Tym razem piw smakowe, jak to się zwykło nazywać w Polsce. Meggyes Sör czyli piwo wiśniowe. Alkoholu 3,7 %, ekstraktu nie podano. Butelka szklana 0,5 l , niewyszukana etykieta z wiśniami na pierwszym tle, kapsle tak jak w przypadku innych piw z tego browaru w termokurczliwej koszulce. Jest to moje drugie piwo wiśniowe testowane w życiu (pierwsze to Bäder Meggy z węgierskiego Bäder Sörház), gdyż nie przepadam za takimi wynalazkami. Barwa czerwona , jak w jakiejś wiśniowym napoju; klarowna, przejrzysta. Piana średnia, grubopęcherzykowata, ale się utrzymuje. W aromacie tylko zaznaczone wiśnie. W smaku te wiśnie dominują, ale nie są słodkie, tylko bardziej wytrawne, kwaskowate. Nagazowanie spore, w sam raz. Spodziewałem się jakiegoś słodkiego ulepku, a jest to kwaskowaty, mocno orzeźwiający napój, który nawet smakuje. Do testowanie, nie do powtórzenia, no chyba, że ktoś lubi takie klimaty.
Békésszentandrási, Meggyes Sör
Collapse
Related Topics
Collapse
-
-
Piwo gotowe do oceny
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Kolejny browar, tym razem restauracyjny odwiedziłem na Martynice, jednej z większych wysp Małych Antyli, będącej terytorium zamorskim Francji.
Browar nazywa się Kalinago i ma swoją siedzibę w restauracji Le Deck, działającej w budynku multikina "Madiana" w stolicy wyspy - Fort-de-France....-
Channel: Ameryka Północna i Środkowa
-
-
E: 24 Blg
A: 10, 5%
Jak na porter o takiej mocy dość pieniste, z utrzymującą się lekko ponad obrączką piany.
Kolor ciemny, nieprzezroczysty.
W aromacie niewiele, głównie czekolada, choć na ecie rekalmują kawę z pralinami, śilwkę, wiśnie i ciemny miód. Albo mnie...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-01-03, 01:31 -
-
Pierwszy raz w Czeskiej Piviarni od godz. 16:00 ze wszystkich kranów poleją się piwka z browaru Koníček.
1.Koníček - Štědrok 24% Mocne
2. Koníček - Hatatitla 14° IPA
3. Koníček Ryzák 11° Jasne
4. Koníček Grošák 14° Półciemne
5. Koníček Vraník 12° Ciemne
6. Koníček...-
Channel: Biesiady piwne, koncerty i inne
2024-11-26, 16:46 -
- Loading...
- Koniec listy.