Jakab, Jakab Világos

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dryx
    † 1966-2017 Piwosz w Raju
    • 2002.04
    • 1735

Jakab, Jakab Világos

Piwo z minibrowaru położonego w Debreczynie. Dostępne tylko z nalewaka. Alkoholu 4,5 %, ekstrakt 11,8 %. Ja akurat pije piwo nalane do peta za pomocą specjalnej instalacji znajdującej się w barze. Barwa jasnoherbaciana, piwo nie jest całkowicie klarowne, lekko zamglone, mętnawe, pewnie to wersja niefiltrowana. Piana dość wysoka, powoli opada, pozostawiając spore ślady na szkle; pęcherzyki średnie. Przyjemny słodowo-chmielowy aromat, pachnie miło i ciekawie. W smaku lekko kwaskowate, brak goryczki. Raczej płaskie, nie jest treściwe. Nagazowanie bardzo słabe. Przeciętne piwo , ale warte spróbowania. Piłem je również w zeszłym roku w jednym z debreczyńskich barów (Pacsirta Sörözö), ale wtedy smakowało znacznie lepiej. Na zdjęciu piwo w firmowym szkle.
    Attached Files
  • dryx
    † 1966-2017 Piwosz w Raju
    • 2002.04
    • 1735

Tym razem testuję wersję filtrowaną, piwo jest klarowne, barwa ciemno-słomkowa.
    Piana niska, niezbyt trwała.
    Piwo niestety nie zachwyca. w zapachu typowy koncerniak. W smaku nijakie.
    Słaba pozycja na tle jasnych piw z węgierskich minibrowarów.

Comment

Related Topics

Collapse

• darekd
      ? [Hop Brook], Seaside
      darekd
      Gdzie to warzą? W chorzowskim Redenie?

Opisane jak "Oceanic IPA", bo na chmielach z Nowej Zelandii - Pacifica, Motueka oraz Nelson Sauvin

5,8% alk.

Aromat - chmielowy, z kwaskowatymi owocami (ale nie cytrusy), w tle minimalna żywiczność i takaż słodowość...
      2025-09-10, 23:19
    • darekd
      Maryensztadt, Brown Ale
      darekd
      Nie znalazłem w wyszukiwarce tego piwa, a wydawało mi się, że kiedyś mogłem sięgnąć po to piwo

Seria " Maryensztadt klasycznie", alk. 5%

Aromat - słodowy, głównie kawa zbożowa, potem dochodzą orzechy i miękkie tony (ale nie karmel)
      Piana - wysoka, zwarta,...
      2025-10-07, 20:49
    • darekd
      ? [Magic Road], Dobre Piwko
      darekd
      Nie chwalą się gdzie warzą.

Hazy APA
      4,5% alk.
      Chmiele: Idaho7, Citra

Aromat - po otwarciu puszki nuty żywiczne, cytrusowe i nieznacznie owoce tropikalne. Po przelaniu głównie tropikalne mango
      Piana - wysoka, średnia trwałość z długim kożuszkiem...
      2025-09-16, 22:18
    • Prusak
      Pinta, Molto Bene
      Prusak
      Italian PIls z Pinty o parametrach E: 12, 0 Blg i A: 5, 5%
      Piłem bezpośrednio po włoskim pilsie z Zakładowego, więc porównanie narzucało się samo.
      Zarówno z puszki jak i ze szkła piękny chmielowo-ziołowo-kwiatowy zapach,
      Z pianą nie najlepiej, nie jest zbyt wysoka, opada...
      2025-09-06, 22:55
    • Prusak
      Nortada [Fábrica De Cervejas Portuense], Nortada Lager
      Prusak
      A: 5%, IBU: 18
      Barwa jasnożółta, o średniej skali intensywności.
      Piwo klarowne.
      Piana niska, szybko opadająca do obrączki, lekko kremowa, zostawia ślady na szkle.
      W zapachu niewiele, leciutki słód, świeżość mineralna, śladowe akcenty chmielowe.
      W smakiu wyraźna...
      2025-08-30, 17:58
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...