Plebiscyt na Piwo Roku 2013 - komentarze i uwagi

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • yaro74
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2012.09
    • 2089

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
    To ty dajesz oceny piwom, których nie piłeś?
    Rany, Ty prostego tekstu nie rozumiesz.
    Napisałeś, skąd ma wiedzieć, że pił słabego, to odpisałem, że po ocenie. Jeśli daje ocenę np 2,5, to wiadomo, że piwo jest słabe.

Comment

• dlugas
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2006.04
      • 4014

Jeśli daje ocenę np 2,5, to wiadomo, że piwo jest słabe.
      a skąd mam wiedzieć, że piłem słabego wita i jak go ocenić jak piłem go pierwszy raz w życiu ?

Wiem, wiem, są dwie szkoły oceniania.

Albo piwo smakuje i nieważne czy jest stylowe czy nie
      albo jedziemy "według książki" i piwo pomimo, że mi smakuje to i tak ma słabą ocenę w danym stylu.
      Last edited by dlugas; 2014-01-30, 18:25.
      Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
      Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
      FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• yaro74
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2012.09
        • 2089

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedzi
        jeśli wszystkie piwa w danej kategorii i w danym roku były "bylejakie" to i tak trzeba jakieś wpisać, więc jakieś tam "bylejakie" wygra w danej kategorii.
        Nie trzeba. Jeśli w jakiejś kategorii nie piłem dobrego piwa, to zostawiałem puste miejsce. w kilku np. nie mam piwa na pierwszym miejscu, bo moim zdaniem żadne piwo na to nie zasługiwało.

Comment

• dlugas
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2006.04
          • 4014

No wszystko jest zależne od tego jakiego "klucza" użyjemy przy ocenianiu, to fakt.

Comment

• jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yaro74 Wyświetlenie odpowiedzi
            Rany, Ty prostego tekstu nie rozumiesz.
            Napisałeś, skąd ma wiedzieć, że pił słabego, to odpisałem, że po ocenie. Jeśli daje ocenę np 2,5, to wiadomo, że piwo jest słabe.
            Powtarzam po raz drugi i ostatni. Najprościej jak umiem.
            SKĄD do jasnej cholery mam wiedzieć, że stout z browaru X jest lepszy niż z browaru Y jeżeli go NIE PIŁEM i żadnych pieprzonych punktów mu nie dawałem?

Dla mnie z browaru Y jest najlepszy jakiego piłem i daję go na pierwsze miejsce. Co tu jest trudnego do kumania?
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

Comment

• becik
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍼🍼
              • 2002.07
              • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
              Nie, nie tak. Jeśli był dobry (chociaż nawet nie wybitny) to OK. Zachęcam do niegłosowania na niedobre piwa.
              Niedobre dla kogo? Kążdy chyba ocenia wg swoich gustów, a nie trendów, przynajmniej ja. Gdyby był na forum, np dawno już nie widziany użytkownik Piecyk_Gazowy to głosowałby tylko na Super Strongi z Jabłonowa etc. Dla nas mogą być niedobre, dla niego dobre, odbierzesz mu głos tylko dlatego, że lubi to co lubi, a nie to co lubi większość z nas?
              Last edited by becik; 2014-01-30, 18:29.
              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• yaro74
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2012.09
                • 2089

Powtarzam po raz drugi i ostatni. Najprościej jak umiem.
                SKĄD do jasnej cholery mam wiedzieć, że stout z browaru X jest lepszy niż z browaru Y jeżeli go NIE PIŁEM i żadnych pieprzonych punktów mu nie dawałem?

Dla mnie z browaru Y jest najlepszy jakiego piłem i daję go na pierwsze miejsce. Co tu jest trudnego do kumania?
                Dalej nie rozumiesz. Oceniam tylko piwa, które piłem. Jeśli stout z browaru Y jest najlepszy, ale nie ma oceny 4,0, to nie ma szans na 1 miejsce, a jeśli ma ocenę poniżej 3,5 i jest to jedyny stout jaki piłem to nie trafia do pierwszej trójki i cała kategoria pozostaje pusta.

Comment

• jacer
                  • 2006.03
                  • 9875

A niby dlaczego tak? Ja żadnych punktów nie daje, mało mnie one obchodzą. Co to jakis faszyzm artomatowy? Ludzie, opanujcie się.
                  Last edited by jacer; 2014-01-30, 18:45.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson

Comment

• yaro74
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2012.09
                    • 2089

A niby dlaczego tak?
                    Jakoś mi to pasuje. Ty oceniasz tak, ja inaczej, każdy ocenia tak, jak lubi i niech tak pozostanie.

Comment

• dlugas
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2006.04
                      • 4014

Już pisałem wcześniej, każdy ma swój klucz do oceniania. Jakby był prikaz ze plebiscyt tylko wg ARTomatu, to nawet nie musielibyśmy klikać, bo maszyna sama by wylosowała piwo po najlepszych ocenach :]

Pić trzeba więcej, aby móc na spokojnie wypełniać te wszystkie pozycje

Comment

• jacer
                        • 2006.03
                        • 9875

czyli punkty rządzą oceną a nie to czy było dobre czy nie?
                        Super
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2

Comment

• dlugas
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2006.04
                          • 4014

U mnie punkty siedzą cicho i się nie wychylają, bo ich nie przyznaję :]

Comment

• yaro74
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2012.09
                            • 2089

czyli punkty rządzą oceną a nie to czy było dobre czy nie?
                            Super
                            Nie punkty, tylko smak. Jeśli coś mi smakuje, to ma wyższą ocenę, od tego co mi nie smakuje. Naprawdę tak trudno to zrozumieć.

Comment

• dlugas
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼
                              • 2006.04
                              • 4014

Dajmy już spokój temu tematowi:]

Skończyłem antybiotyki, piwo czeka w lodówce, a tu jeszcze godzina w pracy :/

Comment

• Ahumba
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.05
                                • 9056

jacer! Jest nas przynajmniej dwóch, którzy mają w głębokim poważaniu punkty.
                                Nigdy nie liczyłem bąbelków, IBU, sribu itp. Nie znam się na tym i nawet nie próbuję ogarnąć czym który styk/podstyl się charakteryzuje. Przyjmuję, że ART wie co robi dzieląc piwa tak a nie inaczej. ego ewentualne pomyłki też mnie nie wzruszają.
                                Patrzę jakie piwa wypisane są w kategorii. Wyłuskuję z nich te, które piłem w danym roku i ustalam swoją kolejność. Gdy są nawet tylko 2 sztuki to któraś była lepsza. Mogę zignorować piwo, jeśli poszło do zlewu. Inaczej podlega u mnie klasyfikacji.
                                Pominąłem tylko aromatyzowane. Miodu nie lubię a śliwki i inne śledzie wolę poza piwem.
                                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

Comment

Przetwarzanie...
                                X