Propozycja nowej kategorii Plebiscytu Browar.biz - Plama roku

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pioterb4
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.05
    • 4322

    #61
    Produkcja przemysłowa to nie jest muzeum. Można na upartego próbować adaptować stare obiekty, ale efekt bywa taki, jak to parę postów wyżej opisałem.
    Jeśli się komuś coś nie opłaca, to się tego nie kupuje. Samochód za dużo pali, nie stać mnie na paliwo - nie biorę. A jeśli jedyną motywacją dzierżawcy jest niedopuszcczenie do wodopoju drugiego gracza to jest to działanie na szkodę rynku z punktu widzenia nas, czyli konsumentów. I w tej kategorii będziemy to rozpatrywać jako zjawisko skrajnie negatywne.

    Dlaczego ten blaszak i te fermentory muszą stać właśnie tam w Żwierzyńcu? Mało jest wolnej przestrzeni w Lubelskim? No chyba nie, bo w reklamie mówią, że to słabo zurbanizowane okolice.
    Last edited by pioterb4; 2012-11-20, 17:17.

    Comment

    • żąleną
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.01
      • 13239

      #62
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika a1410 Wyświetlenie odpowiedzi
      Browar, tak jak każdy inny biznes jest od zarabiania
      W temacie Browaru Łódzkiego, który zarabia na piwach dyskontowych, jakoś nie masz takiego luzu i wołasz wielkim głosem, jaką to krzywdę BŁ wyrządza społeczeństwu.

      W starych budynkach można zrobić knajpę, hotel, czy właśnie jakieś muzeum, ale to dopiero wtedy, gdy ma się z czego...a do tego potrzebny jest dochodowy biznes, a nie skansen...
      W tych konkretnych starych budynkach miał być browar, a nie knajpa, hotel czy muzeum. Taki zdaje się był sens przetargu. Piszę "zdaje się", bo już niczego nie można być pewnym, może organizatorom przetargu rozwiązanie Perły jak najbardziej pasuje i nie widzą tu żadnego problemu.

      Comment

      • a1410
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2003.08
        • 613

        #63
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
        A jeśli jedyną motywacją dzierżawcy jest niedopuszcczenie do wodopoju drugiego gracza to jest to działanie na szkodę rynku z punktu widzenia nas, czyli konsumentów. I w tej kategorii będziemy to rozpatrywać jako zjawisko skrajnie negatywne.

        Dlaczego ten blaszak i te fermentory muszą stać właśnie tam w Żwierzyńcu? Mało jest wolnej przestrzeni w Lubelskim? No chyba nie, bo w reklamie mówią, że to słabo zurbanizowane okolice.
        Ja tę motywację jestem skłonny zrozumieć. Gdybym sam prowadził tam jakiś biznes, to też nie chciał bym mieć takiego sąsiada, bo konflikt był by zaprogramowany, jak u Kargula i Pawlaka.
        A zbiorniki muszą tam stanąć, żeby potem ktoś nie zarzucił, że piwo Zwierzynieckie jest np. z Chełmu, czy innego Kałasznikowa
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
        W temacie Browaru Łódzkiego, który zarabia na piwach dyskontowych, jakoś nie masz takiego luzu i wołasz wielkim głosem, jaką to krzywdę BŁ wyrządza społeczeństwu
        Nie na piwach tylko na produktach piwopodobnych i nie wołam tylko co najwyżej apeluję, a krzywdę odczułem na własnej skórze, a właściwie głowie...

        Comment

        • pioterb4
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.05
          • 4322

          #64
          Ja tę motywację jestem skłonny zrozumieć. Gdybym sam prowadził tam jakiś biznes, to też nie chciał bym mieć takiego sąsiada, bo konflikt był by zaprogramowany, jak u Kargula i Pawlaka.
          W Bambergu jest 9 browarów, w Pradze przeszło 10. W Berlinie też chyba liczba dwucyfrowa, w każdym większym mieście pólnocnych Włoch jest ich także kilka. I wiesz co - nikt nikogo psami nie szczuje, sanepidu nie nasyła i życia nie utrudnia. Bo prawdziwy rzemieślnik konkurencji się nie boi, broni się swoim produktem. Gdyby Perła więcej uwagi poświęcała własnym produktom, niż obmyślała kolejne plany sabotażu Zwierzyńca to tylko wszyscy byśmy na tym skorzystali. Takie nieetyczne zagrywki to oręż marnych producentów, którzy nie mają rynkowi nic ciekawego do zaoferowania.

          Comment

          • żąleną
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.01
            • 13239

            #65
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika a1410 Wyświetlenie odpowiedzi
            Ja tę motywację jestem skłonny zrozumieć.
            A kto jej nie rozumie? Wszyscy się domyślają, o co tak naprawdę chodzi Perle. Tzn. wszyscy oprócz zwierzynieckiego starostwa.

            Wiadomo że najlepszy biznes to taki, w którym nie ma konkurentów. Koncerny mocno nad tym pracowały w ostatnich latach i gdyby nie prawo antymonopolowe, to pewnie już teraz w mielibyśmy Polsce megakoncern skupiający dziewięćdziesiąt parę procent rynku.

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #66
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika a1410 Wyświetlenie odpowiedzi
              Ale co uważasz za skandal? Moim zdaniem zarząd Perły zachowuje zdrowy rozsądek i nie inwestuje w ruinę,

              Podobnie gadają różnego rodzaju oszołomy i urzędnicy, którzy najpierw dopuścili do ruiny zabytki a później mówią, że panie ale co tu remontować, trzeba to rozebrać.
              To z winy Perły ten browar niszczeje. Dziwne, że tego nie potrafisz ogarnąć?
              I w ten sposób na Dolnym Śląsku ludzie pokroju a1410 znikli kilkaset zabytków.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • a1410
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2003.08
                • 613

                #67
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                Podobnie gadają różnego rodzaju oszołomy i urzędnicy, którzy najpierw dopuścili do ruiny zabytki a później mówią, że panie ale co tu remontować, trzeba to rozebrać.
                To z winy Perły ten browar niszczeje. Dziwne, że tego nie potrafisz ogarnąć?
                I w ten sposób na Dolnym Śląsku ludzie pokroju a1410 znikli kilkaset zabytków.
                Urzędnicy będą remontować każdą, nawet najbardziej zapuszczoną ruinę, byle by im na to dać kasę. Żaden urzędnik niczego nie pozwoli rozebrać, jeżeli jest choć cień szansy, że można to będzie remontować. Z naciskiem na słowo remontować, a niekoniecznie wyremontować. Myślę, że znasz regułę 10%. Prezes Lato przecyzyjnie ją kiedyś w mediach wyjaśnił.
                A zabytki na Dolnym Śląsku to nie ludzie mojego pokroju ZNIKLI, to przesiedleńcy ze wschodu tak o nie zadbali...
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
                W Bambergu jest 9 browarów, w Pradze przeszło 10...I wiesz co - nikt nikogo psami nie szczuje, sanepidu nie nasyła i życia nie utrudnia
                Ale oni tam nie mają Najbardziej Utytułowanego Browaru w Polsce...
                Last edited by a1410; 2012-11-20, 19:04.

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #68
                  Czy ty chłopcze w ogóle rozrózniasz przyczyne od skutku?
                  W tej historii z Perłą wiesz co jest skutkiem a co przyczyną? Bo jak narazie gadasz od rzeczy.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • karol1000
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2007.09
                    • 1823

                    #69
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                    W Bambergu jest 9 browarów, w Pradze przeszło 10. W Berlinie też chyba liczba dwucyfrowa, w każdym większym mieście pólnocnych Włoch jest ich także kilka. I wiesz co - nikt nikogo psami nie szczuje, sanepidu nie nasyła i życia nie utrudnia. Bo prawdziwy rzemieślnik konkurencji się nie boi, broni się swoim produktem.
                    Przykład mocno nietrafiony, chyba że chcesz wyliczać minibrowary, a nie browary przemysłowe, bo o poważną konkurencję tu chodzi. W Berlinie pozostał jeden przemysłowy browar, to samo w Pradze. Jeszcze niedawno było ich dużo więcej ale moda na kupowanie i zamykanie, tylko po to żeby zdobyć procenty na rynku i przejąć lokalną markę to nie polski wymysł. Na Bambergu się nie znam.
                    LP

                    Comment

                    • pioterb4
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.05
                      • 4322

                      #70
                      No a minibrowary ze sobą nie rywalizują? Jak idę do Medvidku i u Fleku to rezygnuję z tych bardziej na obrzeżach i na odwrót. Jak wybieram Strahov to rezygnuję z innych. Te browary też ze sobą konkurują i jakoś nie zaprząta im głowy idea "jakbt tu obsrać konkurenta", którą niektórzy w tym wątku uważąją za chleb powszedni.

                      A w Bambergu chyba tylko jeden browar jest restauracyjny, reszta to browary przemysłowe. Żyją? Żyją!

                      Comment

                      • karol1000
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2007.09
                        • 1823

                        #71
                        z tym że nie o minibrowarach, a o browarach przemysłowych i ich praktykach tu mowa.


                        Inaczej zachowują się mali a inaczej wielcy.
                        LP

                        Comment

                        • pioterb4
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.05
                          • 4322

                          #72
                          Mowa jest generalnie o browarach, ale ok. Weźmy Monachium - 5 czy 6 wielkich molochów - wylewają na siebie pomyje? Na Oktoberfeście podkładają ogień pod namioty konkurencji?

                          Comment

                          • karol1000
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2007.09
                            • 1823

                            #73
                            Jeszcze tylko to i już się nie czepiam.
                            W Monachium mamy wielką szóstkę:
                            Augustiner, Spatan, Loewenbraeu, Paulaner, Hacker Pschorr i Hofbraeu
                            Szóstka zmniejsza się jednak do czwórki bo Hacker należy do Paulanera, a Lowen do Spatana. Może są jeszcze jakieś inne połączenia których nie znam
                            Ale ten przykład już trafny
                            LP

                            Comment

                            • Mason
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼
                              • 2010.02
                              • 3280

                              #74
                              Mocny kandydat na plamę roku: przedpremierowa sprzedaż Brackiego Rauchbocka. Plus tłumaczenie "nie wiedzieliśmy", podczas gdy na kontrze jest napisane jak byk, że sprzedaż zaczyna się szóstego grudnia.
                              JEDNO PIVKO NEVADI!

                              Comment

                              • żąleną
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.01
                                • 13239

                                #75
                                Mason, daj spokój. Wyobrażasz sobie, że sprzedawcy po przyjściu transportu piw zaczynają zgłębiać kontry w poszukiwaniu informacji o tym, czy przypadkiem nie ma ograniczeń dotyczących daty ich sprzedaży? Takie rzeczy komunikuje się bardziej oficjalnymi drogami.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X