Plebiscyt na Piwo Roku 2013 - komentarze i uwagi

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • VanPurRz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2008.09
    • 4229

Nie traktujcie tego aż tak poważnie. Osobiście uważam, że nie potrzeba żadnych mnożników, ale tez ten temat nie spędza mi snu z powiek.
    "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• olie
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2011.06
      • 777

Teraz nie trzeba protestować przeciw nierównościom?

Comment

• Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13952

Sprawiedliwie nie oznacza równo

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

Zależy od demagogii...

Comment

• Marcin_wc
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.09
            • 2115

Można wiedzieć jaka idea przyświecała wprowadzaniu mnożnika? Jako efekt z jednej strony mamy wypaczenie wyników, przez co plebiscyt jest mniej wartościowy, a z drugiej promowanie ARTomatu którego sporo osób nie używa bo nie zgadzają się z wagami ocen.

Comment

• Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

Przecież pisałem powyżej. Osoby dużo, od lat oceniające próbują statystycznie więcej piw niż osoby nieoceniające. Dzięki większej wadze ich głosów mniej dostępne, ale bardzo dobre piwa mają większą szansę na zwycięstwo.
              Bez mnożnika na pewno wygrałyby bardziej dostępne średniaki, a tak... zobaczymy.

Comment

• olie
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2011.06
                • 777

Bez przesady z tym ocenianiem od lat, głosujemy na najlepsze piwo z 2013 roku. Co z tego, że ktoś ocenił dużo piw 10 lat temu, z których części już dawno nie ma na rynku. Wcześniej system był chyba logiczniejszy: oceniałeś dużo w ostatnim roku - masz podwójny mnożnik.

Comment

• Marcin_wc
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.09
                  • 2115

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                  Przecież pisałem powyżej. Osoby dużo, od lat oceniające próbują statystycznie więcej piw niż osoby nieoceniające. Dzięki większej wadze ich głosów mniej dostępne, ale bardzo dobre piwa mają większą szansę na zwycięstwo.
                  Bez mnożnika na pewno wygrałyby bardziej dostępne średniaki, a tak... zobaczymy.
                  Jak rozumiem Ty jesteś pomysłodawcą?

Comment

• Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

No może i bez przesady. Ale np w moim przypadku jak kilka lat temu spróbowałem niektórych piw, to później do nich praktycznie nie wracam. Chyba, że uważam, że warto.
                    Ale nawet jeśli warto, to robię to tylko od czasu do czasu, częściej próbuję inne.
                    Jeśli mam wybór kupić piwo którego nie znam (a ufam jego twórcy) i dobre, które znam to JA wybieram nowe. Podobnie z wyborem multikranu - idę tam gdzie oferują coś, czego nie piłem.

Comment

• Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc Wyświetlenie odpowiedzi
                      Jak rozumiem Ty jesteś pomysłodawcą?
                      Jeśli interesuje Cię tylko zdanie pomysłodawcy, to sugeruję PW.

Comment

• Marcin_wc
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.09
                        • 2115

Myślisz, że to tajne informacje?

Comment

• Marcin_wc
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.09
                          • 2115

Osoby dużo, od lat oceniające próbują statystycznie więcej piw niż osoby nieoceniające.
                          Można uzyskać dostęp do tej statystyki?
                          Są też jakieś badania czy więcej piwa piją osoby używające artomatu, czy te które oceniają w zwykłych postach, albo czy więcej piją Ci którzy używają artomatu od tych oceniających na ratebeer, czy beeradvocate? Jest może prowadzona statystyka, czy ludzie używający ARTomatu potrafią lepiej odróżnić Wita od radlera niż ludzie nieużywający ARTomatu?

Comment

• Seta
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.10
                            • 6964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc Wyświetlenie odpowiedzi
                            Można uzyskać dostęp do tej statystyki?
                            To interesuje Cię jednak moje zdanie? Oczywiście, że wśród osób nieoceniających w Artomacie są osoby, które lepiej znają się na piwie i więcej spróbowali polskich piw ode mnie (zapewne lepiej i więcej również od Becika, Twilighta, Pancernika, YouPetera, Docenta i innych "mnożnikowanych"), ale zważ, że wszystkich użytkowników uprawnionych do głosowania jest ponad 9000...

Comment

• Marcin_wc
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.09
                              • 2115

To interesuje Cię jednak moje zdanie?
                              Interesuje mnie, jak mam interpretować Twoje posty. Czy jako prywatne zdanie i domysły, czy jako oficjalne stanowisko browar.bizowe.

Oczywiście, że wśród osób nieoceniających w Artomacie są osoby, które lepiej znają się na piwie i więcej spróbowali polskich piw ode mnie (zapewne lepiej i więcej również od Becika, Twilighta, Pancernika, YouPetera, Docenta i innych "mnożnikowanych"), ale zważ, że wszystkich użytkowników uprawnionych do głosowania jest ponad 9000...
                              To jest ta statystyka, czy jej nie ma?

Comment

• Seta
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.10
                                • 6964

Nie, nie jestem współwłaścicielem Pub.Netu. Statystyki takowej nie widziałem.
                                Moje przypuszczenia wynikają z rozkładu normalnego/Gaussa zazwyczaj prawdziwego dla dużych zbiorowości oraz statystyk sprzedaży piwa w Polsce.

Comment

Przetwarzanie...
                                X