Ogłoszenie

Collapse

Orgniazujesz ODPŁATNĄ ciekawą piwną imprezę? Sprawdź zasady zamieszczania informacji komercyjnych.

Cieszy nas każda ciekawa inicjatywa piwna w kraju. W BrowarBizie doceniamy takie działania w szczególności.

Nasz serwis funkcjonuje nieodpłatnie dla Użytkowników wykorzystujących go do celów niekomercyjnych. Zamieszczanie wszelkich informacji w celach komercyjnych* - jest dozwolone wyłącznie po uprzednim uzgodnieniu tych spraw z właścicielem strony.

Zastrzegliśmy sobie to w regulaminie:

który wymaga akceptacji podczas rejestracji w serwisie.

* informacja komercyjna = informacja pozostająca w związku z prowadzoną działalnością lub zamieszczana na prośbę osób prowadzących tę działalność (nie jest to definicja sztywna)

Dla organizatorów ciekawych imprez piwnych dostępnych dla gości odpłatnie oferujemy dwa warianty współpracy:
  • Patronat medialny BrowarBizu - nieodpłatna, wzajemna forma promocji Imprezy w BrowarBizie (bannery, mailing, dedykowany wątek, itp.) i BrowarBizu na Imprezie (na materiałach promocyjnych Imprezy i na miejscu).
  • Współpraca reklamowa na zasadach komercyjnych.
    Np. dla kiełkujących projektów możliwość prowadzenia dedykowanego wątku to koszt 70 zł brutto rocznie, czyli wystarczy stać się tzw. PremiumUżytkownikiem BrowarBizu. Inne formy reklamy - w Kurierze Piwnym (biuletyn emailowy), bannery w BrowarBizie itp. są także dostępne.


Prezentacja komercyjnej oferty i wypowiadania się w imieniu tego rodzaju przedsięwzięcia na naszym Forum wymaga nawiązania oficjalnej współpracy w którymś z ww. wariantów.

BrowarBiz szerzy wiedzę piwną i dociera do tysięcy osób zainteresowanych tematem piwnym w sposób szczególny. Ponosimy duże koszty jego funkcjonowania i liczymy w tym wypadku na zrozumienie i wzajemność.

W razie pytań prosimy pisać na imprezy@browar.biz lub dzwonić pod nr
77 542 12 12 (wewn. #2 BrowarBiz) w godzinach 9:00-16:00.

Dziękujemy za uwagę.
Art & Maggyk
See more
See less

IX WWP wykład: Wszystko, co chcesz wiedzieć o drożdżach, a boisz się zapytać

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Senior
    • 02-2001
    • 20211

    IX WWP wykład: Wszystko, co chcesz wiedzieć o drożdżach, a boisz się zapytać

    Proponowany układ szkolenia, w tym temacie prosimy o uwagi, czy jest jakiś punkt, który chcielibyście dodać/odjąć. Jak już ustalimy co i jak, to pora się będzie zapisywać, dam sygnał do startu na zapisy

    Cena szkolenia to 20 zł (wiem, że miało być 25 zł za całość, ale trochę się pozmieniało. Może cena będzie jeszcze obniżona - zależy od ilości chętnych)

    Maksymalna ilość osób na szkoleniu: 30
    W zależności od ilości chętnych możliwe dwa "seanse" - sobota około 12.00 i niedziela ok. 12.00
    Prowadzi: dr Zbigniew Jarząbek

    Godzina pierwsza, część teoretyczna:
    1. Ewolucja drożdży
    2. Morfologia drożdży
    3. Jak rosną drożdże- cykl komórkowy i populacja, wielkość startera, itp.
    4. Formy przechowywania
    5. Podłoża do hodowli drożdży
    6. Domowa kolekcja drożdży
    7. Zapobieganie zakażeniom
    8. Co drożdże wnoszą do piwa
    9. Kontrola procesu fermentacji

    Godzina druga, część praktyczna:
    1. Oglądamy skosy z drożdżami (morfologia wzrostu)
    2. Oglądamy drożdże pod mikroskopem
    3. Przyglądamy się zakażeniom na płytkach i w butelce (gasketing)
    4. Oglądamy sprzęt do hodowli drożdży- ezy, płytki petriego, probówki
    5. Dyskusje wszelakie....

    Wszystkie zagadnienia w formie mającej odniesienie do piwowarstwa
    domowego.
    Info ze strony www.wrowar.pl :

    Począwszy od tego roku wprowadzamy do Warsztatów Piwowarskich poważny element edukacyjny dla piwowarów. Do tej pory WWP miało raczej profil stawiający na zachętę do warzenia piwa, teraz przechylamy szalę w kierunku pomocy tym, którzy już piwo warzą.

    W tym roku zaplanowaliśmy 2 wykłady:
    Wszystko, co chcesz wiedzieć o drożdżach, a boisz się zapytać.

    Prowadzi: dr Zbigniew Jarząbek

    Godzina pierwsza, część teoretyczna:
    1. Ewolucja drożdży
    2. Morfologia drożdży
    3. Jak rosną drożdże- cykl komórkowy i populacja, wielkość startera, itp.
    4. Formy przechowywania
    5. Podłoża do hodowli drożdży
    6. Domowa kolekcja drożdży
    7. Zapobieganie zakażeniom
    8. Co drożdże wnoszą do piwa
    9. Kontrola procesu fermentacji

    Godzina druga, część praktyczna:
    1. Oglądamy skosy z drożdżami (morfologia wzrostu)
    2. Oglądamy drożdże pod mikroskopem
    3. Przyglądamy się zakażeniom na płytkach i w butelce (gasketing)
    4. Oglądamy sprzęt do hodowli drożdży- ezy, płytki petriego, probówki
    5. Dyskusje wszelakie….

    Wszystkie zagadnienia w formie mającej odniesienie do piwowarstwa
    domowego.

    Cena:
    20 zł (przedpłata przelewem)

    Kiedy: 12 maja, godz. 9.00-11.00

    Gdzie: C.K. Zamek

    II wykład:
    Koszmar piwowara, czyli zakażenia w piwie.

    Prowadzi: Marcin Chmielarz „Mason”

    Teoria:
    1. Objawy zakażenia
    2. Charakterystyka zakażających drobnoustrojów:
    -dzikie drożdże
    -bakterie Gram ujemne
    -bakterie Gram dodatnie
    -killer yeast
    -inne możliwe zakażenia
    3. Biofilm
    4. Metody rozpoznawania zakażenia, izolacji i identyfikacji
    5. Jak i kiedy dochodzi do zakażenia
    6. Warunki wpływające na możliwość zakażenia
    7. Wpływ charakterystyki piwa na możliwość zakażenia
    8. Minimalizowanie ryzyka
    9. Celowe zakażenie piwa – „sour is new hoppy”

    Praktyka:
    1. Pokaz zakażających drobnoustrojów
    2. Domowe metody identyfikacji
    Cena:

    20 zł (przedpłata przelewem)


    Kiedy: 12 maja, godz. 11.30-13.30


    Gdzie: C.K. Zamek

    Można się jeszcze zapisywać: agnieszka@wolczaska.pl

    Dane do przelewu:

    Nr konta
    : BZWBK
    28 1090 2398 0000 0001 1026 5186

    Odbiorca:
    Centrum Kultury "Zamek"
    pl. Świętojański 1
    54-076 Wrocław

    Tytułem: "Drożdże" lub "Zakażenia" oraz swój nick z forum browar.biz, na którym odbywają się zapisy na wykłady (jeśli zgłoszenie nastąpiło mailem podanie nicka nie jest wymagane).

    Jeśli wykupujesz oba wykłady wykonaj jeden przelew na łączną kwotę i zatytułuj go: Drożdże i zakażenia

    UWAGA!
    Bardzo prosimy o jak najszybsze dokonywanie wpłat. Pozwoli nam to ocenić, czy konieczne jest organizowanie powtórki wykładów w niedzielę oraz ewentualny dodatkowy nabór uczestników.
    Last edited by Marusia; 27-03-2012, 10:29.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



  • Marusia
    Senior
    • 02-2001
    • 20211

    #2
    Mała zmiana kolejności zdarzeń:
    Zapisujcie się już teraz, a przy okazji zamieszczajcie komentarze, o ile macie - będą wzięte pod uwagę. Podejrzewam, że i tak będą to drobne modyfikacje, a Zbyszek jest elastyczny i raczej i tak w trakcie szkolenia będą modyfikacje na bieżąco pod temat, który najbardziej zainteresuje słuchaczy
    Last edited by Marusia; 01-02-2012, 14:45.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • kopyr
      Senior
      • 06-2004
      • 9475

      #3
      Ja jestem chętny. Co do preferencji to zależałoby mi na więcej praktyki, mniej teorii i nie mam tu na myśli podziału na część praktyczną i teoretyczną. Chodzi mi o to, żeby to nie był poziom abstrakcji typu "replikacja DNA na poziomie mitochondrialnym", tylko raczej "ilość komórek na ml. w posiadanej gęstwie można z grubsza oszacować na podstawie itd.".

      1. kopyr
      blog.kopyra.com

      Comment

      • jacer
        Senior
        • 03-2006
        • 9875

        #4
        1. kopyr
        2. jacer
        3. Piotr M.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • becik
          Senior
          • 07-2002
          • 14999

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
          6. Domowa kolekcja drożdży
          Ktoś kolekcjonuje drożdże i kolekcjoner zaprezentuje swoją kolekcję?
          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

          Comment

          • jacer
            Senior
            • 03-2006
            • 9875

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
            Ktoś kolekcjonuje drożdże i kolekcjoner zaprezentuje swoją kolekcję?
            Nie śmieć. Tak, kolekcjonują na skosach.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • anteks
              maruda
              • 08-2003
              • 10738

              #7
              1. kopyr
              2. jacer
              3. Piotr M
              4.Anteks
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • mareks
                Senior
                • 05-2002
                • 1939

                #8
                1. kopyr
                2. jacer
                3. Piotr M
                4.Anteks
                5. Mareks

                Comment

                • MINIAKos
                  Senior
                  • 02-2010
                  • 151

                  #9
                  1. kopyr
                  2. jacer
                  3. Piotr M
                  4. Anteks
                  5. Mareks
                  6. MINIAK

                  Comment

                  • Pendragon
                    Senior
                    • 03-2006
                    • 13949

                    #10
                    1. kopyr
                    2. jacer
                    3. Piotr M
                    4. Anteks
                    5. Mareks
                    6. MINIAK
                    7. Pendragon
                    8. Rycho_128 (wpisuję zaocznie, bo chciał koniecznie iść na szkolenie)

                    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                    Comment

                    • Marusia
                      Senior
                      • 02-2001
                      • 20211

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                      Ja jestem chętny. Co do preferencji to zależałoby mi na więcej praktyki, mniej teorii i nie mam tu na myśli podziału na część praktyczną i teoretyczną. Chodzi mi o to, żeby to nie był poziom abstrakcji typu "replikacja DNA na poziomie mitochondrialnym", tylko raczej "ilość komórek na ml. w posiadanej gęstwie można z grubsza oszacować na podstawie itd.".
                      Tak właśnie będzie - zarys wykładu jest po to, żeby była podana zawartość, a co się będzie działo będzie kwestią zaangażowania słuchaczy. Kopyr, Ty chyba byłeś na II edycji Szkoły Piwowarów w Grodzisku, to miałeś zajawkę zajęć drożdżowych ze Zbyszkiem. Wtedy wszystko było na szybko, a teraz właśnie ma być rozwinięcie bez poganiania, bo np. kolejny wykładowca śpieszy się na pociąg, albo na piwo, chociaż tego drugiego to raczej nie unikniemy
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • piotry
                        Oj tam, oj tam !
                        • 08-2005
                        • 761

                        #12
                        Wpisuję siebie i basik - ale nie wiem jeszcze czy ona chce iść :/ jak coś to zwolnię miejsce wieczorem.

                        1. kopyr
                        2. jacer
                        3. Piotr M
                        4. Anteks
                        5. Mareks
                        6. MINIAK
                        7. Pendragon
                        8. Rycho_128 (wpisuję zaocznie, bo chciał koniecznie iść na szkolenie)
                        9. piotry
                        10. basik

                        Comment

                        • KULI
                          ********
                          • 10-2002
                          • 197

                          #13
                          1. kopyr
                          2. jacer
                          3. Piotr M
                          4. Anteks
                          5. Mareks
                          6. MINIAK
                          7. Pendragon
                          8. Rycho_128 (wpisuję zaocznie, bo chciał koniecznie iść na szkolenie)
                          9. piotry
                          10. basik
                          11. AndrewZG
                          12. Kuli
                          13. sziszi

                          Comment

                          • Mason
                            Senior
                            • 02-2010
                            • 3280

                            #14
                            1. kopyr
                            2. jacer
                            3. Piotr M
                            4. Anteks
                            5. Mareks
                            6. MINIAK
                            7. Pendragon
                            8. Rycho_128 (wpisuję zaocznie, bo chciał koniecznie iść na szkolenie)
                            9. piotry
                            10. basik
                            11. AndrewZG
                            12. Kuli
                            13. sziszi
                            14. Mason
                            JEDNO PIVKO NEVADI!

                            Comment

                            • walas83
                              Junior
                              • 04-2006
                              • 6

                              #15
                              1. kopyr
                              2. jacer
                              3. Piotr M
                              4. Anteks
                              5. Mareks
                              6. MINIAK
                              7. Pendragon
                              8. Rycho_128 (wpisuję zaocznie, bo chciał koniecznie iść na szkolenie)
                              9. piotry
                              10. basik
                              11. AndrewZG
                              12. Kuli
                              13. sziszi
                              14. Mason
                              15. walas83

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎