Chmiel ponoć, jak pisze Hanna Szymanderska w świetnej praktycznej ksiażce "Pokochajmy zielsko", z przepisami kulinarnymi z użyciem najróżniejszych chwastów (m.in. babka zwyczajna, cykoria podróżnik czy tasznik pospolity) pisze, że według najnowszych badań chmiel powoduje depresję. Dlatego niewskazane jest używanie tej rośliny w dołku psychicznym, bo może się pogłębić. Ja tam nie zauważyłem u siebie takich objawów. A Wy?
Chmiel szkodzi?
Collapse
X
-
To prawda z tym chmielem. Trzeba tylko go pochłonąć odpowiednią ilość. Np. słód jęczmienny potęguje jego działanie i po kuflu ulubionego piwa, gdy patrzycie smętnie w otchłań pustki na dnie, nienwpadacie w depresję? Chmiel w postaci szyszek powoduje podobne objawy, tylko trzeba go zjeść co najmniej 2 kg. A spróbujcie się uśmiechnąć po czymś takim!
Comment
-
-
hmmm... jesli chmiel szkodzi, to bede musial powiadomic o tym dyrektorke mojej bylej szkoly, gdzyz mielismy tam kilka letnich atrakcji - mielismy przy samej szkole: orzechy, gruszki, winogrona... i chmiel wszystko roslo w ilosciach sladowych, ale bylo i jedlismy
Comment
-
-
Chmielić to ...
Mogę być podłamany, smutny, rozgoryczony i w podłym humorze,
ale jasne czy ciemne piwo zawsze mi pomorze.
Oops! To prwie poezja Prawda jest taka, że woń złocistego napoju powoduje u mnie natychmiastową poprawę nastroju. Odczuwam to każdorazowo. Pies pogrzebany jest w umiarze... nie jedzcie 2 kg szyszek chmielowych, a nie zaszkodzi na pewno. Suszone śliwki w czekoladzie też są pyszne, a spróbujcie zjeść kilogramCiepłemu piwu zdecydowane - NIE!!!
Comment
-
-
Ooops!
Muszę uprzedzić komentarze odnośnie zasad ortografii w moim ostatnim poście! Oczywiście powinno być pomoże. Może (morze) miał na to wpływ fakt, iż całe życie mieszkam na Pomorzu? Ale wówczas byłoby z dużej litery!! Sic! Dobra! Jestem nieukiem...Ciepłemu piwu zdecydowane - NIE!!!
Comment
-
-
Odp: Chmiel szkodzi?
szostak napisał(a)
Chmiel ponoć, jak pisze Hanna Szymanderska w świetnej praktycznej ksiażce "Pokochajmy zielsko", z przepisami kulinarnymi z użyciem najróżniejszych chwastów (m.in. babka zwyczajna, cykoria podróżnik czy tasznik pospolity) pisze, że według najnowszych badań chmiel powoduje depresję. Dlatego niewskazane jest używanie tej rośliny w dołku psychicznym, bo może się pogłębić. Ja tam nie zauważyłem u siebie takich objawów. A Wy?Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)
Comment
-
-
Ta pani chyba ma coś nie tak pod sufitem i nie powinna pisać książek bo to może przynieść tylko złe skutki!!! Otóż od dawna w aptekach są dostępne tabletki na bazie chmielu, które mają uspokajać i koić nerwy!Poza tym po piwie nabiera człowiek energii i chęci do życia. Podstawka piwa Grodzisk ma napis: dobrze gasi pragnienie, jest prawie bezalkoholowe i jest zdrowe. A jeszcze wracając do tematu. Po co lekarze zalecają piwo dla osób, które mają kamienie, brak apetytu i kiepściutko u nich z nereczkami? Ta babcia niech idzie odmówić różaniec!!!
CHMIEL górą!!
DudlikPiana jak śmietana smak szesnastoletniej dziewczyny! To jest piwko!
Comment
-
-
Chmiel istotnie wykazuje działanie uspokajające i kojące, ale cholera wie, co może nastąpić przy przedawkowaniu. Jeśli ktoś przesadzi z herbatką miętową, to także może to odbić się źle na jego zdrowiu. Na tej samej zasadzie ludzie z nadciśnieniem nie powinni pić kawy, a mający problemy z kręgosłupem skakać na spadochronie.
Celcie i Dudliku ! Nie mylcie działania uspokajającego z antydepresyjnym. Skoro pelicylina pomoże przy anginie, nie będzie skuteczna na nagniotki.
Comment
-
Comment