Podkováň, Lager/Světlý Ležák 12°

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12558

    Podkováň, Lager/Světlý Ležák 12°

    Co prawda jest wątek na temat jedenastki



    Ale nie mam pewności, czy to to samo piwo. Szczególnie, że już na pierwszy oko się różni.

    Na stronie browaru informują, że warzą piwa 10%, 11% i 12%,
    na pivovary.info jest napisane, że 11% ma 4,6 % alk, natomiast dwunastka ma 5%.

    To piwo ma 4,7%, na ecie nie podali alkoholu. Więc zakładam nowy wątek, szczególnie że wprowadzili właśnie nowe opakowania /pet 1,5 l./, więc i prawdopodobnie zmienili parametry piwa. Piwo jest pasteryzowane.

    Aromat - lekki słód, trochę chmielu.
    Barwa - złota
    Piana - umiarkowana, drobna, krótka
    Wysycenie - niewysokie
    Smak - lekki słód, wyraźny chmiel, minimalna ścierka, finisz przyjemny długi, goryczkowo-chmielowy
    Treściwość - niewysoka, ale nie wodniste

    Proste i bez fajerwerków, choć gładkie i dobrze pijalne.
  • Javox
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2009.11
    • 6396

    #2
    Moja wersja tej 12-stki z zielonej butelki 0,5 l. Alkohol 4,7%, ekstraktu brak...

    Piana średnia... po dłuższej chwili cienka obwódka...
    Kolor jasny bursztyn...
    Zapach słodowo-zbożowo-chmielowy...
    Gaz średni... może być...
    Smak... ma początku bardziej słodowe a potem fajna goryczka i lekkie warzywka... ale w całokształcie OK...

    Piwko smakowało mi i przy okazji nabędę... jego i coś jeszcze z tej serii
    Attached Files

    Comment

    • karol1000
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2007.09
      • 1823

      #3
      Ja tez trafiłem wersję butelkową chyba w Base campie w Pradze

      barwa: ciemne złoto wchodzące w bursztyn, piękna. Wygląda jak niefiltrowane
      piana: ładna i dosyć gęsta z dość grubymi pęcherzami
      zapach: chmielowy, lekko kwaskowaty, lekko zbożowy
      smak: początek słodowy i lekko kwaskowaty, dość długi i płynnie przechodzący w dość gorzką, długo utrzymującą się w ustach goryczkę. W sumie smaczne, zupełnie inne niż leżaki z wielkich browarów. Dobry, ale nie powalający.

      Wkleję fotkę bo barwa jak na jasną 12 jest dość efektowna
      Attached Files
      LP

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12558

        #4
        Wątpię żeby obecnie to piwo miało 12% ekstr. Alk. 4,7%

        Oprócz powyższej etykiety (występuje na butelce 1,5 l. PET, czy nie wiem czy leją do szklanych butelek; nie tak dawno jeszcze rozlewali) występuje w wersji puszkowej (wizualnie całkiem innej).



        Aromat - delikatne nuty zielonego jabłka, trochę słodu, mniej chmielu chmielu
        Piana - wyższa, zwarta, niezbyt trwała, dłuższa koronka
        Barwa - złota
        Wysycenie - umiarkowane, musujące
        Smak - łagodny, nijaki, mało szlachetny słód, trochę kwaskowe, łagodna goryczka, na finiszu wyraźna, dłuższy finisz. Po dłuższym czasie jabłkowo-kwaskowe tony słabną, goryczka robi się wyraźniejsza, ziołowa
        Treściwość - umiarkowana

        Piwo z niższej półki, ale jakoś się broni. Bardziej do popychania kotletów niż do osobnej degustacji. Bez kotleta jednak też w sumie dało radę.

        Comment

        • darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12558

          #5
          Click image for larger version

Name:	P1090593.JPG
Views:	63
Size:	21,1 KB
ID:	2322844

          Comment

          Przetwarzanie...
          X