A może odpowiedź będzie taka, jak w przypadku pytań o opieszałość decyzyjną w sprawie browaru w Grodzisku: "nie chce mi się, bo za mało użytkowników premium"?
Plebiscyt na Piwo Roku 2015 - komentarze i uwagi
Collapse
X
-
Teraz to już chyba straciło sens. Zaraz będzie marzec, więc już nie czas na podsumowania roku poprzedniego. B.biz oddał kolejne pole z nieznanego powodu.Comment
-
Comment
-
Żeby być uczciwym, to trzeba przyznać że browar.biz często zniechęca do opisywania piwa. Dwa moim zdaniem "najgorętsze" tematy zeszłego roku (Grodziskie z Grodziska i Grand Champion) były tu wtopą - tzn. ludzie kupowali, chcieli oceniać, ale nie było takiej możliwości... w przypadku Grodziskiego była długa debata pt. "a z jakiego to browaru?" która się ciągnęła parę dni i nic z niej nie wynikło, GC wyszedł 6 grudnia (niektórzy mieli nawet wcześniej), oceniać w ARTomacie można było od 11 grudnia, czyli 5 dni później. Nie wiem jak było z Imperium Prunum, bo nie śledziłem w ogóle tego piwa. W takich przypadkach nie ma co się dziwić, że ludziom nie chce się czekać aż ktoś się w końcu ogarnie. Oczywiście, można stwierdzić: to zapisz sobie wrażenia w notatniku i wrzuć kiedy już będzie można... ale jak widać, tak nie jest. Na takie akcje trzeba reagować natychmiastowo, mówię tu o premierach piwa ciekawego i zarazem ogólnodostępnego. B-biz coraz bardziej pozostaje w tyle, jeszcze trochę takiego "nie spieszy się, nie chce mi się, nie mam czasu" a będzie to portal atrakcyjny tylko dla piwowarów i kolekcjonerów, ze względu na istniejące zbiory informacji.Comment
-
Shedao, masz rację i trafnie diagnozujesz słabe punkty bbizu dlatego jestem zdania, że forum (bo nie "portal") wyewoluuje w kierunku gromadzenia tych osób, które niekoniecznie podążają za trendami a łączy ich jakaś więź czy to tematyczna czy towarzyska. Ilustracją niech będzie temat dotyczący koźlaków dubeltowych. Nie znalazłem w polskim internecie równie szczodrego w konkretne informacje wątku.
I dalej, nawiązując do tegoż, albo wybierasz płynięcie z nurtem typu jestem hopheadem, sour is new hoppy , kocham kogoś tam i nie dam o nim powiedzieć złego słowa albo szukasz czegoś prawdziwego. A prawdziwe nie koniecznie oznacza przeciwne ale zawsze rzetelnie opisane.Comment
-
Druga sprawa sam plebiscyt jest juz moim zdaniem tworem przestarzalym.
Wybor najlepszych piw nalezy oprzec o oceny z ARTomatu, dzieki temu wyniki beda bardziej wiarygodne a centrala b.bizu bedzie miala z tym mniej roboty.Last edited by Latarnik; 2016-02-21, 21:19.5450 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-głównaComment
-
No właśnie najgorszy problem z b.b jest taki, że to już trochę skansen internetu. Przez lata było wiele propozycji ulepszeń, ludzi chętnych działać... I nic. Teraz to już jest trochę za późno i pozycja mocno przegrana. Obecnie jest tyle przyjazdnych możliwości ocen piwa, prowadzenia dziennika czy zdobywania wiedzy i zwykłych rozmów (grupy na Facebooku, ratebeer, Untappd, czy choćby ocenpiwo), że b.biz nie zachęca już niczym, i będzie tylko spadał zostając prywatnym forum grupy dinozaurów.Comment
-
Shedao, masz rację i trafnie diagnozujesz słabe punkty bbizu dlatego jestem zdania, że forum (bo nie "portal") wyewoluuje w kierunku gromadzenia tych osób, które niekoniecznie podążają za trendami a łączy ich jakaś więź czy to tematyczna czy towarzyska. Ilustracją niech będzie temat dotyczący koźlaków dubeltowych. Nie znalazłem w polskim internecie równie szczodrego w konkretne informacje wątku.
I dalej, nawiązując do tegoż, albo wybierasz płynięcie z nurtem typu jestem hopheadem, sour is new hoppy , kocham kogoś tam i nie dam o nim powiedzieć złego słowa albo szukasz czegoś prawdziwego. A prawdziwe nie koniecznie oznacza przeciwne ale zawsze rzetelnie opisane."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"Comment
-
Żeby być uczciwym, to trzeba przyznać że browar.biz często zniechęca do opisywania piwa. Dwa moim zdaniem "najgorętsze" tematy zeszłego roku (Grodziskie z Grodziska i Grand Champion) były tu wtopą - tzn. ludzie kupowali, chcieli oceniać, ale nie było takiej możliwości... w przypadku Grodziskiego była długa debata pt. "a z jakiego to browaru?" która się ciągnęła parę dni i nic z niej nie wynikło, GC wyszedł 6 grudnia (niektórzy mieli nawet wcześniej), oceniać w ARTomacie można było od 11 grudnia, czyli 5 dni później. Nie wiem jak było z Imperium Prunum, bo nie śledziłem w ogóle tego piwa. W takich przypadkach nie ma co się dziwić, że ludziom nie chce się czekać aż ktoś się w końcu ogarnie. Oczywiście, można stwierdzić: to zapisz sobie wrażenia w notatniku i wrzuć kiedy już będzie można... ale jak widać, tak nie jest. Na takie akcje trzeba reagować natychmiastowo, mówię tu o premierach piwa ciekawego i zarazem ogólnodostępnego. B-biz coraz bardziej pozostaje w tyle, jeszcze trochę takiego "nie spieszy się, nie chce mi się, nie mam czasu" a będzie to portal atrakcyjny tylko dla piwowarów i kolekcjonerów, ze względu na istniejące zbiory informacji.
No właśnie najgorszy problem z b.b jest taki, że to już trochę skansen internetu. Przez lata było wiele propozycji ulepszeń, ludzi chętnych działać... I nic. Teraz to już jest trochę za późno i pozycja mocno przegrana. Obecnie jest tyle przyjazdnych możliwości ocen piwa, prowadzenia dziennika czy zdobywania wiedzy i zwykłych rozmów (grupy na Facebooku, ratebeer, Untappd, czy choćby ocenpiwo), że b.biz nie zachęca już niczym, i będzie tylko spadał zostając prywatnym forum grupy dinozaurów.Last edited by ART; 2016-02-22, 12:56.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Zapraszam do głosowania:
ew. uwagi mile widziane. Dziękuję.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Hm, zgłaszałeś je w grudniu jako dostępne na rynku- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
-
Co to znaczy - brak docenionych piw?
Chciałem zgłosić braki w piwach a tu komunikat:
Błędny identyfikator! (Dyskusja). Dana strona mogła zostać usunięta lub przeniesiona. W przypadku gdy podążasz za odnośnikiem umieszczonym na stronach naszego serwisu prosimy o przesłanie wiadomości administratorowi aby mógł poprawić ewentualny błąd.
Moich ulubionych piw pitych w 2015 nie maGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Co to znaczy - brak docenionych piw?
Chciałem zgłosić braki w piwach a tu komunikat:
Błędny identyfikator! (Dyskusja). Dana strona mogła zostać usunięta lub przeniesiona. W przypadku gdy podążasz za odnośnikiem umieszczonym na stronach naszego serwisu prosimy o przesłanie wiadomości administratorowi aby mógł poprawić ewentualny błąd.
Moich ulubionych piw pitych w 2015 nie ma
Lista do wyboru PIWA ROKU zawiera wyłącznie piwa oceniane minimum 5 razy ARTomatem ze średnią oceny >= 3.5 w ubiegłym roku (łącznie 284 piwa). Odnośnik poprawiony, dzięki.Last edited by ART; 2016-02-22, 13:00.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment