Plebiscyt na Piwo Roku 2014 - komentarze i uwagi

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • WojciechT
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2012.09
    • 2546

Dobrze, że wyszło jak wyszło, bo inaczej bym nie zdążył zagłosować

I po raz pierwszy miałem naprawdę spory problem z wyborem piwa roku. Jak i całej najlepsze trójki.

Comment

• tristan_tzara
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2007.12
      • 1038

Aaaa nie mogę iść spać przez czekanie na wyniki

Comment

• Klatak
        Porucznik Browarny Tester
        • 2014.07
        • 431

No przecież wiadomo że wygra ŻAPA .

Comment

• ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23926

wyniki skompilowane, ale muszą się jeszcze uleżeć, zapraszam od godziny 10:00 na oficjalne odsłonięcie ;-D
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• chechaouen
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2011.01
            • 1180

Strasznie mało punktów ma czołówka w klas. Piwo Roku. To pokazuje jak duży byl rozrzut głosów. Bez jednego hiciora jak rok temu Ciechan AIPA ludzie glosowali na mnóstwo dobrych piw, które pojawiły się na rynku. Da się to jakoś ująć procentowo, jak w wyborach? Wiem ze przez mnożniki i punkty raczej ciężko, ale ciekawe jak by to wyglądało w klasycznym sondażu. Pewnie procent oddanych na zwycięzcę głosów byłby mizerny

Comment

• rowdy
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2013.03
              • 121

Wyniki mocno zaskakujące...

Comment

• Brodzislaw
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2013.09
                • 1020

No nieźle ...
                Piw sporo, choć trudno było wybrać czasami trójkę w danej kategorii - tj. takiej, której często się nie pija. A nawet jak wypiło, to na kolana nie powaliło.
                Zaskoczyło mnie niskie s-pozycjonowanie Dr.Breew w rankingu browarów, którego produkcje stoją wysoko w poszczególnych kategoriach.
                To moje pierwsze wrażenie po przejrzeniu listy

Comment

• tristan_tzara
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2007.12
                  • 1038

Spodziewałem się że browarem roku zostanie pracownia piwa, no ale nie jest źle bo rzadzi w wielu kategoriach. Cieszy pojawienie się 100! Na podium w ciemnych gorniakach pow 13. Myślałem że już mało kto pamięta to wybitne piwo
                  Była fajna zabawa, wszystkie piwa z podiow zasługują na wysokie miejsca(choć Lwówek jankes mocno mnie zaskoczył, dostępność robi jednak swoje). Mam nadzieje ze w przyszłym roku będzie jeszcze więcej jeszcze lepszych piw. No i że formuła plebiscytu(kategorie itp) ewoluują do obecnych realiów

Comment

• becik
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🍼🍼
                    • 2002.07
                    • 14999

W dużym stopniu plebiscyt pokrywa się z moim zdaniem co do sceny piwnej w 2014, najlepsze browary to Pinta i Kormoran (zabrakło mi jeszcze samego Gościszewa). Kilka moich faworytów znalazło się na czele (Plon Niebieski, Deep Love). Przez warzenie piw w dwóch browarach Pinta rozbiła sobie niepotrzebnie głosy (to samo piwo z Zarzecza i z Zawiercia).
                    Dziwi mnie spadek Ale Browaru, chyba tylko oprócz Deep Love, jedno inne znalazło się na podium.
                    Nie rozumiem tak wysokiej pozycji Dr. Brew ale domyślam się, że tą firmę wysforowali przede wszystkim gorzkopijcy.
                    Gratuluję Pracowni Piwa, wygranych piw nie piłem więc nie wypowiadam się.
                    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• tristan_tzara
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2007.12
                      • 1038

Akurat ja jestem zaskoczony niskimi pozycjami dr brew. Sądząc po hypie na nich, powinni mieć pierwsze miejsca a tutaj nawet ich mega oceniane na ratebeer Molly IPA nie ma pierwszego miejsca
                      AleBrowar niestety nie powalal jakoś w 2014. Z wyjątkiem Smoky Joe które jest naprawdę klasy światowej.
                      Last edited by tristan_tzara; 2015-02-24, 11:16.

Comment

• Marchi
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2006.12
                        • 130

No cóż wyniki są, jakie są. Widać, w których kategoriach panuje zastój, a które prężnie się rozwijają. Widać, że jest odpowiedni balans pomiędzy docenieniem piw szeroko dostępnych, a bardziej wyrafinowanych i dostępnych rzadko. Co jednak widać najbardziej, to że za rok kategorie naprawdę muszą (bo powinny już w tym) ewoluować i odpowiadać stylom, i to zdefiniowanym odpowiednio do sceny. Tak żeby "piwa specjalne" nie była kategorią molochem grupującą spory odsetek najlepszych piw roku, i to pochodzących z rozmaitych biegunów piwnych smaków.

Comment

• olie
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2011.06
                          • 777

Na b.biz żadnego hype'u na Doctor Brew nie było, wręcz przeciwnie Molly IPA jest udane, więc pozycję ma odpowiednią.

Widać natomiast, że w tym roku zabrakło wyraźnych faworytów. W poprzednich były odpowiednio: Atak Chmielu, Rowing Jack, Grand Prix czy Imperator, a w 2014 r. z takich nowych pozycji doszedł właściwie tylko Jankes.

Comment

• Latarnik
                            Premium Lamplighter
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2004.06
                            • 5030

Kurcze! Nawet nie wiedzialem, ze pilem ostatnio Piwo Roku 2014 w Polsce.
                            Nigdy bym nie pomyslal, ze Deep Love moze wygrac ten plebiscyt.
                            Attached Files
                            5450 kapsli z wypitych piw
                            874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                            "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                            https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
                            Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
                            https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• toto
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2006.12
                              • 949

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik Wyświetlenie odpowiedzi
                              Kurcze! Nawet nie wiedzialem, ze pilem ostatnio Piwo Roku 2014 w Polsce.
                              Nigdy bym nie pomyslal, ze Deep Love moze wygrac ten plebiscyt.
                              Może nie jestem zaskoczony wysoką pozycją Deep Love (było sporo bardzo pozytywnych komentarzy), ale zgadzam się z Latarnikiem. Deep Love piłem kilkakrotnie (beczkowe) i nigdy mi nie smakowało. Nie traktuję jednak plebiscytu śmiertelnie poważnie.

Comment

• tristan_tzara
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2007.12
                                • 1038

Ale pierwsza warka to było naprawdę coś. Następne już mniej mi smakowały.

Comment

Przetwarzanie...
                                X