Nie traktujcie tego aż tak poważnie. Osobiście uważam, że nie potrzeba żadnych mnożników, ale tez ten temat nie spędza mi snu z powiek.
Plebiscyt na Piwo Roku 2013 - komentarze i uwagi
Collapse
X
-
Sprawiedliwie nie oznacza równo
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Można wiedzieć jaka idea przyświecała wprowadzaniu mnożnika? Jako efekt z jednej strony mamy wypaczenie wyników, przez co plebiscyt jest mniej wartościowy, a z drugiej promowanie ARTomatu którego sporo osób nie używa bo nie zgadzają się z wagami ocen.
Comment
-
-
Przecież pisałem powyżej. Osoby dużo, od lat oceniające próbują statystycznie więcej piw niż osoby nieoceniające. Dzięki większej wadze ich głosów mniej dostępne, ale bardzo dobre piwa mają większą szansę na zwycięstwo.
Bez mnożnika na pewno wygrałyby bardziej dostępne średniaki, a tak... zobaczymy.
Comment
-
-
Bez przesady z tym ocenianiem od lat, głosujemy na najlepsze piwo z 2013 roku. Co z tego, że ktoś ocenił dużo piw 10 lat temu, z których części już dawno nie ma na rynku. Wcześniej system był chyba logiczniejszy: oceniałeś dużo w ostatnim roku - masz podwójny mnożnik.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziPrzecież pisałem powyżej. Osoby dużo, od lat oceniające próbują statystycznie więcej piw niż osoby nieoceniające. Dzięki większej wadze ich głosów mniej dostępne, ale bardzo dobre piwa mają większą szansę na zwycięstwo.
Bez mnożnika na pewno wygrałyby bardziej dostępne średniaki, a tak... zobaczymy.
Comment
-
-
No może i bez przesady. Ale np w moim przypadku jak kilka lat temu spróbowałem niektórych piw, to później do nich praktycznie nie wracam. Chyba, że uważam, że warto.
Ale nawet jeśli warto, to robię to tylko od czasu do czasu, częściej próbuję inne.
Jeśli mam wybór kupić piwo którego nie znam (a ufam jego twórcy) i dobre, które znam to JA wybieram nowe. Podobnie z wyborem multikranu - idę tam gdzie oferują coś, czego nie piłem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc Wyświetlenie odpowiedziJak rozumiem Ty jesteś pomysłodawcą?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziOsoby dużo, od lat oceniające próbują statystycznie więcej piw niż osoby nieoceniające.
Są też jakieś badania czy więcej piwa piją osoby używające artomatu, czy te które oceniają w zwykłych postach, albo czy więcej piją Ci którzy używają artomatu od tych oceniających na ratebeer, czy beeradvocate? Jest może prowadzona statystyka, czy ludzie używający ARTomatu potrafią lepiej odróżnić Wita od radlera niż ludzie nieużywający ARTomatu?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc Wyświetlenie odpowiedziMożna uzyskać dostęp do tej statystyki?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziTo interesuje Cię jednak moje zdanie?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziOczywiście, że wśród osób nieoceniających w Artomacie są osoby, które lepiej znają się na piwie i więcej spróbowali polskich piw ode mnie (zapewne lepiej i więcej również od Becika, Twilighta, Pancernika, YouPetera, Docenta i innych "mnożnikowanych"), ale zważ, że wszystkich użytkowników uprawnionych do głosowania jest ponad 9000...
Comment
-
Comment