Plebiscyt na Piwo Roku 2015 - komentarze i uwagi

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13952

    #61
    Kategorie w plebiscycie to jedna sprawa.
    Druga to różnorodność styli w naszej bazie.
    Moim zdaniem powinniśmy skoncentrować się na tym drugim.
    W plebiscycie można (i należy) połączyć 2-3 style do jednej kategorii.

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

    Comment

    • tristan_tzara
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2007.12
      • 1038

      #62
      Przecież to proste. Skopiować podział z ratebeer, uogólnić tylko tam gdzie tych piw w Polsce się nie robiło, albo robiło pojedynczych przedstawicieli. Któreś piwo ma nie tradycyjne dodatki? Wsadzać i tak do reklamowanego stylu, chyba że piwo to ma napisane na etykiecie "o smaku czekoladowym" itp. Będzie prosto i bez zamoty.

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19258

        #63
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tristan_tzara
        Przecież to proste. Skopiować podział z ratebeer, uogólnić tylko tam gdzie tych piw w Polsce się nie robiło, albo robiło pojedynczych przedstawicieli.
        No to czekamy na Twój wkład
        Last edited by e-prezes; 2015-10-01, 08:48.

        Comment

        • zgroza
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2008.03
          • 3605

          #64
          1. Pszenice w tym wity.
          2. Lagery jasne do 13 plato.
          3. Lagery jasne od 13 plato.
          4. Lagery ciemne bez porterów bałtyckich.
          5. Portery Bałtyckie.
          6. Ipy sripy dzikusy stouty rewolucja
          7. Wybrana co roku kategoria z wyselekcjonowanymi kandydatami.

          Moi drodzy, plebiscyt to był jak dało się wszystko ogarnąć. W warunkach piwnej rewolucji to piwo roku może wybierać bloger Docent a my i tak nie ocenimy miarodajnie. Możemy wybrać co najwyżej najbardziej rewolucyjne piwo (poz. 6), albo się dokształcić w danej kategorii, gdzie będzie rzeczywiście kilka(naście) kandydatów. A do plebiscytu powinny trafić piwa codzienne, powszechne, tradycyjne - ja proponuję 5 takich kategorii.
          Last edited by zgroza; 2015-10-01, 09:23.
          Lotna ekspozytura browaru

          Też Was kocham.

          Comment

          • tristan_tzara
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2007.12
            • 1038

            #65
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
            No to czekamy na Twój wkład
            No ale co mogę zrobić więcej? Wszystko już jest, wystarczy przekopiować. Mógłbym się bawić w przypisywanie piw do kategorii ale nie mam uprawnień.

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19258

              #66
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tristan_tzara
              (...)uogólnić tylko tam gdzie tych piw w Polsce się nie robiło, albo robiło pojedynczych przedstawicieli.
              No to proszę o takie uogólnienie.

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23909

                #67
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tristan_tzara
                No ale co mogę zrobić więcej? Wszystko już jest, wystarczy przekopiować. Mógłbym się bawić w przypisywanie piw do kategorii ale nie mam uprawnień.
                Przekopiuj kategorie i wykreśl niepotrzebne, żeby było na czym pracować. Najpierw mamy chyba ustalić podstawy. Bo generalnie genialnych myślicieli jest wielu, tylko nikomu robić nie ma
                Last edited by ART; 2015-10-01, 10:22.
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • yaro74
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2012.09
                  • 2089

                  #68
                  Byłbym za podstawowymi kategoriami. Do tego co podał Zgoda:
                  1. Pszenice w tym wity.
                  2. Lagery jasne do 13 plato.
                  3. Lagery jasne od 13 plato.
                  4. Lagery ciemne
                  5. Portery Bałtyckie.
                  dodałbym:
                  6 Koźlak
                  7 Rauchbier
                  8 Ale (IPA, AIPA, APA itp.)
                  9 Belgian Ale
                  10 Stout
                  11 Kwasy
                  12 piwa specjalne
                  13 piwa owocowe

                  Comment

                  • iron
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2002.08
                    • 6717

                    #69
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yaro74
                    Byłbym za podstawowymi kategoriami. Do tego co podał Zgoda:
                    1. Pszenice w tym wity.
                    2. Lagery jasne do 13 plato.
                    3. Lagery jasne od 13 plato.
                    4. Lagery ciemne
                    5. Portery Bałtyckie.
                    dodałbym:
                    6 Koźlak
                    7 Rauchbier
                    8 Ale (IPA, AIPA, APA itp.)
                    9 Belgian Ale
                    10 Stout
                    11 Kwasy
                    12 piwa specjalne
                    13 piwa owocowe
                    I to z grubsza dobre kategorie.
                    Ja bym jeszcze rozbił Ale na jasne i ciemne mieszcząc oczywiście w Ale wszelkie ipy sripy
                    bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                    Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                    Rock, Honor, Ojczyzna

                    Comment

                    • Petitpierre
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2014.01
                      • 2566

                      #70
                      Jeszcze krócej i zwięźlej:

                      1. Pszenica
                      2. Lager jasny
                      3. Lager ciemny
                      4. Koźlak
                      5. Bałtyk
                      6. Ale
                      7. Belg
                      8. Stout (w sumie jakby dorzucić do bałtyków będzie jeszcze mniej)
                      9. Specjalne (w tym Rauchbier, sour’y etc)
                      10. Owocowe
                      Last edited by Petitpierre; 2015-10-01, 12:36.
                      Mały porterek-przyjaciel nerek

                      Comment

                      • Shedao
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2007.09
                        • 915

                        #71
                        Pszenice i witbiery jednak bym rozbił, są to o tyle różne smakowo style że powinniśmy, myślę. Tak samo z Ale - też do i od 13 (ew. 14/15 - do dyskusji) plato. APA i IIPA to zbyt odmienne piwa, żeby oceniać je razem. Lagery jasne i ale to dwa gatunki w których jest naprawdę mnóstwo piw, myślę że te dwie kategorie powinny być rozbite.

                        I taka luźna propozycja, która mi właśnie wpadła do głowy: mamy już na rynku kilkanaście grodziskich, jako że jest to nasz narodowy styl, może by wyodrębnić dla niego osobną kategorię?

                        Tak więc moja propozycja:

                        1. Pszenice
                        2. Witbiery
                        3. Lagery jasne do 13 plato.
                        4. Lagery jasne od 13 plato.
                        5. Lagery ciemne
                        6. Portery
                        7. Koźlaki
                        8. Wędzonki
                        9. Ale do 13 plato (APA, ESB)
                        10. Ale od 13 plato (IPA, AIPA, IIPA)
                        11. Belgian Ale
                        12. Stout
                        13. Kwasy
                        14. Grodziskie(?)
                        15. piwa specjalne
                        16. piwa owocowe

                        I teraz kwestia, która mnie jeszcze zastanowiła: saisony. Co z nimi?

                        Comment

                        • tristan_tzara
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2007.12
                          • 1038

                          #72
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                          Przekopiuj kategorie i wykreśl niepotrzebne, żeby było na czym pracować. Najpierw mamy chyba ustalić podstawy. Bo generalnie genialnych myślicieli jest wielu, tylko nikomu robić nie ma
                          Wieczorem będę miał więcej czasu to mogę poedytować kategorie w odniesieniu do polskiego rynku. Ale tak ogolnie, lista jest tutaj.

                          Piw kwaśnych i dzikich jest nadal mało więc można dąb ogólna kategorie-worek "piwa kwaśne i dzikie" bez rozdrabniania się na flandersy itp. Podobnie z tymi w stylu belgijskim. Skończę pracę do w domu zrobię jakiś konkretny koncept

                          Comment

                          • ramidus
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2014.05
                            • 93

                            #73
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shedao
                            I teraz kwestia, która mnie jeszcze zastanowiła: saisony. Co z nimi?
                            moze do belgii? to i tak wymieszany mocno "koszyk"

                            Comment

                            • tristan_tzara
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2007.12
                              • 1038

                              #74
                              Ok, więc tak na szybko.
                              Kategorie i opis co w nich.
                              Piwa w stylu belgijskim - wrzucać wszystko co ma deklarowany styl belgijski z wyjątkiem Witów i Saison bo tych się narobili sporo. Wyjątkiem mogą być mocne piwa w stylu belgijskim które można zmieścić do kategorii Strong Ale.

                              Piwa kwaśne i dzikie - berlinery, Flandersy, gose itp wsadzamy tutaj. Też można piwa na brettach które kwaśne być nie muszą.
                              Ale w stylu angielskim - czyli wszystkie bittery, mildy, esb, tradycyjne ipa itp.
                              IPA - wszystko co ma deklarowany styl jako IPA w stylu nowofalowym, nieważne czy ma dodatek herbaty, rosiczki czy śledzia. W tym też się mieszczą wynalazki w rodzaju belgian IPA. Nowofalowe? Ląduje tutaj.
                              APA - podobnie ale ja bym jeszcze tam wrzucił session ipa, Golden Ale itp.
                              Amber Ale.
                              Black IPA.
                              Imperial IPA - tu nic nie trzeba tłumaczyć.
                              Strong Ale - wszystko co nie klasyfikuje sie do innych styli a ma więcej niż 19 blg, barley wine, quady itp.
                              Hefeweizen.
                              Witbier.
                              Wheat Ale - czyli wszystko poza, american wheat itp.
                              Można zaszaleć dając kategorię grodziskie
                              Portery i Brown Ale
                              Dry stout
                              Imperial stout
                              Stout - kategoria worek dla tych które nie pasują wyżej. Foreign, sweet stout, coffee stout itp.
                              Porter bałtycki.
                              International lager.
                              Jasne lagery w stylu czeskim.
                              Jasne lagery w stylu niemieckim.
                              Mocny jasny lager.
                              Ciemny lager.
                              Lagery Nowofalowe.
                              Piwa specjalne.
                              Piwa smakowe.
                              Tak na szybko. Można coś podopisywac jeszcze

                              Comment

                              • e-prezes
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19258

                                #75
                                O, i to chodziło... Jestem za!
                                Btw, a gdzie wstawisz "american wheat itp."

                                Comment

                                Przetwarzanie...