Zbieram kapsle , ostatnio wpadła mi w łapy nakrętka od Jabłonowa w Pet-ach i trudno mi ją do kapsli zaliczyć hmmm.... taka kolekcjonerska ciekawostka . Zbieracie to?
ps.nadruk z logo browaru
Tak , zbieram(y) - ja np mam już w zbiorze jedną .Z Jabłonowa
Nakrętka to nakrętka , a kapsel to kapsel.
Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski. Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Przejrzyj temat "Coś jeszcze do kolekcjonowania". Wkleiłem tam zdjęcie metalowej nakrętki .Piwo "Pyraser" dostałem kiedyś w prezencie od Piwowara i było zamykane właśnie na tę zakrętkę.
Na giełdzie Grodzisk 2002 u pewnego kolekcjonera widziałem spore stadko metalowych nakrętek od piwa z USA. Ich wielkość wskazywała, że pochodziły z dużych butelek. Mówił, że w domu ma kilkaset sztuk. Jeśli można zbierać metalowe, to można i zbierać plastikowe. Te ostatnie pewnie szybko znacznie się rozmnożą.
Cooper napisał(a) Tak , zbieram(y) - ja np mam już w zbiorze jedną .Z Jabłonowa
Nakrętka to nakrętka , a kapsel to kapsel.
............wg mnie kapsel to kapsel, a nakretka to nakretka. Oczywiscie nalezy to do rodziny "Zamkniec butelkowych" podobnie jak porcelanki czy korki, ale ja traktuje to jako osobny zbior. Na Zachodzie Europy i w USA stosowane sa na butelkach 1,0 l i 2,0 l, choc ostatnio znalazlem nawet z butelki 0,66 l (browar Mahou-Hiszpania).Zastanawiam sie czy oddzielnie zbierac nakretki plastikowe i metalowe, czy zaliczyc to do jednego.Mam takze duzo kapsli odkrecanych i zastanawiam sie czy mieszac je z tradycyjnymi....
Przeglądając śmietnik w jednej z moich szafek natrafiłem na tę metalową nakrętkę "Pyraser Bier", której zdjęcie wkleiłem już na forum. Jeśli są chętni to zabieram ją ze sobą do Żywca.
Cooper napisał(a) Nakrętka to nakrętka , a kapsel to kapsel.
A kapsle do butelek "twisterów"?
pułaś
--------------------------------- "(...)W kącikach flechtów wieczór już Lśni jak porzeczka krwawa Ukradkiem z rdzy wycieram nóż I między bajki wkładam"
Zdecydowana większość kolekcjonerów (o ile nie wszyscy) zalicza kapsle typu twist-off do zbioru "normalnych" "zaciskanych" kapsli. Z resztą sam używasz terminu "KAPSLE do butelek twisterów" a nie "NAKRĘTKI do butelek twisterów". Ja generalnie zamknięcia flaszek dzielę na: kapsle , porcelanki , korki , nakrętki i tzw. zrywki choć może jeszcze o czymś zapomniałem. Te grupy też na upartego można by podzielić na mniejsze ale to temat na osobny post.
Ostatnia zmiana dokonana przez Cooper; 2003-05-29, 20:16.
Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski. Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
i czy ktoś zaczął może zbierać polskie nakrętki od PET-ów? Czy powinny one znależć swój osobny dział w "Kolekcjonerstwie"? W sumie dobrze by było je zeskanować i zachować dla potomności póki jeszcze są.
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
becik napisał(a) i czy ktoś zaczął może zbierać polskie nakrętki od PET-ów? Czy powinny one znależć swój osobny dział w "Kolekcjonerstwie"? W sumie dobrze by było je zeskanować i zachować dla potomności póki jeszcze są.
Obawiam się, że ta dziedzina kolekcjonerstwa ma wielką przyszłość
Nie wiem czy jest się czego obawiać, pojawia się nowa dziedzina kolekcji i należy się z tego cieszyć
Jedyne czego możesz się obawiać to tego piwa z PET-a , jeśli będziesz chciał zdobyć jakąś nowa nakrętkę do kolekcji
Witam.
Czy te plastikowe nakrętki na pety mają juz jakąś swoją osobną kategorie u zbieraczy? Czy może, wręcz przeciwnie, są traktowane jakby ich nie było.
Zacznij zbierać! Może za kilka lat zostaniesz Nestorem Kolekcjonerów Nakrętek na Pety...
Bo temat wydaje się na razie kolekcjonersko niezagospodarowany...
Temat jest już kolekcjonersko zagospodarowany.
Na kilku giełdach (przede wszystkim w Grodzisku i Warszawie) widziałem ludzi, którzy mieli wystawione na sprzedaż i wymianę nakrętki na butelki. Nie kapsle, ale właśnie nakrętki. Były to głównie metalowe nakrętki amerykańskie. Bardzo różnej wielkości - od zwykłych, wielkości mniej więcej kapsla, do dużych, o średnicy 4 cm. Teraz pewnie do swoich kolekcji podołączali polskie plastikowe nakrętki z petów.
Comment