Plebiscyt na Piwo Roku 2015 - komentarze i uwagi

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Piwoteka
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2008.04
    • 1209

    Plebiscyt na Piwo Roku 2015 - komentarze i uwagi

    Może niepotrzebnie się w tym temacie odzywam, ale patrząc na wysyp nowości w tym roku i pojawianie się piw w stylach, których jeszcze w Polsce nie było może warto zrobić nowy podział na kategorie w nadchodzącym plebiscycie? Akurat zostały 3 miesiące żeby to dobrze zrobić...

    Wasze
    Piwoteka
    Łódź, ul. 6 Sierpnia 1/3,
    www.piwoteka.pl
    Sklep Piwoteki na Facebooku
    Piwoteka Narodowa na Facebooku
    Piwoteka Narodowa na G+
    Дед Мороз (Dziadek Mróz)
    Browar Piwoteka
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23909

    #2
    Wyodrębnimy między innymi Lichtenhainer, rauchberlinerweisse itepe A na poważniej taki jest plan. A bardziej grobowo, jeśli poświęcimy na dyskusję co gdzie przyporządkować po 5 minut na piwo, to znaczy że potrzeba nam jakieś 200 godzin dyskusji
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • Piwoteka
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2008.04
      • 1209

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
      Wyodrębnimy między innymi Lichtenhainer, rauchberlinerweisse itepe A na poważniej taki jest plan. A bardziej grobowo, jeśli poświęcimy na dyskusję co gdzie przyporządkować po 5 minut na piwo, to znaczy że potrzeba nam jakieś 200 godzin dyskusji
      Z tak szczegółowym podziałem to nieco przesadzasz, ale z drugiej strony może się okazać, że kategoria "specjalne" będzie zawierała tyle piw, co pozostałe razem wzięte
      Chyba nie chodzi tu o dyskusję co gdzie, tylko jakie kategorie mają być. A piw w przypadku których będzie problem z przydziałem do kategorii będzie z pewnością dużo, dużo mniej niż 3000.

      PS. Oczywiście można też nic nie robić, tylko wtedy szkoda trochę tego plebiscytu... :/
      Piwoteka
      Łódź, ul. 6 Sierpnia 1/3,
      www.piwoteka.pl
      Sklep Piwoteki na Facebooku
      Piwoteka Narodowa na Facebooku
      Piwoteka Narodowa na G+
      Дед Мороз (Dziadek Mróz)
      Browar Piwoteka

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19258

        #4
        Dotychczas problem był z piwami, które dzięki dodatkom i przyprawom były wrzucane do zupełnie innej kategorii niż zamysł piwowarów, którzy je stworzyli. Jeśli by uznać, że styl w którym je uwarzono jest dominantą, która definiuje kategorię w której startuje to myślę, że powinno to nieco ułatwić kategoryzację.

        Comment

        • Piwoteka
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2008.04
          • 1209

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
          Dotychczas problem był z piwami, które dzięki dodatkom i przyprawom były wrzucane do zupełnie innej kategorii niż zamysł piwowarów, którzy je stworzyli. Jeśli by uznać, że styl w którym je uwarzono jest dominantą, która definiuje kategorię w której startuje to myślę, że powinno to nieco ułatwić kategoryzację.
          Ok, są dwa rodzaje piw z dodatkami:
          - piwo ma reprezentować konkretny styl i jest z jakimś (wyczuwalnym lub nie) dodatkiem. Przykładowo Rock'n'rolla z Kingpina (z werbeną i skórką pomarańczy)
          - piwo ma wyraźnie oddawać charakter dodatku. Przykładowo Wiśnia w piwie.
          Piwoteka
          Łódź, ul. 6 Sierpnia 1/3,
          www.piwoteka.pl
          Sklep Piwoteki na Facebooku
          Piwoteka Narodowa na Facebooku
          Piwoteka Narodowa na G+
          Дед Мороз (Dziadek Mróz)
          Browar Piwoteka

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19258

            #6
            No ale ta druga zdominowała piwo, więc jasne jest, że ma być w osobnej.

            Comment

            • Carlo22
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2012.05
              • 182

              #7
              Może to dziwny/kontrowersyjny pomysł, ale jakby w plebiscycie brały udział tylko piwa, które miały premierę w danym roku?

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19258

                #8
                A po co? Jest przecież kategoria debiut roku.
                Last edited by e-prezes; 2015-09-24, 17:46.

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23909

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwoteka
                  Ok, są dwa rodzaje piw z dodatkami:
                  - piwo ma reprezentować konkretny styl i jest z jakimś (wyczuwalnym lub nie) dodatkiem. Przykładowo Rock'n'rolla z Kingpina (z werbeną i skórką pomarańczy)
                  - piwo ma wyraźnie oddawać charakter dodatku. Przykładowo Wiśnia w piwie.
                  Zaproponujcie konkretny podział na kategorie nie wzbudzający litościwych uśmieszków ze strony oświeconych piwnych geeków. Ale taki uniwersalny podział, nie wymagający ustalania u źródła zamysłu piwowara, który dane piwo warzył, jakich surowców użył, w których momentach produkcji je wykorzystał i jak właściwie smakowało to odbiorcom.
                  - Bo zamysł to jedno (do ustalenia tylko u zupełnie szczerych z nami piwowarów, a no cóż - tylko część będzie na tyle szczera),
                  - sposób uwarzenia to drugie (nie zawsze zamysł jest realizowany przez browar tudzież powie się o tym otwarcie),
                  - wynik faktyczny (subiektywne odczucia) to trzecie.
                  - no i tych fantazyjnych piw się zazwyczaj nie powtarza a warzy się w ilościach typu 5-10 hl. To jest 1000-2000 piw, których większość piwoszy nie zdoła zobaczyć na oczy, nie pisząc już że nie zdoła nawet spróbować.

                  Dlaczego piszę o sposobie nie wymagającym takich działań? Jak wyobrażacie sobie dodawanie 10 piw dziennie z ustaleniem powyższego żeby tylko przyporządkować piwo do stylu?

                  Biorąc butelkę piwa do ręki powinno się móc ustalić czytając etykietę jaki styl to piwo reprezentuje.
                  Last edited by ART; 2015-09-29, 08:43.
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • becik
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🍼🍼
                    • 2002.07
                    • 14999

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                    No ale ta druga zdominowała piwo, więc jasne jest, że ma być w osobnej.
                    Szczerze, dla mnie to wszystko piwa smakowe, i co z tego, ze w jednym coś czuć bardziej w drugim coś mniej, dla mnie np coffee stout jest piwem smakowym nie różniącym się od innych kawowych, cappucino etc tylko dlatego, że proces warzenia przebiegał inaczej, gdzie smak dorzucało się na końcu.
                    Skoro jedno i drugie smakuje jak kawa to czy nie to są to piwa smakowe o smaku kawy?
                    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                    Comment

                    • Piwoteka
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2008.04
                      • 1209

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
                      Szczerze, dla mnie to wszystko piwa smakowe, i co z tego, ze w jednym coś czuć bardziej w drugim coś mniej, dla mnie np coffee stout jest piwem smakowym nie różniącym się od innych kawowych, cappucino etc tylko dlatego, że proces warzenia przebiegał inaczej, gdzie smak dorzucało się na końcu.
                      Skoro jedno i drugie smakuje jak kawa to czy nie to są to piwa smakowe o smaku kawy?
                      A jeśli piwo smakuje kawą a nie była użyta kawa, to też będzie to piwo smakowe?
                      Piwoteka
                      Łódź, ul. 6 Sierpnia 1/3,
                      www.piwoteka.pl
                      Sklep Piwoteki na Facebooku
                      Piwoteka Narodowa na Facebooku
                      Piwoteka Narodowa na G+
                      Дед Мороз (Dziadek Mróz)
                      Browar Piwoteka

                      Comment

                      • Pendragon
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2006.03
                        • 13952

                        #12
                        Wg dotychczasowych kryteriów nie, ale wg propozycji becika tak.

                        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                        Comment

                        • Piwoteka
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2008.04
                          • 1209

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
                          Wg dotychczasowych kryteriów nie, ale wg propozycji becika tak.
                          To może zróbmy podział nie wg stylów tylko wg smaków? Kawowe, miodowe, masłowe, bezsmakowe...
                          Piwoteka
                          Łódź, ul. 6 Sierpnia 1/3,
                          www.piwoteka.pl
                          Sklep Piwoteki na Facebooku
                          Piwoteka Narodowa na Facebooku
                          Piwoteka Narodowa na G+
                          Дед Мороз (Dziadek Mróz)
                          Browar Piwoteka

                          Comment

                          • Pendragon
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2006.03
                            • 13952

                            #14
                            Wystarczyłoby dobre / niedobre.

                            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                            Comment

                            • zgoda
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.05
                              • 3516

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
                              Wystarczyłoby dobre / niedobre.
                              Kiedyś piwa były jasne, ciemne i ze sokiem i wystarczało. Co to się porobiło to ja nie wiem.
                              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                              Comment

                              Przetwarzanie...