browary wrocławskie po wojnie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    browary wrocławskie po wojnie

    Oprócz tzw. "prowincji" Dolnego Śląska całkiem sporo browarów funkcjonowało we Wrocławiu. Cześć z nich została zniszczona w czasie działań wojennych, część nie. Poniżej przedstawię to, co udało mi się znaleźć w Archiwum Państwowym we Wrocławiu na ten temat.
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Wrocław – Port (d. Nussbaum)

    Browar założony w 1717 r. Na pocz. XX w. „Brauerei zum Bergkeller”, później „Brauerei zum Nussbaum”. W 1945 r. częściowo zniszczony. Pozostało pełne wyposażenie oprócz warzelni. Działał przez kilka lat pod nazwą „Nieczynny browar Port, rozlewnia piwa i napojów”. Mieścił się w zabudowaniach przy Kliczkowskiej 33. Pierwszym dyrektorem był Henryk Żuk
    Obecnie mleczarnia.

    Comment

    • Kudłaty
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.09
      • 1972

      #3
      Z Mieszczanskiego browaru udało mi sie wyrwac całą zgrzewke etykiet (nie rozpakowana). Obecnie jest własnością Piasta. Jest zamknięty.

      Comment

      • djot
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2001.05
        • 621

        #4
        Zgrzewka !?

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          Panowie, bez plotek. Zgrzewka etykiet to żadne halo. jak chcecie się domówić, to mailem albo na ogólne.

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Wrocław – Browar Mieszczański
            ul. Hubska 44

            Powstał w 1907 r. jako Genossenschaftsbrauerei Breslauer Gast- und Schankwirte eGmbH na miejscu starego browaru „Alter Weinstock” Roberta Haina. W latach 1923 – 45 Breslauer Bürgerliches Brauhaus GmbH i AG.
            Formalnie przejęty 20.09.1945 r. Suma bilansowa bilansu otwarcia: 928.636,40 zł.
            Inwentaryzacja z 23 maja 1947 r. wykazała następujące składniki majątkowe:
            - Parcela 11.913 m2,
            - 2 kotły parowe Linke - Hoffmann z 1908 r.,
            - 2 maszyny parowe Germania Chemnitz,
            - 2 generatory elektryczne Siemens,
            - kocioł zacierny 21606 l. Weigel Neisse, stalowo – mosiężny,
            - kocioł zacierny 17792 l. Siemens,
            - 72 kufy 9 - 72 hl.,
            - 12 tanków stalowych 160 hl.,
            - 12 tanków stalowych 150 hl.,
            - 28 tanków stalowych 174 hl.,
            - 4 wozy do butelek i 4 platformy,
            - 291 beczek 200, 100, 50, 25 i 12,5 l.,
            - 2500 butelek 0,5 i 0,3 l.
            Dyrektor Adam Lipski, księgowa Maria Rogowska.
            Produkcja nie została uruchomiona. W latach 1950 – 1956 odbywała się produkcja kwasu mlekowego dla potrzeb przemysłu spożywczego. Ponownie jako browar od 1956 r.
            Produkcja zakończona w 1997 r.

            Comment

            • djot
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2001.05
              • 621

              #7
              Originally posted by Krzysiu
              Panowie, bez plotek. Zgrzewka etykiet to żadne halo. jak chcecie się domówić, to mailem albo na ogólne.
              Krzysiu nie irytuj się.
              Mnie zastanowiło, że Sali wyrwał zgrzewkę etykiet, która jest własnością Piasta.

              Comment

              • Piwowar
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2001.05
                • 2558

                #8
                Bardzo ciekawe informacje.

                Browar produkowal ok. 50000 hl piwa rocznie. Glowne produkty to Pils, Lager, Märzen, Bock oraz pszeniczne- Weissbier. W ciagu nastepnych dni umieszcze w galerii kilka obrazkow zwiazanych z tematem.
                Archiwum piwne

                Poznaj
                http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #9
                  Browar „Alter Weinstock”

                  Browar założony w przy Hubskiej 44 (na miejscu obecnego Mieszczańskiego) w 1884 r. Pierwszym właścicielem był Robert Hein. W 1904 r. sprzedał pierwszy browar i przeniósł zakład na ul. Oławską 52. Tam browar funkcjonował do 1945 r. Ostatnim właścicielem był Gotthard Meissner.

                  Przejęty przez Okręgowy Urząd Likwidacyjny w październiku 1945 r. bilans otwarcia: 14.11.1945 r.
                  Parcela 750 m2, budynek trzypiętrowy wypalony,
                  urządzenia: dwie myjki automatyczne, cztery rozlewaczki, dwa pasteryzatory, aparat chłodniczy, rozlewaczka do oranżady, kadź zacierna 73 hl., kocioł warzelny 83 hl., 18 kadzi fermentacyjnych aluminiowych 50 – 173 hl., 8 tanków aluminiowych, aparatura do wytwarzania sztucznego lodu.

                  Comment

                  • Piwowar
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.05
                    • 2558

                    #10
                    Browar Mieszczanski

                    Nawiazujac do tematu Browar Mieszczanski zamiescilem w galerii szyld reklamowy tej firmy. Dla Krzysia bedzie to pewnie kolejny dowod na to, ze to wlasnie ja wywoze te rzeczy z polski.
                    Archiwum piwne

                    Poznaj
                    http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                    Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                    Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #11
                      „Nieczynny browar Sternagel-Haase”
                      wcześniej Brauerei zum Birnbaum, zał. w 1290 r. Ostatni właściciel - Gustav Sternagel-Haase.
                      Breitestr. 6-8 (ob. Purkyniego)

                      bilans otwarcia 10.11.1945 r.
                      wyposażenie: budynek jednopiętrowy ok. 65 lat. całkowicie zniszczony,
                      kadź zacierna i kocioł warzelny po 75 hl., śrutownik.
                      12 tanków żeliwnych 56 hl.
                      kompresor,
                      32 kadzie fermentacyjne
                      4 kufy 5hl., 3 kufy 4 hl., 3 kufy 1,5 hl.,
                      41 beczek po 12 l.,
                      obciągarka do beczek.
                      Dzisiaj prawdopodobnie w tym miejscu budynek TP SA

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #12
                        „Nieczynny browar Goldene Marie”,
                        wcześniej Brauerei zur Goldene Marie, Breitestr. 39, (ob. Purkyniego 39)
                        7.11.1945 r.
                        Budynek całkowicie zniszczony, 12 kuf po 10 hl., dwie kadzie aluminiowe.
                        odbudowany w latach 50-tych, obecnie w przebudowie na budynek wydziału rysunku WASP

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #13
                          "Nieczynny browar Coca - Cola”
                          wcześniej Brauerei Hopf & Görcke, zał 1871 H. Kirchner, w latach 1887-1920 (28?) Hopf & Görcke.
                          ul. Grabiszyńska 187-191-207 (różnice w numeracji, prawdopodobnie parcela obejmująca kilkanaście numerów)

                          bilans otwarcia: 1.11.45.
                          parcela z bocznicą 45000 m2.
                          myjka do butelek, rozlewaczka 48-butelkowa, rozlewaczka 12-butelkowa, kapslownica.
                          75 tys. butelek 0,2 l., 300 skrzynek, 5 kg kapsli.

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            #14
                            Nieczynny Browar „Menzel”
                            wcześniej Drei Kronen Brauerei, zał. w 1662 r., rodzinny.
                            ul. Kotlarska 5/6 (Kupferschmiedestr. 5/6)

                            bilans otwarcia: 10.11.45.
                            parcela 400 m2, budynek narożny trzypiętrowy, całkowicie wypalony.
                            obciągarka dwubeczkowa, trzy kadzie fermentacyjne, urządzenie chłodnicze.
                            200 kg. chmielu.

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              #15
                              „Nieczynny Browar Kipke”
                              wcz. Brauerei C. Kipke AG”, zał. w 1844 r.
                              ul. Długa 25
                              nilans otwarcia: 15.11.45.
                              Parcela 7,5 ha. Budynek administracyjny jednopiętrowy, budynki fabryczne i gospodarcze wypalone.
                              Urządzenia:
                              - maszyna parowa Augsburg 1891 r.
                              - kompresor amoniakalny Augsburg 1890 r.,
                              - kompresor amoniakalny MAN 1929 r.
                              - pasteryzator (Winterberg, Stereng & Co)
                              - 3 kotły warzelne 21 hl.,
                              - 2 kotły warzelne 11 hl.,
                              - 4 kotły parowe D. Piebecuf GmbH Aachen 1899 – 1906,
                              - 72 tanki po 21 hl.,
                              - 30 kadzi fermentacyjnych po 21 hl.
                              - 92 kufy dębowe różnej pojemności.
                              - mnóstwo drobnego sprzętu, częściowo uszkodzonego.
                              Surowce i materiały: korki, kapsle, uszczelki, chmiel, żywica, smoła piwowarska, masa filtracyjna.
                              Dzisiaj Zakłady Mechaniczne „Presko".

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X