33.
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • Khan
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2009.09
                              • 297

                              #15
                              W mordę.. patrząc na fotkę.. to będzie ekstremalnie chmielowy bitter to..... nie wygląda na 25g plus 30 g granulatu (szczególnie, że jest w fermentorze jakieś 15 l brzeczki ---- >>solidnie nachmielone))))

                              Ale bitter ma być chmielowy!!!

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X