Pierwszy post na temat pierwszej warki i to z zacieraniem :P
Warka I
IPA 14º BLG z CP Zacieranie 25 lipca
Słód pilzneński 2 kg
Słód monachijski 2,3 kg
Słód karmelowy jasny 0,3 kg
Zacieranie
63-61°C 30 min
73-71°C 30 min
78 °C i filtracja
Były małe problemy z trzymaniem temperatury jak to za pierwszym razem. Filtracja bez żadnych problemów. Wysładzanie 12 litrami wody w trzech turach.
Chmielenie
45 g Marynka w 0'
45 g Lubelski w 50'
Zaniesione do piwnicy ( 2 w nocy)
Następnego dnia zadane drożdże Danstar Nottingham. Nie wiem czy nie za ciepła brzeczka bo to 28°C. W piwnicy rodziców 16°C myślę więc dobra tem. na fermentację.
05 sierpnia przelałem na cichą. Na próbę 3 bączki bez cichej
Wczoraj pierwsze próby organoleptyczne. Piwo nagazowane z trwałą pianką do samego końca. Piwo porządnie nachmielone ale takie ma być Naprawdę mi smakowało, poczekam tydzień na następna próbę.
Warka I
IPA 14º BLG z CP Zacieranie 25 lipca
Słód pilzneński 2 kg
Słód monachijski 2,3 kg
Słód karmelowy jasny 0,3 kg
Zacieranie
63-61°C 30 min
73-71°C 30 min
78 °C i filtracja
Były małe problemy z trzymaniem temperatury jak to za pierwszym razem. Filtracja bez żadnych problemów. Wysładzanie 12 litrami wody w trzech turach.
Chmielenie
45 g Marynka w 0'
45 g Lubelski w 50'
Zaniesione do piwnicy ( 2 w nocy)
Następnego dnia zadane drożdże Danstar Nottingham. Nie wiem czy nie za ciepła brzeczka bo to 28°C. W piwnicy rodziców 16°C myślę więc dobra tem. na fermentację.
05 sierpnia przelałem na cichą. Na próbę 3 bączki bez cichej
Wczoraj pierwsze próby organoleptyczne. Piwo nagazowane z trwałą pianką do samego końca. Piwo porządnie nachmielone ale takie ma być Naprawdę mi smakowało, poczekam tydzień na następna próbę.
Comment