Plebiscyt na Piwo Roku 2015 - komentarze i uwagi

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Piwoteka
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2008.04
    • 1209

    #16
    Nawet ten prosty podział teraz by się nie sprawdził... wciąż wysłuchujemy dyskusji na temat tego, że piwo jasne powinno być jasne, a nie jakieś ciemnobursztynowe np. Atak Chmielu.
    Piwoteka
    Łódź, ul. 6 Sierpnia 1/3,
    www.piwoteka.pl
    Sklep Piwoteki na Facebooku
    Piwoteka Narodowa na Facebooku
    Piwoteka Narodowa na G+
    Дед Мороз (Dziadek Mróz)
    Browar Piwoteka

    Comment

    • Shedao
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      🥛🥛🥛🥛
      • 2007.09
      • 915

      #17
      Zeszłoroczny plebiscyt dobitnie pokazał, że podział na kategorie musi być zmieniony, także jestem jak najbardziej za. Piwa przyporządkowywać do ich "podstawowych" kategorii, czyli np. na podstawie browaru Kingpin: Rocknrolla to APA, Lunatic to witbier, Geezer to stout itd.

      Dostępność piwa nie może być decydującym kryterium, bo znowu się okaże że najlepszymi browarami w Polsce są Kormoran, Amber i grupa BRJ

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23932

        #18
        No ale tak na poważniej, naprawdę uważacie że np. rasowe American Pale Ale powinno być w tej samej kategorii co APA z jagodami, kaffirem czy czymś tam jeszcze wymyślnym?
        Last edited by ART; 2015-09-29, 14:22.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • domaluj
          Porucznik Browarny Tester
          • 2012.04
          • 303

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
          No ale tak na poważniej, naprawdę uważacie że np. rasowe American Pale Ale powinno być w tej samej kategorii co APA z jagodami, kaffirem czy czymś tam jeszcze wymyślnym?
          To może wyodrębnić klasyczne APA i zmodyfikowane APA?
          To znacznie zwiększa liczbę kategorii, ale pozwala na większe rozróżnienie.

          Comment

          • Shedao
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            🥛🥛🥛🥛
            • 2007.09
            • 915

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
            No ale tak na poważniej, naprawdę uważacie że np. rasowe American Pale Ale powinno być w tej samej kategorii co APA z jagodami, kaffirem czy czymś tam jeszcze wymyślnym?
            Całkowicie poważnie: tak. Tym bardziej, że w większości jest to marketingowa ściema. Tzn. nie wątpię że te wszystkie kaffiry, hibiskusy, jaśminy i inne cudaczności są dodawane, ale najwięcej obecności w piwie to mają one na etykiecie.

            Comment

            • becik
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍼🍼
              • 2002.07
              • 14999

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
              Wg dotychczasowych kryteriów nie, ale wg propozycji becika tak.

              Nie przeinaczaj proszę, co innego piwo w którym czuć kawę pochodzącą np ze słodu, a co innego sama kawa w piwie (lub jakaś inna czekolada). Czy to tak trudno zrozumieć? Prościej już tego wytłumaczyć nie mogę.
              Miałem na myśli jakieś piwo z Capuccino np z Witnicy i do tego np I'm so horny z Pinty gdzie w składzie była kawa, co najmniej dwóch odmian jak pamiętam


              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
              No ale tak na poważniej, naprawdę uważacie że np. rasowe American Pale Ale powinno być w tej samej kategorii co APA z jagodami, kaffirem czy czymś tam jeszcze wymyślnym?
              Uważam, ze nie powinny być w jednym worku, te wszystkie dodatki w postaci warzyw, owoców, przypraw, ssaków morskich czy włosów z brody piwowara są takimi samymi dodatkami jak sok z kapusty w procesie warzenia czy dolewka soku malinowego za 50 gr czy nawet 1 zł. Dodawanie tego typu rzeczy nie jest sztuką piwowarską tylko eksperymentowaniem na równi ze smakowymi Reddsami czy Karmi
              Last edited by becik; 2015-09-29, 16:28.
              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

              Comment

              • Pendragon
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2006.03
                • 13952

                #22
                Becik, nie miałem zamiaru przeinaczać. Zrozumiałem Cię tak, jak myśli Shedao z ostatniego wpisu.

                moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                Comment

                • WojciechT
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2012.09
                  • 2546

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                  No ale tak na poważniej, naprawdę uważacie że np. rasowe American Pale Ale powinno być w tej samej kategorii co APA z jagodami, kaffirem czy czymś tam jeszcze wymyślnym?
                  Tak. Kiedy mam ochotę na AIPA'ę i kupuję AIPA'ę, to nie podchodzę do baru prosząc "piwo z ziołami" albo "piwo z dodatkiem kaffiru", tylko "poproszę AIPA'ę". A to, że ma ona jakiś dodatek - zwykle wcale nie zmieniająca wybitnie smaku, tylko np. uwypuklający aromat cytrusów - nie zmienia faktu, że dalej - dla mnie, jako konsumenta, nie sędziego piwnego albo BJCP nazi - jest to AIPA.

                  Comment

                  • ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 23932

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojciechT Wyświetlenie odpowiedzi
                    zwykle wcale nie zmieniająca wybitnie smaku,
                    To jest kluczowe. Zwykle wcale. A jak jednak zmienia i smakuje tym dodatkiem to jest to dalej ten sam styl? Kto ma to ocenić? Ja wychodzę z założenia że piwo robi się z tych staroświeckich czterech podstawowych składników. Dodatki i eksperymenty bywają fajne, ale w moim przeświadczeniu takie piwa nie powinny figurować w tej samej kategorii co piwa uwarzone ze składników zasadniczych.

                    p.s. określenie mianem "nazi" jest chyba nie na miejscu.
                    Last edited by ART; 2015-09-30, 08:04.
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19261

                      #25
                      Czyli witek z przyprawami i witek bez przypraw, w dwu różnych kategoriach?

                      Comment

                      • Petitpierre
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2014.01
                        • 2566

                        #26
                        Witbier'owość witbier'a polega jednak na tym, że niezbywalne składniki to kolendra i zielone pomarańcze, czyli prędziej Witbier i Imperial Witbier (w zależności od gęstości). Takie moje zdanie.

                        I tak samo nieważne co dodano do AIPA, to nadal jest AIPA, bo tak jak zwrócono uwagę, dodatek jest li tylko dodatkiem i bardzo rzadko wpływa na całość.
                        Mały porterek-przyjaciel nerek

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23932

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                          Czyli witek z przyprawami i witek bez przypraw, w dwu różnych kategoriach?
                          To wtedy nie jest witbier.

                          Nie bronię obecnego podziału, bo wymaga przebudowania. Natomiast chciałbym się od Was dowiedzieć jaki ten podział miałby być. Jakie kategorie były w Plebiscycie - wiemy i są one dostępne - to była moja propozycja podziału. Czekam na konkretne propozycje skorygowania kategorii oraz w konsekwencji - sposobu sensownego przyporządkowania piw do nich, żeby to było praktycznie wykonalne.
                          Last edited by ART; 2015-09-30, 08:46.
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • becik
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🍼🍼
                            • 2002.07
                            • 14999

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedzi
                            I tak samo nieważne co dodano do AIPA, to nadal jest AIPA, bo tak jak zwrócono uwagę, dodatek jest li tylko dodatkiem i bardzo rzadko wpływa na całość.
                            Dla Ciebie jest, dla mnie nie jest, dla mnie to już jest piwo smakowe. Skoro według Ciebie takie składniki rzadko wpływają na całość to po co są dodawane? Dla pozoru wyjątkowości piwa?
                            Są dodawane dlatego, że wpływają na smak, może Ty tego nie wyczuwasz, bo nie wiesz jak to samo piwo bez tych dodatków by smakowało.

                            Popieram ART-a, do piwa powinno używać się tylko podstawowych składników.
                            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                            Comment

                            • Petitpierre
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2014.01
                              • 2566

                              #29
                              Przecież w połowie tych dziwadeł z ka(e)ffirami i innymi maślankami, to są ilości homeopatyczne, gdzie chodzi o to, żeby kasę zedrzeć, bo składnik jakiś niespotykany (była taka ekipa, która uwarzyła piwo z rzekomymi afrodyzjakami-to jest taka sama sytuacja jak z Agwa de Bolivia).

                              Piwo smakowe może się zaczynać wtedy, kiedy ten składnik ma rzeczywiście wpływ na profil smakowy, ale żeby miał, to musi być go więcej. Dam Ci przykład z własnego doświadczenia, daję do warki kardamonu parę gramów, warka pozostaje nietknięta, daję parędziesiąt, posmaku kardamonu nie można się pozbyć przez pierwsze 6 miesięcy i zaczyna się cofać dopiero po roku; wówczas można przyjąć, że uwarzyłem piwo smakowe, kardamonowe (ale jeśli tego wymagał przepis, to ono też ma przecież swoją nazwę).
                              Mały porterek-przyjaciel nerek

                              Comment

                              • becik
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🍼🍼
                                • 2002.07
                                • 14999

                                #30
                                To po co dodajesz parę gramów skoro go nie czuć? Po co w dziesiątkach innych piw dodaje się coś czego nie czuć? Byłoby to bezsensowne działanie dlatego jeśli ktoś coś dodaje to nie dla bajeru tylko, żeby to coś było wyczuwalne w smaku, nawet w niedużym stopniu ale zawsze
                                Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X