2013.03.23 - Rzeszów, I Karpacki Konkurs Piw Domowych

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • skybert
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.05
    • 27

    2013.03.23 - Rzeszów, I Karpacki Konkurs Piw Domowych

    Czołem!

    Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych, Oddział Karpacki, zaprasza piwowarów domowych do wzięcia udziału w:

    I Karpackim Konkursie Piw Domowych

    Kategorie Konkursowe:

    1. Standard American Lager (kategoria 1B wg BJCP i przewodnika po stylach PSPD)

    2. Extra Special/Strong Bitter (kategoria 8C wg BJCPi przewodnika po stylach PSPD)

    Konkurs odbędzie się w Rzeszowie 23.03.2013r.

    Na laureatów I Karpackiego Konkursu Piw Domowych czekać będą dyplomy oraz atrakcyjne nagrody ufundowane przez sponsorów oraz PSPD.

    Dalsze informacje o nagrodach, sponsorach i konkursie podamy w późniejszym terminie.

    Więcej informacji, wraz z regulaminem i formularzem znajdziecie na stronach PSPD tu

    Zachęcamy wszystkich do warzenia piw konkursowych oraz udziału w konkursie, który odbędzie się zgodnie z wytycznymi PSPD. W jury zasiądą certyfikowani sędziowie PSPD, a każdy z uczestników otrzyma metryczkę z opisem swojego piwa.
    Last edited by e-prezes; 2012-10-04, 09:15. Powód: ingerencja moderatora w zmianę daty imprezy
  • skybert
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.05
    • 27

    #2
    1B. Standard American Lager

    Podstawowe informacje
    OG 1.040 – 1.050
    FG 1.004 – 1.010
    Gęstość początkowa: 10 – 12.4°Blg
    Goryczka: 8 – 15 IBU
    Gęstość końcowa: 1 – 2.6°Blg
    Kolor: 2 – 4 SRM
    Alkohol objętościowo: 4.2 – 5.3%
    Temperatura serwowania - 4-7 °C

    Standardowy amerykański lager

    Aromat
    Brak, albo bardzo delikatny zapach słodowy, aczkolwiek może występować zapach zbożowy, słodki albo kukurydziany. Aromat chmielowy może występować w przedziale od braku zapachu do delikatnego zapachu chmielowego, obecność chmielowych zapachów korzenny (spicy) albo kwiatowych. Niski poziom wpływu zapachów drożdżowych (zielone jabłka, DMS, albo owocowych) są opcjonalne, ale akceptowane. Brak dwuacetylu.

    Wygląd
    Od bardzo blado słomkowego do średnio żółtego koloru. Biała gęsta piana, krótko utrzymująca się. Bardzo klarowne.

    Smak
    Rześki i wytrawny z niskim poziomem zbożowej albo kukurydzianej słodkości. Smak chmielowy w przedziale od brak do niskiego. Goryczka w przedziale od niskiego poziomu do średnio niskiego poziomu. Balans goryczki może się różnic od delikatnie słodowego do delikatnie goryczkowego, ale ma być niemalże płaski. Wysoki poziom nagazowania może nadać delikatne kwaskowe, albo wytrawne „żądlenie”. Brak dwuacetylu. Brak posmaków owocowych.

    Tekstura
    Niska treściwość wynikająca z użycia dużego procentowego zasypu dodatków niesłodowanych takich jak ryż albo kukurydza. Bardzo mocne nagazowanie wraz z delikatnym kłuciem na języku.
    Ogólne wrażenie
    Bardzo orzeźwiające i gaszące pragnienie.

    Komentarz
    Mocne smaki i zapachy są wadą. Styl międzynarodowy, w którego skład wchodzą ogólnodostępne lagery z większości krajów.

    Surowce
    Dwu- albo sześciorzędowy jęczmień wraz z wysokim procentowo (do 40%) zasypem ryżu lub kukurydzy jako dodatku niesłodowanego.
    Komercyjne przykłady
    Pabst Blue Ribbon, Miller High Life, Budweiser, Baltika #3 Classic, Kirin Lager, Grain Belt Premium Lager, Molson Golden, Labatt Blue, Coors Original, Foster's Lager

    Comment

    • skybert
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2008.05
      • 27

      #3
      8C. Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale)

      Podstawowe informacje
      OG 1.048 – 1.060
      FG 1.010 – 1.016
      Gęstość początkowa: 12 - 14,7°Blg
      Goryczka: 30 – 50 IBU
      Gęstość końcowa: 2,6 – 4,1°Blg
      Kolor: 5 – 16 SRM
      Alkohol objętościowo: 4,6 – 6,2%
      Temperatura serwowania - 12-14 °C

      Ekstra Specjalny/Mocny Bitter (Angielskie Pale Ale)

      Aromat
      Aromat chmielowy od umiarkowanie słabego do umiarkowanie intensywnego, mogą być użyte wszystkie odmiany chmielu, ale chmiele angielskie są odmianami tradycyjnymi. Od średni do średnio mocny aromat słodowy, często występuje z od lekkiej do umiarkowanie intensywnej nuty karmelowej (nuty karmelowe są delikatniejsze w wersjach jaśniejszych). Estry owocowe są w zakresie od średnio słabych do średnio intensywnych. Najczęściej brak dwuacetylu, ale bardzo niski poziom jest dopuszczalny. Ewentualnie w tle mogą występować zapachy siarkowe i/albo alkoholowe.

      Wygląd
      Kolor od złotego do głęboko miedzianego. Klarowność dobra do doskonałej. Piana od niskiej do umiarkowanej, biała do biało szarej. Niskie nagazowanie może powodować bardzo niską pianę.

      Smak
      Od średnio mocnej do średniej goryczki wraz z ewidentnymi smakami słodowymi. Przeważnie posiada od umiarkowanie lekką do mocną karmelowo-słodową słodkość. Smaki chmielowe występują od umiarkowanego do umiarkowanie intensywnego poziomu (wszystkie odmiany, ale odmiany nadające ziemiste, żywiczne, i/lub kwiatowe chmiele brytyjskie są odmianami tradycyjnymi). Goryczka i smak chmielowy powinna być zauważalna, ale nie powinna kompletnie zdominować smaków słodowych. Może posiadać delikatne nutki drugoplanowe (na przykład orzechowe, ciasteczkowe) nadając kompleksowość smaku. Umiarkowanie niskie do wysokie estry owocowe. Ewentualnie można wyczuć słabe smaki alkoholowe oraz umiarkowane smaki mineralne albo siarkowe. Finisz średnio wytrawny do wytrawnego (w szczególności, gdy użyta została siarczanowa woda). Najczęściej brak dwuacetylu, ale bardzo niski poziom jest dopuszczalny.

      Tekstura
      Średnio lekka do średnio pełna treściwość. Niskie do średnie nagazowanie, ale przemysłowe wersje butelkowe mogą być mocniej nagazowane. Mocniejsze wersje mogą mieć alkoholowy rozgrzewający charakter, ale nie powinien on być zbyt mocny. Ogólne wrażenia
      Średnio do umiarkowanie mocne alkoholowo piwo. Balans chmielowo-słodowy może być pomiędzy słodowo chmielowy do goryczkowego. Przyjemność picia tego piwa jest krytycznym elementem tego stylu. Nacisk kładziony jest na goryczkowe nachmielenie w odróżnieniu od agresywnego nachmielenia na smak i aromat występujący w amerykańskim Ale. Jest to raczej luźny styl, który umożliwia szeroką interpretację.

      Komentarz
      Ewidentnie mocniejsze słodowo i chmielowo niż w specjalny/najlepszy bitter. Mocniejsze wersje mogą wydawać się podobne do Old Ale, aczkolwiek Strong Bitter powinien być bladszy i bardziej goryczkowy. Fullers ESB jest unikalnym piwem zawierającym bardzo mocny, kompleksowy profil słodowy niespotykany w innych piwach tego stylu. Większość strong bitterów jest bardziej goryczkowe i bardziej owocowe. Jurorzy nie powinni oceniać wszystkich piw w tym stylu jakby były klonami Fuller`s ESB. Niektóre nowoczesne wersje warzone są wyłącznie ze słodów pale ale , wersje te znane są jako golden albo summer bitters. Większość wersji butelkowanych bądź kegowanych brytyjskiej produkcji, produkowanej specjalnie na eksport, zawierają więcej alkoholu niż tradycyjne wersje beczkowe (cask). Poziom IBU nie jest ujednolicony, zatem wersje produkowane w USA często nie są odzwierciedleniem brytyjskich odpowiedników podgatunku. Angielski pale ale jest określany jako, mocniejszy alkoholowo (poziomu piw typu premium, export), bardzo podobny styl do mocny bitter, ale z tak zmienioną recepturą by piwo nadawało się do zabutelkowania (czyli między innymi mocniejsze nagazowanie).

      Historia
      Strong bitter może być widziany przez konsumentów jako piwo o wyższej gęstości początkowej w porównaniu do best bitter (ale niekoniecznie jako „ bardziej premium”, gdyż best bitter jest tradycyjnie najlepszym produktem browaru). Od czasu gdy piwo zaczęto sprzedawać w UK w zależności od zawartości alkoholu, to piwo zaczęło częściej posiadać posmaki alkoholowe (prawdopodobnie po to by konsument miał wrażenie, że otrzymał to, za co zapłacił). Obecnie w Wielkiej Brytanii „ESB” jest marką należącą do browaru Fullers. W USA nazwa została podmieniona by opisać słodowy, gorzkawy, czerwony i o normalnej mocy (jak na warunki USA) rodzaj angielskiego Ale. Chmielenie może być po angielsku, albo połączenie angielskiego i amerykańskiego sposobu.

      Surowce
      Słód pale ale, amber albo/i słód cystal, można użyć troszkę słodu black by zmienić kolor. Używa się dodatków takich jak cukier, kukurydza albo pszenica. Najczęściej używane są chmiele angielskie, aczkolwiek odmiany amerykańskie i europejskie zaczynają być coraz bardziej popularne (w szczególności w jaśniejszych wersjach). Pełne charakteru angielskie drożdże. Wersje typu "burton" są warzone na średnio do wysoko siarczanowej wodzie.

      Komercyjne przykłady
      Fullers ESB, Adnams Broadside, Shepherd Neame Bishop's Finger, Young’s Ram Rod, Samuel Smith’s Old Brewery Pale Ale, Bass Ale, Whitbread Pale Ale, Shepherd Neame Spitfire, Marston’s Pedigree, Black Sheep Ale, Vintage Henley, Mordue Workie Ticket, Morland Old Speckled Hen, Greene King Abbot Ale, Bateman's XXXB, Gale’s Hordean Special Bitter (HSB), Ushers 1824 Particular Ale, Hopback Summer Lightning, Great Lakes Moondog Ale, Shipyard Old Thumper, Alaskan ESB, Geary’s Pale Ale, Cooperstown Old Slugger, Anderson Valley Boont ESB, Avery 14’er ESB, Redhook ESB

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19260

        #4
        Zmieniłem datę na wniosek organizatorów, bo jak się okazuje koniec marca to już Święta Wielkanocne

        Comment

        • skybert
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2008.05
          • 27

          #5
          Witajcie
          Czas ogłosić nagrody dla laureatów konkursu oraz przedstawić sponsorów oraz sędziów.
          Zacznijmy od sponsorów bo bez nich byłoby ciężko :

          Sponsorami w konkursie są:

          Browamator – sklep dla piwowarów domowych
          Browar Rzemieślniczy Z&Z w Wojkówce
          Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
          Piwodziej - sklep dla piwowarów domowych
          Alepiwo – sklep dla piwowarów domowych
          Homebrewing – sklep dla piwowarów domowych
          Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
          Homebeer - sklep dla piwowarów domowych

          oraz
          Kuźnia Pub w Rzeszowie i sklep Piwa Regionalne Rzeszów ul. Paderewskiego


          Skład sędziowski I KKPD:

          Przewodniczący:
          Ziemowit Fałat (zdrój)

          Sędziowie:
          Łukasz Jajecznica (Ljajecznica)– certyfikowany sędzia PSPD
          Jacek Materski (Hasintus)– certyfikowany sędzia PSPD
          Piotr Wypych (coder)– certyfikowany sędzia PSPD
          Robert Orszulak (skybert) – certyfikowany sędzia PSPD
          Last edited by e-prezes; 2013-01-14, 15:31.

          Comment

          • skybert
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2008.05
            • 27

            #6
            Nagrody:

            Kategoria Standard American Lager:

            I miejsce:

            150 zł - bon na zakupy w sklepie browamator.pl
            150 zł - voucher od Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych do zrealizowania w jednym ze sklepów sponsorujących konkurs *
            100 zł - bon na zakupy w sklepie piwodziej.pl
            100 zł - bon na zakupy w sklepie homebrewing.pl
            3 ześrutowane zestawy surowców: 6 zbóż, Vienna Lager/Wiedeńskie 12º BLG, Pale Ale 12º BLG ufundowane przez sklep centrumpiwowarstwa.pl
            50 zł – bon na zakupy w sklepie alepiwo.pl
            50 zł – bon na zakupy w sklepie homebeer.pl

            Nagroda Specjalna!
            Zwycięzca kategorii Standard American Lager zostanie zaproszony do uwarzenia w browarze rzemieślniczym Z&Z w Wojkówce piwa na podstawie zwycięskiej receptury.
            Dodatkowo piwowar otrzyma wynagrodzenie: ryczałt - 1000 PLN.

            II miejsce:

            100 zł - bon na zakupy w sklepie browamator.pl
            100 zł – voucher od Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych do zrealizowania w jednym ze sklepów sponsorujących konkurs *
            75 zł - bon na zakupy w sklepie piwodziej.pl
            50 zł – bon na zakupy w sklepie alepiwo.pl
            30 zł – bon na zakupy w sklepie homebeer.pl

            III miejsce:
            50 zł - bon na zakupy w sklepie browamator.pl
            50 zł – voucher od Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych do zrealizowania w jednym ze sklepów sponsorujących konkurs *
            50 zł - bon na zakupy w sklepie piwodziej.pl
            50 zł – bon na zakupy w sklepie alepiwo.pl
            20 zł – bon na zakupy w sklepie homebeer.pl


            * Vouchery ufundowane przez PSPD należy zrealizować w jednym ze sklepów/sponsorów I KKPD.
            Punkt ten zostanie dodany do regulaminu konkursu.


            Kategoria Extra Special/Strong Bitter:

            I miejsce:
            150 zł - bon na zakupy w sklepie browamator.pl
            150 zł – voucher od Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych do zrealizowania w jednym ze sklepów sponsorujących konkurs *
            100 zł - bon na zakupy w sklepie piwodziej.pl
            100 zł - bon na zakupy w sklepie homebrewing.pl
            3 ześrutowane zestawy surowców: 6 zbóż, Vienna Lager/Wiedeńskie 12º BLG, Pale Ale 12º BLG ufundowane przez sklep centrumpiwowarstwa.pl
            50 zł – bon na zakupy w sklepie alepiwo.pl
            50 zł – bon na zakupy w sklepie homebeer.pl

            II miejsce:
            100 zł - bon na zakupy w sklepie browamator.pl
            100 zł – voucher od Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych do zrealizowania w jednym ze sklepów sponsorujących konkurs *
            75 zł - bon na zakupy w sklepie piwodziej.pl
            50 zł – bon na zakupy w sklepie alepiwo.pl
            30 zł – bon na zakupy w sklepie homebeer.pl

            III miejsce:
            50 zł - bon na zakupy w sklepie browamator.pl
            50 zł – voucher od Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych do zrealizowania w jednym ze sklepów sponsorujących konkurs *
            50 zł - bon na zakupy w sklepie piwodziej.pl
            50 zł – bon na zakupy w sklepie alepiwo.pl
            20 zł – bon na zakupy w sklepie homebeer.pl


            * Vouchery ufundowane przez PSPD należy zrealizować w jednym ze sklepów/sponsorów I KKPD.
            Punkt ten zostanie dodany do regulaminu konkursu.
            Last edited by e-prezes; 2013-01-14, 17:31.

            Comment

            • skybert
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2008.05
              • 27

              #7
              Zapraszamy wszystkich raz jeszcze do wzięcia udziału w konkursie oraz spotkania piwowarów, piwoszy oraz briofilów 23 marca w dzień konkursu.
              Szczegółowy program przedstawimy wkrótce.

              Od dziś o konkursie będziemy również informować na tzw. funpage’u Konkursu na facebooku:
              Zaloguj się do Facebooka, aby zacząć udostępniać różne rzeczy oraz łączyć się ze znajomymi, rodziną i ludźmi, których znasz.


              Powodzenia!

              Comment

              • skybert
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2008.05
                • 27

                #8
                Nagrody od ostatniego sponsora zostały uzupełnione.

                Jest o co walczyć. Suma nagród za I miejsce w kategorii lager amerykański wynosi ok. 1700 zł.

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19260

                  #9
                  Tylko, że to byle jakie piwo...

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                    Tylko, że to byle jakie piwo...
                    To znaczy?

                    cytuję:
                    Niska treściwość wynikająca z użycia dużego procentowego zasypu dodatków niesłodowanych takich jak ryż albo kukurydza.; Styl międzynarodowy, w którego skład wchodzą ogólnodostępne lagery z większości krajów.; Komercyjne przykłady (...) Miller High Life, Budweiser, (...) Labatt Blue, Coors Original, Foster's Lager
                    Rzeczywiście jest to coś co warto warzyć! Uważam, że znajda się style, które są wartościowsze niż ten, ale nie mój kot nie mój płot...
                    Last edited by e-prezes; 2013-01-14, 17:52.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • skybert
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2008.05
                      • 27

                      #11
                      Fan page konkursu dorobił się własnego, skróconego adresu:

                      Zaloguj się do Facebooka, aby zacząć udostępniać różne rzeczy oraz łączyć się ze znajomymi, rodziną i ludźmi, których znasz.

                      Comment

                      • skybert
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2008.05
                        • 27

                        #12
                        Poniżej plakat ze skromnym acz treściwym programem I KKPD i Giełdy Birofiliów.
                        Attached Files

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19260

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skybert Wyświetlenie odpowiedzi
                          ... i Giełdy Birofiliów.
                          Przepraszam, a gdzie tam jest wspomniane o giełdzie, ja widzę spotkanie

                          Comment

                          • skybert
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2008.05
                            • 27

                            #14
                            Tak, oficjalnie będzie to spotkanie birofilów ale w programie jest już oczywiście giełda birofilistyczna.
                            Rzeszowscy birofile (współorganizatorzy) nie chcą jeszcze nazywać swojej imprezy szumnie giełdą ponieważ są to początki "nowej ery". Po prostu wskrzeszamy pomału starą tradycję "giełd" które odbywały się dawno temu w Rzeszowie.

                            Comment

                            • skybert
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2008.05
                              • 27

                              #15
                              Przypominamy, że od wczoraj tj. 4.03 do 18.03 możecie nadsyłać już piwa do konkursu.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X