Plebiscyt na Piwo Roku 2015 - komentarze i uwagi

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19260

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
    To wtedy nie jest witbier.

    Nie bronię obecnego podziału, bo wymaga przebudowania. Natomiast chciałbym się od Was dowiedzieć jaki ten podział miałby być. Jakie kategorie były w Plebiscycie - wiemy i są one dostępne - to była moja propozycja podziału. Czekam na konkretne propozycje skorygowania kategorii oraz w konsekwencji - sposobu sensownego przyporządkowania piw do nich, żeby to było praktycznie wykonalne.

    I masz odpowiedź. Wytyczne BJCP określają jak ma wyglądać przedstawiciel stylu, jakie składniki zawierać, etc. Jeśli z jakichś względów dany składnik zdominował piwo bazowe lub nadał mu zupełnie inny profil to sugestia jest by przyporządkować go do kategorii specjalnych (ze względu na ziarno lub przyprawy, owoce, warzywa).

    Ja nie wiem po co wymyślać na nowo systematykę, skoro ktoś od lat ją tworzy i poprawia.

    Comment

    • Petitpierre
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2014.01
      • 2566

      #32
      Wszystko zależy od składnika, dam parę gramów sassafrasa czy kłącza kosaćca, będzie czuć. To był przykład teoretyczny, raczej dodaję tak, żeby było czuć i można było poszczególną nutę wyodrębnić.

      W dziesiątkach piw decyduje niestety aspekt ekonomiczny, to ma się sprzedać i przynieść zysk. Nie sprzedasz kolejnej aipy-srajpy, bo lud się już jej opił, ale AIPA z liściem herbaty rosnącym 2,000 m n.p.m. zbierana o zmierzchu w górach łączących Cejlon i Bóg wie co jeszcze, sprzeda się od razu, choć wcale tego liścia, nie musisz wyczuć, ale wierzysz przecież na słowo browarnikom-dodali? Dodali, a jakże.
      Mały porterek-przyjaciel nerek

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19260

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shedao Wyświetlenie odpowiedzi
        Dostępność piwa nie może być decydującym kryterium, bo znowu się okaże że najlepszymi browarami w Polsce są Kormoran, Amber i grupa BRJ
        Gdzieś to zdanie przeoczyłem...

        W tym natłoku piw tym bardziej zginą piwa wybitne (wypite przez niewielką grupę udzielających się userów forum) w konfrontacji z dobrymi, ale dostępnymi w całej Polsce piwami.

        Comment

        • becik
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍼🍼
          • 2002.07
          • 14999

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
          W tym natłoku piw tym bardziej zginą piwa wybitne (wypite przez niewielką grupę udzielających się userów forum) w konfrontacji z dobrymi, ale dostępnymi w całej Polsce piwami.
          Wybitne piwa (no niech Ci będzie), uwarzone w ilości kilkuset litrów nigdy nie doczekają szerszej widowni poza paroma wybrańcami, więc o czym tu mowa? produkt niszowy dla nielicznych.

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedzi
          W dziesiątkach piw decyduje niestety aspekt ekonomiczny, to ma się sprzedać i przynieść zysk. Nie sprzedasz kolejnej aipy-srajpy, bo lud się już jej opił,(...)
          Dlaczego nie sprzedam kolejnej AIPY? Tak samo jak nie sprzedam kolejnego lagera czy pilsa, które są wyśmienite, a nie tylko dobre? Sprzedam, bo ludzie takie piwa piją i będą pić. Problem nie w ilości, a w jakości, Zamiast zrobić wspaniałe, wyśmienite, piwo w danym gatunku, które samo by się obroniło i sprzedawało na pniu ze względu na smak to sporo browarów wychodzi z założenia, że lepiej dodać coś do piwa, stworzyć quasi oryginał bo nie ma się siły na zrobienie czegoś najwyższej jakości.
          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

          Comment

          • Shedao
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            🥛🥛🥛🥛
            • 2007.09
            • 915

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedzi
            Witbier'owość witbier'a polega jednak na tym,
            Apostrof’y w niewłaściwy’ch miejsc’ach. Znowu.

            Petitpierre i WojciechT słusznie prawią, nie należy dyskwalifikować witbiera z jego kategorii bo dodali do niego jakiejś dziwnej przyprawy, to wciąż witbier. Człowiek kupując takie piwo chce witbiera, przyprawa jest tam tylko dodatkiem - którego najczęściej nawet nie czuć, a jeśli już czuć, to wciąż jest to lekko przyprawiony witbier. A nie "piwo smakowe", nie "piwo specjalne", nie można wrzucać do jednego wora witbiera z kardamonem i AIPA z kaffirem, bo oba zostały czymś przyprawione. Nie chcę sytuacji w której najlepsze AIPA nie dostanie tytułu najlepszego AIPA bo jest w nim przyprawa, więc browarbizowi puryści się uparli, że to nie AIPA.

            Stąd ponawiam swoją propozycję, aby piwa "z dodatkami" były w tej samej kategorii co piwa "czyste".

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
            Skoro według Ciebie takie składniki rzadko wpływają na całość to po co są dodawane? Dla pozoru wyjątkowości piwa?
            Dokładnie dlatego. Jako założyciel "Pogody dla bogaczy" powinieneś sam to stwierdzić dawno temu - browary kombinują jak mogą żeby przyciągnąć klienta akurat do siebie, ceny nie obniżą, za to postarają się żeby ich piwo było "wyjątkowe" - a to z wodą z lodowca, a to z afrodyzjakami, a to z przyprawami o których wcześniej nawet nie słyszałem. Nic z tego na smak piwa rzeczywiście nie wpływa, ale na etykiecie pięknie wygląda, no i ludzie kupują.

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
            Popieram ART-a, do piwa powinno używać się tylko podstawowych składników.
            Wiesz, Beciku, świat nie zawsze jest taki jak chcemy można się zasłaniać tradycją, swoimi poglądami, BJCP, ale nie tak obecnie wygląda sytuacja na rynku piwnym, a w dyskusji chodzi chyba o to, żeby ją do niej dostosować. Podział wg sposobu fermentacji i skali Ballinga może i ma swoje uroki, ale doprowadza potem do sytuacji, w której w jednej kategorii walczą Mr. Hard's Rocks, Call me Simon, Dubbel Cieszyński i Bojan Black IPA. I co, wszystkie z nich to faktycznie są "Piwa ciemne górnej fermentacji - pow. 13°BLG", ale chyba wszyscy się zgodzą, że każde z nich to kompletnie co innego.
            Kategoria "Piwa specjalne" jest tak napakowana, że spędziłem przy niej chyba tyle samo czasu co przy reszcie plebiscytu, przebierając w dziesiątkach pysznych piw. Zmiana polityki odnośnie przypraw pomogłaby nieco rozładować tą trudną sytuację. Patrzę sobie jak radzą sobie z tym na Ratebeer (znowu na przykładzie browaru Kingpin) i tak: Geezer i Turbo Geezer to Foreign Stout, Lunatic to Witbier, Berserker to Black IPA, Phantom i Mandarin to IPA, Rocknrolla i Shaman to APA i tylko Muerto to Spice/Herb/Vegetable. Nie mógłbym się z tym podziałem zgodzić bardziej. Prosty, rzetelny, przejrzysty. Dokładnie taki sugeruję zastosować w naszym plebiscycie. Jak to ujął e-prezes (chociaż w innym kontekście ) "Ja nie wiem po co wymyślać na nowo systematykę, skoro ktoś od lat ją tworzy i poprawia".

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
            W tym natłoku piw tym bardziej zginą piwa wybitne (wypite przez niewielką grupę udzielających się userów forum) w konfrontacji z dobrymi, ale dostępnymi w całej Polsce piwami.
            Taki już urok plebiscytu (i tym samym jego miarodajność - no ale tak to już jest przy demokracji, wszyscy widzimy co się dzieje gdy decyduje większość, no ale nie upolityczniajmy się teraz ). Wniosek jest jeden, to w interesie browaru jest, żeby piwo było lepiej dostępne i żeby więcej ludzi mogło się nim zachwycić. Na to akurat nic nie poradzimy.

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23928

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shedao Wyświetlenie odpowiedzi
              Stąd ponawiam swoją propozycję, aby piwa "z dodatkami" były w tej samej kategorii co piwa "czyste".
              Czyli w\g Ciebie witbier z powrotem do ogólnie pszenicznych a white ipy?
              Last edited by ART; 2015-09-30, 10:00.
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • Shedao
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                🥛🥛🥛🥛
                • 2007.09
                • 915

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                Czyli w\g Ciebie witbier z powrotem do ogólnie pszenicznych a white ipy?
                Nie zgadzasz się ze mną, więc teraz karykaturalnie przedstawiasz moją opinię. Nie przesadzaj - oczywiście że nie, proponowana przeze mnie zasada upraszcza sprawę, ale - jak wszystko - należy stosować ją z głową. Witbier to witbier, witbier z grillowaną cytryną i granatem to też witbier. Witbier z kaffirem to witbier. Itd.

                Comment

                • becik
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🍼🍼
                  • 2002.07
                  • 14999

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shedao Wyświetlenie odpowiedzi
                  Nie zgadzasz się ze mną, więc teraz karykaturalnie przedstawiasz moją opinię. Nie przesadzaj - oczywiście że nie, proponowana przeze mnie zasada upraszcza sprawę, ale - jak wszystko - należy stosować ją z głową. Witbier to witbier, witbier z grillowaną cytryną i granatem to też witbier. Witbier z kaffirem to witbier. Itd.
                  A Pils z sokiem czy z miodem to też Pils?
                  Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                  Comment

                  • Petitpierre
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2014.01
                    • 2566

                    #39
                    A ile tego soku/miodu? Żeby był na etykiecie czy żeby było czuć? Jak tak, to raczej już Twoje piwo smakowe, bo dodatek zaburza odbiór profilu piwa. Pilzner to jednak powinien pozostać pilzner, ikona Reinheitsgebot, nawet jeśli nudą wieje.
                    Last edited by Petitpierre; 2015-09-30, 10:37.
                    Mały porterek-przyjaciel nerek

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23928

                      #40
                      Podejrzewam, że aby zmiany miały ręce i nogi, to trzeba:
                      1) zrobić nową listę proponowanych nowych kategorii/stylów i opisać logicznie schemat przyporządkowania
                      2) dać "komuś" mandat na przyporządkowanie wszystkich piw wg tego schematu
                      3) sprawdzić co wyszło
                      4) na podstawie tego co wyszło poprawić przyporządkowanie źle pasujących piw i wracać do p3. aż do osiągnięcia zadowalającego stanu.
                      Last edited by ART; 2015-09-30, 10:41.
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23928

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shedao Wyświetlenie odpowiedzi
                        Nie zgadzasz się ze mną, więc teraz karykaturalnie przedstawiasz moją opinię. Nie przesadzaj - oczywiście że nie, proponowana przeze mnie zasada upraszcza sprawę, ale - jak wszystko - należy stosować ją z głową. Witbier to witbier, witbier z grillowaną cytryną i granatem to też witbier. Witbier z kaffirem to witbier. Itd.
                        Nie zamierzałem, Natomiast jestem zdania że witbier jest witbierem bez tych przykładowych dodatków

                        Wg mnie użycie określenia "witbier z czymśtam" jest wewnętrznie sprzeczne bo nie jest to już witbier i tyle.
                        Last edited by ART; 2015-09-30, 10:48.
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        • becik
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🍼🍼
                          • 2002.07
                          • 14999

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedzi
                          A ile tego soku/miodu? Żeby był na etykiecie czy żeby było czuć? Jak tak, to raczej już Twoje piwo smakowe, bo dodatek zaburza odbiór profilu piwa. Pilzner to jednak powinien pozostać pilzner, ikona Reinheitsgebot, nawet jeśli nudą wieje.
                          Ale witbier z dominującym w smaku np kaffirem nadal jest witbier ale pils z dominującym sokiem nie jest już pilsem? Gdzie tu logika?
                          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19260

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shedao Wyświetlenie odpowiedzi
                            Patrzę sobie jak radzą sobie z tym na Ratebeer (znowu na przykładzie browaru Kingpin) i tak: Geezer i Turbo Geezer to Foreign Stout, Lunatic to Witbier, Berserker to Black IPA, Phantom i Mandarin to IPA, Rocknrolla i Shaman to APA i tylko Muerto to Spice/Herb/Vegetable. Nie mógłbym się z tym podziałem zgodzić bardziej. Prosty, rzetelny, przejrzysty. Dokładnie taki sugeruję zastosować w naszym plebiscycie. Jak to ujął e-prezes (chociaż w innym kontekście ) "Ja nie wiem po co wymyślać na nowo systematykę, skoro ktoś od lat ją tworzy i poprawia".
                            Zauważ, że na RateBeer też jest dużo błędów. Być może nie dostrzegasz tego, bo nie zaglądasz do takich dziwnych krajów jak Białoruś. Dodając piwo na RB dodaje je konsument i jego osąd jaka to kategoria może nieść błędy i wypaczenia. Owszem mod może to zmienić, ale wątpię, by przy takiej ilości piw jakie są na całym świecie nawet kilkudziesięciu modów mogło nad tym panować. Co nie znaczy, że tego nie robią.
                            Zestawienie BJCP zmieniane jest rzadziej niż szybkość realizacji pomysłowości piwowarów, ale określa wytyczne jak ma wyglądać piwo w danym stylu, co jest podstawą do określania tego gdzie je przyporządkują w RB.
                            Last edited by e-prezes; 2015-09-30, 11:00.

                            Comment

                            • Petitpierre
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2014.01
                              • 2566

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
                              Ale witbier z dominującym w smaku np kaffirem nadal jest witbier ale pils z dominującym sokiem nie jest już pilsem? Gdzie tu logika?
                              A kto powiedział, że jest to witbier? Co się wszyscy uczepili tego kefiru? Nawet nie ma dowodów, że kiedykolwiek było to użyte w piwowarstwie, a tu nagle hura. Jeśli zdominował piwo, to piwo będzie kefirowe, maślankowe, nawet zsiadłe, ale raczej nie będzie przynależne swojej kategorii, bo jej profil został zaburzony. Dałeś parę liści, których i tak nie czuć, nadal witbier, dałeś tyle, że przykryłeś i kolendrę i pomarańcze, masz smakowe piwo. Prościej się nie da. W przypadku pilznera tak samo.
                              Mały porterek-przyjaciel nerek

                              Comment

                              • Pendragon
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛
                                • 2006.03
                                • 13952

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                                Podejrzewam, że aby zmiany miały ręce i nogi, to trzeba:
                                1) zrobić nową listę proponowanych nowych kategorii/stylów i opisać logicznie schemat przyporządkowania
                                No to może wyjdźmy od klasyfikacji BJCP i zobaczmy które style można by połączyć, rozdzielić i co można by tu zmienić dla naszej wygody.
                                ART, przypomnij jakie w tej chwili są gatunki do przydziału dla moderatora.

                                1. STANDARD AMERICAN BEER

                                1A. American Light Lager
                                1B. American Lager
                                1C. Cream Ale
                                1D. American Wheat Beer
                                2. INTERNATIONAL LAGER
                                2A. International Pale Lager
                                2B. International Amber Lager
                                2C. International Dark Lager
                                3. CZECH LAGER
                                3A. Czech Pale Lager
                                3B. Czech Premium Pale Lager
                                3C. Czech Amber Lager
                                3D. Czech Dark Lager
                                4. PALE MALTY EUROPEAN LAGER
                                4A. Munich Helles
                                4B. Festbier
                                4C. Helles Bock
                                5. PALE BITTER EUROPEAN BEER
                                5A. German Leichtbier
                                5B. Kölsch
                                5C. German Helles Exportbier
                                5D. German Pils
                                6. AMBER MALTY EUROPEAN LAGER
                                6A. Märzen
                                6B. Rauchbier
                                6C. Dunkles Bock
                                7. AMBER BITTER EUROPEAN BEER
                                7A. Vienna Lager
                                7B. Altbier
                                7C. Kellerbier
                                Kellerbier: Pale Kellerbier
                                Kellerbier: Amber Kellerbier
                                8. DARK EUROPEAN LAGER
                                8A. Munich Dunkel
                                8B. Schwarzbier
                                9. STRONG EUROPEAN BEER
                                9A. Doppelbock
                                9B. Eisbock
                                9C. Baltic Porter
                                10. GERMAN WHEAT BEER
                                10A. Weissbier
                                10B. Dunkles Weissbier
                                10C. Weizenbock
                                11. BRITISH BITTER
                                11A. Ordinary Bitter
                                11B. Best Bitter
                                11C. Strong Bitter
                                12. PALE COMMONWEALTH BEER
                                12A. British Golden Ale
                                12B. Australian Sparkling Ale
                                12C. English IPA
                                13. BROWN BRITISH BEER
                                13A. Dark Mild
                                13B. British Brown Ale
                                13C. English Porter
                                14. SCOTTISH ALE
                                14A. Scottish Light
                                14B. Scottish Heavy
                                14C. Scottish Export
                                15. IRISH BEER
                                15A. Irish Red Ale
                                15B. Irish Stout
                                15C. Irish Extra Stout
                                16. DARK BRITISH BEER
                                16A. Sweet Stout
                                16B. Oatmeal Stout
                                16C. Tropical Stout
                                16D. Foreign Extra Stout
                                17. STRONG BRITISH ALE
                                17A. British Strong Ale
                                17B. Old Ale
                                17C. Wee Heavy
                                17D. English Barleywine
                                18. PALE AMERICAN ALE
                                18A. Blonde Ale
                                18B. American Pale Ale
                                19. AMBER AND BROWN AMERICAN BEER
                                19A. American Amber Ale
                                19B. California Common
                                19C. American Brown Ale
                                20. AMERICAN PORTER AND STOUT
                                20A. American Porter
                                20B. American Stout
                                20C. Imperial Stout
                                21. IPA
                                21A. American IPA
                                21B. Specialty IPA
                                Specialty IPA: Belgian IPA
                                Specialty IPA: Black IPA
                                Specialty IPA: Brown IPA
                                Specialty IPA: Red IPA
                                Specialty IPA: Rye IPA
                                Specialty IPA: White IPA
                                22. STRONG AMERICAN ALE
                                22A. Double IPA
                                22B. American Strong Ale
                                22C. American Barleywine
                                22D. Wheatwine
                                23. EUROPEAN SOUR ALE
                                23A. Berliner Weisse
                                23B. Flanders Red Ale
                                23C. Oud Bruin
                                23D. Lambic
                                23E. Gueuze
                                23F. Fruit Lambic
                                24. BELGIAN ALE
                                24A. Witbier
                                24B. Belgian Pale Ale
                                24C. Bière de Garde
                                25. STRONG BELGIAN ALE
                                25A. Belgian Blond Ale
                                25B. Saison
                                25C. Belgian Golden Strong Ale
                                26. TRAPPIST ALE
                                26A. Trappist Single
                                26B. Belgian Dubbel
                                26C. Belgian Tripel
                                26D. Belgian Dark Strong Ale
                                27. HISTORICAL BEER
                                Historical Beer: Gose
                                Historical Beer: Kentucky Common
                                Historical Beer: Lichtenhainer
                                Historical Beer: London Brown Ale
                                Historical Beer: Piwo Grodziskie
                                Historical Beer: Pre-Prohibition Lager
                                Historical Beer: Pre-Prohibition Porter
                                Historical Beer: Roggenbier
                                Historical Beer: Sahti
                                28. AMERICAN WILD ALE
                                28A. Brett Beer
                                28B. Mixed-Fermentation Sour Beer
                                28C. Wild Specialty Beer
                                29. FRUIT BEER
                                29A. Fruit Beer
                                29B. Fruit and Spice Beer
                                29C. Specialty Fruit Beer
                                30. SPICED BEER
                                30A. Spice, Herb, or Vegetable Beer
                                30B. Autumn Seasonal Beer
                                30C. Winter Seasonal Beer
                                31. ALTERNATIVE FERMENTABLES BEER
                                31A. Alternative Grain Beer
                                31B. Alternative Sugar Beer
                                32. SMOKED BEER
                                32A. Classic Style Smoked Beer
                                32B. Specialty Smoked Beer
                                33. WOOD BEER
                                33A. Wood-Aged Beer
                                33B. Specialty Wood-Aged Beer
                                34. SPECIALTY BEER
                                34A. Clone Beer
                                34B. Mixed-Style Beer
                                34C. Experimental Beer
                                APPENDIX: LOCAL STYLES
                                X1. Argentine Style - Dorada Pampeana
                                X2. Argentine Style - IPA Argenta
                                X3. Italian Grape Ale

                                moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                                Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X