Plebiscyt na Piwo Roku 2013 - komentarze i uwagi

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yaro74 Wyświetlenie odpowiedzi
    Nie punkty, tylko smak. Jeśli coś mi smakuje, to ma wyższą ocenę, od tego co mi nie smakuje. Naprawdę tak trudno to zrozumieć.
    to chyba nigdy nie widziałeś zdziwionych oceniaczy, którym piwo smakowało bardzo a wyszło, 3,25 w punktach
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

Comment

• yaro74
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2012.09
      • 2089

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
      to chyba nigdy nie widziałeś zdziwionych oceniaczy, którym piwo smakowało bardzo a wyszło, 3,25 w punktach
      Nie widziałem, ale ja nie biorę oceny średniej z artomatu, tylko ocenę za SMAK. Jeśli coś mi smakuje, to nie ma szans na tak niską ocenę.

Comment

• Seta
        • 2002.10
        • 6964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
        Powtarzam po raz drugi i ostatni. Najprościej jak umiem.
        SKĄD do jasnej cholery mam wiedzieć, że stout z browaru X jest lepszy niż z browaru Y jeżeli go NIE PIŁEM i żadnych pieprzonych punktów mu nie dawałem?

Dla mnie z browaru Y jest najlepszy jakiego piłem i daję go na pierwsze miejsce. Co tu jest trudnego do kumania?
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
        Niedobre dla kogo? Kążdy chyba ocenia wg swoich gustów, a nie trendów, przynajmniej ja.
        Panowie. Mówię tylko o indywidualnych odczuciach każdego z nas.
        Piwo jest wg Ciebie OK. Spoko, oceniaj; ale jeśli WG CIEBIE (nikogo i niczego innego) było złe, np. nie zamierzasz go więcej kupować, żałujesz, że go wypiłeś/kupiłeś, to nie dawaj mu szans na wygranie kategorii. Tyle. To kwestia indywidualna, kiedy każdy z nas stwierdzi, że piwo było złe. Dla jednego będzie nie zgodne ze stylem, inny wyczuje za dużo warzyw, inny płaski smak. Co kto chce.
        Piwo było na medal - daj mu medal. Nie było? Nie głosuj. Moim zdaniem.
        Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

Comment

• jacer
          • 2006.03
          • 9875

Seta, ależ to jest oczywiste. My nie o tym.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson

Comment

• Seta
            • 2002.10
            • 6964

A o czym? O stoucie? Jak mówiłem, każdy niech sobie to robi po swojemu, mogę powiedzieć o sobie.
            Dajmy na to, że piłem w zeszłym roku jednego polskiego stouta. Załóżmy, że uważam go za niestylowy i nie chcę oceniać. Skąd mam to wiedzieć?

Bo piłem inne stouty wcześniej.
            Bo piłem irlandzkie stouty.
            Bo warzyłem stouta.
            Bo kolega dał mi spróbować swoje stouty.

Jest kilka możliwości.
            Last edited by Seta; 2014-01-30, 19:43.
            Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

Comment

• jacer
              • 2006.03
              • 9875

Mówimy o sytuacji gdy piłes dwa, całkiem dobre ale podobno na rynku są jeszcze cztery o wiele lepsze. Te dwa spełniają warunki dobrego piwa.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2

Comment

• Seta
                • 2002.10
                • 6964

A nie, to nie. Jeśli piłeś dobre piwo, a nie udało się spróbować wszystkiego z rynku, to głosuj śmiało. Kto pił wszystkie piwa z restauracyjnych? Może gdzieś warzą genialną pszenicę. Nie wiem. Ja zagłosuję na tą, która mi smakowała (ale nie zagłosuję na taką, którą uważałem za złą, nawet jeśli była najlepszą, z tych jakie piłem).

Comment

• DonZ
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2013.03
                  • 303

Seta, pytanie na ile szeroko rozumiesz pojęcie stylu piwa, wg. bjcp/pspd czy widełki masz własne?
                  Jeżeli piłem kilka stoutów i generalnie jeden smakował bardziej, drugi mniej a trzeci był wadliwy ale mimo tego pijalny a lepszego nie było już do wyboru, wtedy dam mu jakiś punkt mimo iż kolejnym było poprawne w stylu ale generalnie nie dobre.

Comment

• Seta
                    • 2002.10
                    • 6964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DonZ Wyświetlenie odpowiedzi
                    Seta, pytanie na ile szeroko rozumiesz pojęcie stylu piwa, wg. bjcp/pspd czy widełki masz własne?
                    Widełki mam własne. Style traktuję jako pewne drogowskazy, ale jeśli zrobi ktoś coś po swojemu, a efekt będzie uwodzący, to tym gorzej dla bjcp.

Comment

• becik
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🍼🍼
                      • 2002.07
                      • 14999

Nie wiem jak inni, jak oceniam tylko te piwa, które piłem w zeszłym roku. Nie biorę pod uwagę piw lepszych ale pitych w 2012 roku
                      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Seta
                        • 2002.10
                        • 6964

Becik powiem tak. Dajmy na to, że mamy kategorię stout. Piłeś w zeszłym roku jednego. Smakował i wyglądał jak Lwówek Malinowy, ale na etykiecie miał stout. Dasz mu pierwsze miejsce?

Comment

• fuliano
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2010.07
                          • 1835

Ja działam podobnie jak becik, to najlogiczniejsze rozwiązanie. W przypadku opisywanym przez Setę nie głosował bym w ogóle

Comment

• Seta
                            • 2002.10
                            • 6964

Kurczę, ale ja chyba o tym samym mówię:
                            Głosujemy na piwa wypite przez nas osobiście w 2013 roku. Jeśli wypiliśmy minimum 3, które oceniamy pozytywnie to głosujemy ustalając kolejność . Jeśli wypiliśmy, ale nam nie smakowały (każdy z własnych powodów), to nie głosujemy lub głosujemy tylko na jedno lub dwa, które były OK.
                            Last edited by Seta; 2014-01-30, 20:11.

Comment

• Pendragon
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2006.03
                              • 13952

Albo wypiliśmy i nie pamiętamy już smaku. Tyle tych premier było, że nie jestem w stanie w wielu przypadkach stwierdzić, czy jakieś nowe piwo zasługuje na nominację. Wypiło się jedno czy dwa małe i jak nie utkwiło w pamięci, to wybieram sprawdzone marki. I w ten sposób browary, które nawypuszczały chmarę piw u mnie przepadły. Nie mam w sklepie butelek, by utrwalić sobie w umyśle smak. A każda wizyta w pubie, to praktycznie kolejne próbkowanie następnych piw.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• DonZ
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2013.03
                                • 303

A po wizycie w pubie trudniej zapamiętać dane piwo, zwłaszcza jeżeli było to któreś z kolei. Te wypite w domu trochę łatwiej ocenić bo ma się artomat ;P zawsze można wrócić do tego co się napisało i jakoś skojarzyć.

Comment

Przetwarzanie...
                                X