chmiel

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • eljoter
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2002.03
    • 15

    chmiel

    Pięknie obrodził mi chmiel ,nie wiem jednak w jakiej fazie rozwinięcia szyszek można je zrywać.Są duże nawet do trzech cm dlugości.Czy wiecie w jakich warunkach trzeba je suszyć i przechowywać.
  • oryks
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.01
    • 297

    #2
    Mówi się o zbiorach na przełomie sierpnia i września, jednak mało w tym precyzji. Z tego powodu przy zbiorach swojego będę kierował się zapachem. Po roztarciu mają jeszcze zapach zwykłego zielska, będę więc czekam aż zaczną wydzielać charakterystyczny aromat.
    Suszenie tak jak inne zielarskie zbiory; ciepłe i przewiewne miejsce. W zeszłym roku suszyłem rozłożone na stole w mieszkaniu; trzy dni wystarczyły, a jaki był zapach w całym domu ....
    O przechowywaniu chmielu już na forum trochę pisano. Szczelnie zamknięty w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Pisano też o mrożeniu. Prawdopodonie sprasuję mój chmiel, żeby zajmował mniej miejsca.

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23952

      #3
      Podstawa to baza surowcowa, czyli co jest potrzebne by uwarzyć swoje piwo.

      Podstawa to baza surowcowa, czyli co jest potrzebne by uwarzyć swoje piwo.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • Czes
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2001.06
        • 752

        #4
        Szyszka ma być z zewnątrz conieco "papierowa" więc juz nie soczyscie zielona.
        Też ogólnie sprężysta ( po scisnięciu wraca jakby do pierwotnej postaci)
        Trudno aby wszystkie szyszki na roslinie osiagneły dojrzałosc jednoczesnie więc w warunkach amatorskich mozna sie pokusic o 2,3 zbiory rozciągniete w czasie tygodnia.
        O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

        Comment

        • adam16
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2001.02
          • 9865

          #5
          W TV pokazali trwające właśnie chmielowe żniwa na Lubelszczyźnie, więc pewnie to czas zbiorów
          Browar Hajduki.
          adam16@browar.biz
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

          Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23952

            #6
            tak przy okazji:
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • eljoter
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2002.03
              • 15

              #7
              Czes napisał(a)
              Szyszka ma być z zewnątrz conieco "papierowa" więc juz nie soczyscie zielona.
              Też ogólnie sprężysta ( po scisnięciu wraca jakby do pierwotnej postaci)
              Trudno aby wszystkie szyszki na roslinie osiagneły dojrzałosc jednoczesnie więc w warunkach amatorskich mozna sie pokusic o 2,3 zbiory rozciągniete w czasie tygodnia.
              Tak też zrobiłem zbieram szyszki już trzeci dzień .Zresztą jest to bardzo czasochłonne zajęcie.Ciekawe jakie piwo będzie z tego zbioru?

              Comment

              • Karolinka
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2002.02
                • 129

                #8
                Kolor

                Z tego co mi wiadomo do celow piwowarskich uprawia sie tylko chmiel o kwiatostanie zenskim, z ktorych tworza sie owocostany zwane szyszka. Szyszki w okresie dojrzewania sa poczatkowo trawiasto zielone a po tem zielono-żólte (wtedy zrywac), a przejrzale staja sie brunatne i wtedy traca wartosc do celow piwowarskich... moze to w czyms pomoze... powodzenia
                Piwoszka Karolcia:)

                --------------------------------

                Comment

                • Mawas
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2002.02
                  • 299

                  #9
                  Mam w ogrodzie chmiel, są szyszki, będę je zrywał sukcesywnie, ale jak odróżnić chmiel aromatyczny od goryczkowego.
                  Nie znam odmiany chmielu,gdyż sam go nie siałem po prostu jest w ogrodzie i tyle.
                  Czy ryzykować warkę z udziałem tego chmielu ?
                  http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

                  Comment

                  • NoLeafClover
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2001.09
                    • 449

                    #10
                    jak go nie siałeś to może to być dziki chmiel, czasami ludzie sadzą japoński który sie nie nadaje do produkcji piwka. U mnie rośnie polski chmiel, w doniczce i na balkonie. Jakieś choróbsko go jednak trafiło i mam na nim aż 15 szyszek !!!! Co ja z tym zrobie ???

                    Ale nie odpowiem na pytanie jak odróżnić. trzeba poczekać na Czesa, może on to wyjaśni
                    NoLeafClover

                    Comment

                    • Czes
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2001.06
                      • 752

                      #11
                      Ufff !
                      Na oko odróżnić odmiany chmielu niełatwo - być może są do tego zdolni chmielarze (krój liscia, kolor łodygi, wielkosc i kształt szyszki).
                      O przynaleznosci odmiany do grupy goryczkowych decyduje zawartosć tzw. alfa-kwasów (> 8%) ale oznaczenie zawartosci tychże jest w warunkach domowych praqktycznie niemożliwe.
                      Pozostaje poeksperymentować: założyłbym że ten chmiel ma nie więcej niż 5 % alfa (jak aromatyczne)i użył w stosownych ilosciach.
                      Zwróć uwagę czy aby szyszki nie są zaziarnione: jeżeli gdzies niedaleko była roslina męska to szyszki zostały zapylone i w nasadach ich listków urodziły się małe orzeszki. Taki chmiel raczej nie nadaje sie do celów piwowarskich.
                      O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                      Comment

                      • grzech
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.04
                        • 4592

                        #12
                        Czyli do piwa używa się dziwic.

                        Comment

                        • oryks
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2002.01
                          • 297

                          #13
                          No i zdobyłem nowe doswiadczenie z chmielem. Wygląd,że jego wychodowanie i zebranie to pestka w porównaniu do pomyślnego przechowywania. To co zebrałem wysuszyłem, szczelnie zapakowałem i ... wczoraj (po około miesiącu) wyrzuciłem
                          Nadzieja jeszcze w mrożeniu.

                          Comment

                          • Mawas
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2002.02
                            • 299

                            #14
                            cyt Czes :" Zwróć uwagę czy aby szyszki nie są zaziarnione: jeżeli gdzies niedaleko była roslina męska to szyszki zostały zapylone i w nasadach ich listków urodziły się małe orzeszki. Taki chmiel raczej nie nadaje sie do celów piwowarskich"

                            W mjej brzeczce znajdują się drobne ziarenka (pływają po wierzchu)
                            Wprawdzie mojego chmielu nie dodałem dużo, ale takie"orzeszki" są a dotyczczasowy proces fermentacji przebiega prawidłowo smak, także jest dobry.
                            Jutro chcę butelkować.
                            Jeżeli piwo nie będzie nadawało się do picie poinformuję Was.
                            http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

                            Comment

                            • Czes
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2001.06
                              • 752

                              #15
                              Zaziarnione szyszki chmielowe mają:
                              1) istotnie zmniejszoną zawartosć alfa-kwasów w porównaniu z tym samym chmielem lecz dziewiczym
                              2) orzeszki są z natury swojej tłuste, a tłuszcz w brzeczce i piwie źle wpływa na pianę.
                              Powyższe nie oznacza wcale że Twoje piwo na pewno będzie złe: mało gorzkie i bez piany.

                              Szyszki zebrane przez Oryksa nie były dostatecznie wysuszone, jak mniemam. W każdym razie najlepiej przechowywać je w zamrażarce (- 18 deg.C).
                              O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X