Zmiana w ARTomacie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacekan
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.05
    • 388

    #1

    Zmiana w ARTomacie

    Wszyscy wiemy jak duży wpływ na ocenę piwa mają warunki w jakich piwo spożywamy. Zwłaszcza temperatura piwa jest bardzo ważna. Pite w różnych temperaturach uzyskują bardzo różne, czasem skrajne oceny.
    O wiele bardziej wiarygodna byłaby ocena z ARTomatu, gdyby dodać do niej jeszcze Temperatura piwa pitego.
    Wiem, jest miejsce na uwagi i tam można to wpisywać, nikt tego jednak nie robi.
    Ostatnia zmiana dokonana przez jacekan; 2014-12-09, 07:43.
    Życie zaczyna się po pierwszej warce :)
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13961

    #2
    Ale chyba nie zamierzasz dawać punktów za temperaturę?

    Równie ważne jest podawanie daty partii.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2014-12-09, 09:07.

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

    Comment

    • becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2002.07
      • 14999

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan
      Wszyscy wiemy jak duży wpływ na ocenę piwa mają warunki w jakich piwo spożywamy. Zwłaszcza temperatura piwa jest bardzo ważna. Pite w różnych temperaturach uzyskują bardzo różne, czasem skrajne oceny.
      O wiele bardziej wiarygodna byłaby ocena z ARTomatu, gdyby dodać do niej jeszcze Temperatura piwa pitego.
      Wiem, jest miejsce na uwagi i tam można to wpisywać, nikt tego jednak nie robi.
      Nie posiadam termometru do mierzenia temperatury piwa
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

      Comment

      • jacekwerner
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2004.05
        • 2859

        #4
        Ja posiadam, ale nie zamierzam z niego korzystać
        Ochotnicza Straż Piwna
        BAZA = 7446

        Comment

        • jacekan
          Porucznik Browarny Tester
          • 2011.05
          • 388

          #5
          Oczywiście nie ma szans żeby wszyscy wiedzieli w jakiej temperaturze mają akurat piwo. Jednak ktoś kto poważnie ma zamiar być traktowany ze swoją oceną, bez problemu sobie z tym poradzić może.
          Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

          Comment

          • jacekwerner
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2004.05
            • 2859

            #6
            W związku z czym, najlepiej będzie ( jak sam zauważyłeś ) wpisywać to w uwagach. Przymusu mierzenia temperatury ( jak i oceniania ARTomatem ) na razie nie ma.
            Ochotnicza Straż Piwna
            BAZA = 7446

            Comment

            • becik
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2002.07
              • 14999

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan
              Oczywiście nie ma szans żeby wszyscy wiedzieli w jakiej temperaturze mają akurat piwo. Jednak ktoś kto poważnie ma zamiar być traktowany ze swoją oceną, bez problemu sobie z tym poradzić może.
              Piję w temperaturze w takiej, w jakiej mi odpowiada. Opisuję swoje doznania na temat danego piwa i mam w głębokim poważaniu czy ktoś moją ocenę potraktuje poważnie czy niepoważnie. Tym bardziej, że piwa nie piję w ciągu 1-2 minut tylko kilkanaście, kilkadziesiąt. Piwo się ogrzewa i zyskuje bądź traci na smaku. Mierząc to wszystko okazałbym się być bardzo smutnym człowiekiem, który w życiu nie ma nic innego do roboty tylko mierzyć temperaturę takiego pitego piwa.
              Czuba z siebie robić nie będę kiedy po knajpach i lokalach będę wsadzać termometr do kufla/szklanki
              Piwo ma być ani za zimne, ani za ciepłe, tylko w sam raz.
              Ostatnia zmiana dokonana przez becik; 2014-12-09, 11:14.
              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

              Comment

              • tristan_tzara
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2007.12
                • 1038

                #8
                Becik ma dużo racji. Tez zazwyczaj wyciągam piwo z lodówki i w miarę picia(a pije przeciętnie ok 30 Minut) się ogrzewa, odsłaniając różne rzeczy. To też zależy od stylu piwa. Przy IPA, IIPA, lambikach itp zaczynam od zimnego. W mocnych imperial stoutach, BW, porterach bałtyckich odczekuję z 20 minut po wyjęciu z lodówki. Wiec jakby nie było, podawanie temperatury nie ma sensu, chyba że ktoś je wypija w 5 minut. W recenzjach zawsze piszę że wraz z ogrzewaniem się piwa pojawia się/znika to czy tamto. Zdrowy sposób
                Ostatnia zmiana dokonana przez tristan_tzara; 2014-12-09, 14:48.

                Comment

                • jacekan
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2011.05
                  • 388

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tristan_tzara
                  Becik ma dużo racji. Tez zazwyczaj wyciągam piwo z lodówki i w miarę picia(a pije przeciętnie ok 30 Minut) się ogrzewa, odsłaniając różne rzeczy. To też zależy od stylu piwa. Przy IPA, IIPA, lambikach itp zaczynam od zimnego. W mocnych imperial stoutach, BW, porterach bałtyckich odczekuję z 20 minut po wyjęciu z lodówki. Wiec jakby nie było, podawanie temperatury nie ma sensu, chyba że ktoś je wypija w 5 minut. W recenzjach zawsze piszę że wraz z ogrzewaniem się piwa pojawia się/znika to czy tamto. Zdrowy sposób
                  O właśnie, na taką wypowiedź czekałem. To co piszesz dowodzi, że moja propozycja ma sens. Pijesz piwa w temperaturach odpowiednich dla nich. Nie oceniłbyś portera pitego od razu po wyciągnięciu z lodówki. Właśnie chodzi o to, żeby już na wstępie wiedzieć jak do danej oceny podejść. Patrzę- Porter, czytam temperatura- 5°, i od razu wiem czy mogę zaufać ocenie, czy też nie.
                  Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                  Comment

                  • tristan_tzara
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2007.12
                    • 1038

                    #10
                    No właśnie nie, bo liczę na to ze temperatura będzie się zmieniać w miarę picia. A za każdym razem, jeśli wyczuje coś nowego, nie będę tam wkładał termometru

                    Comment

                    • Rowing_Jack
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2014.09
                      • 150

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan
                      O właśnie, na taką wypowiedź czekałem. To co piszesz dowodzi, że moja propozycja ma sens. Pijesz piwa w temperaturach odpowiednich dla nich. Nie oceniłbyś portera pitego od razu po wyciągnięciu z lodówki. Właśnie chodzi o to, żeby już na wstępie wiedzieć jak do danej oceny podejść. Patrzę- Porter, czytam temperatura- 5°, i od razu wiem czy mogę zaufać ocenie, czy też nie.
                      Trochę bez sensu, równie dobrze możemy dodać checkbox'a "Znam się na piwie □" żeby jeszcze lepiej podejść do oceny.

                      Skoro osoba wie w jakiej temperaturze pić dany rodzaj piwa to i tak będzie je w takiej piła, bez znaczenia czy uwzględni to w formularzu czy nie.
                      Mamy tu raczej forum w miarę specjalistyczne i pewnie spora większość będzie wiedziała jak pić piwo (sic!), pozostałe odchyły wyrówna średnia statystyczna...

                      Już o wiele ciekawszą opcją byłoby dla mnie pole na datę warki i oznaczenie piwa jako zepsutego, zamiast pisanie słabej recenzji do takowego.
                      Co więcej, pole daty warki pozwoliłoby na wprowadzenie statystyki, ocenianie jakości piwa w kolejnych odsłonach. To dopiero byłoby innowacyjne
                      Row, Row, Row Your Boat...
                      Untappd, beerPorn

                      Comment

                      • Pendragon
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2006.03
                        • 13961

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rowing_Jack
                        Co więcej, pole daty warki pozwoliłoby na wprowadzenie statystyki, ocenianie jakości piwa w kolejnych odsłonach. To dopiero byłoby innowacyjne
                        Genialny pomysł! Wrzućmy go do szuflady

                        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 24004

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
                          Genialny pomysł! Wrzućmy go do szuflady
                          Lepiej może machnij jakiś wpis na bloga ze stopki.
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • becik
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2002.07
                            • 14999

                            #14
                            O Matko, Pendragon jest blogerem
                            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                            Comment

                            • Pendragon
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2006.03
                              • 13961

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                              Lepiej może machnij jakiś wpis na bloga ze stopki.
                              ...1:0
                              Wolę kolekcjonować lajki - wiersz niżej.
                              Blog miał ruszyć (na dobre) po zdobyciu ich 1000, potem 1500. Teraz czekam na 2000
                              Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2014-12-09, 19:41.

                              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • RomaNzRumunii
                                Kolsch temperatura fermentacji
                                RomaNzRumunii
                                Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                                2023-11-25, 21:07
                              • smir
                                Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                smir
                                Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                ...
                                2021-05-24, 21:09
                              • bartek90
                                Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
                                bartek90
                                Cześć wszystkim,
                                jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
                                Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
                                2020-05-14, 12:41
                              • SielskieWzgorze
                                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                SielskieWzgorze
                                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                ...
                                2024-02-19, 09:28
                              • pegazus300
                                Temperatura fermentacji 22'C
                                pegazus300
                                Jest dramat. Po zakręceniu kaloryfera i otwarciu okna temperatura w pokoju, w którym mam zamiar postawić fermentator spadła z 25'C do 21-22'C. Czy jestem w stanie w takiej temperaturze zrobić dobrą IPĘ lub stouta bez ostrych wad, bez bimbrowego posmaku alkoholu, bez nut zgniłych owoców? ...
                                2018-03-22, 20:24
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...