Plebiscyt na Piwo Roku 2015 - komentarze i uwagi

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tristan_tzara
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.12
    • 1038

    #76
    Do Wheat ale, tak też napisałem wyzej.

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19267

      #77
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tristan_tzara Wyświetlenie odpowiedzi
      Hefeweizen.
      Witbier.
      Wheat Ale - czyli wszystko poza, american wheat itp.
      To zacytuje jak powyżej. Brak "np." pomiędzy poza a american i wtedy byłoby OK.

      Comment

      • tristan_tzara
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2007.12
        • 1038

        #78
        Myślałem że przecinek tam da oddzielenie

        Comment

        • tristan_tzara
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2007.12
          • 1038

          #79
          Nie wyodrębniłem też bezpośrednio sainson. Do dopisania

          Comment

          • WojciechT
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2012.09
            • 2546

            #80
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
            To jest kluczowe. Zwykle wcale. A jak jednak zmienia i smakuje tym dodatkiem to jest to dalej ten sam styl? Kto ma to ocenić? Ja wychodzę z założenia że piwo robi się z tych staroświeckich czterech podstawowych składników. Dodatki i eksperymenty bywają fajne, ale w moim przeświadczeniu takie piwa nie powinny figurować w tej samej kategorii co piwa uwarzone ze składników zasadniczych.
            Prawie jak konflikt pokoleń, tradycja kontra nowoczesność Jasne, też nie widzę tu dobrego rozwiązania. Można się jeszcze bawić w tworzenie osobnych kategorii dla piw spełniających reinheitsgebot i nie (np. górnej fermentacji jasne do 13 plato bez dodatków i z dodatkami), ale wtedy tych kategorii - których już teraz jest sporo - będzie zdecydowanie za dużo. Z drugiej strony wrzucenie wszystkich tych piw do worka "piwa aromatyzowane" spowoduje, że obok siebie będą będą radlery i AIPA z dodatkiem czegokolwiek, a to chyba też sensu nie ma.

            Zwróćmy też uwagę, że w np. piwach ciemnych górnej fermentacji mieliśmy zarówno dry stouty, jak i te z dodatkami - np. stouty owsiane. A jak było z piwami z papryczkami chilli, bo nie pamiętam?

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
            p.s. określenie mianem "nazi" jest chyba nie na miejscu.
            Slangowe określenie kogoś, kto sztywno trzyma się wyznaczonych reguł i nie dopuszcza do jakichkolwiek odstępstw.

            Żeby nie być gołosłownym:
            This Slang page is designed to explain what the meaning of Nazi is. The slang word / phrase / acronym Nazi means... . Online Slang Dictionary. A list of slang words and phrases, idioms, jargon, acronyms, and abbreviations.

            Last edited by WojciechT; 2015-10-01, 20:51.

            Comment

            • tristan_tzara
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2007.12
              • 1038

              #81
              Nie znam się też na altach, kolschach i większości laserów więc ktoś bardziej kompetentny może zaproponować nowe zbiorcze kategorie.

              Comment

              • Latarnik
                Premium Lamplighter
                🥛🥛🥛🥛
                • 2004.06
                • 5031

                #82
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                koniec roku 2015 zakończy się pewnie na rekordowej liczbie 1200 premier. To będzie ok. 500 nowych piw więcej niż w zeszłym roku. Podejrzewam że piwnych geeków nie przybywa w tym samym tempie żeby spić te wszystkie nowości.
                I dlatego wlasnie uwazam, ze w tej masie piw moga przejsc zupelnie niezauwazone przez plebiscyt calkiem dobre piwa, a wygra najlepiej dostepny przecietniak z dobrym PRem.
                Uwazam, ze najwyzszy czas oprzec plebiscyt na Artomacie, oczywiscie z pewnymi ograniczeniami, np minimalnej liczby ocen itd.
                I oczywiscie nie w tym roku tylko w przyszlym.
                5470 kapsli z wypitych piw
                874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
                Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
                https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

                Comment

                • chemmobile
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2009.03
                  • 2168

                  #83
                  Pendi podał całkiem rozsądną i już istniejąca kategoryzację. Moją dodatkową propozycją jest zwiększenie liczby oddawanych głosów w każdej kategorii z 3 do 5. Byłoby to wyjście na przeciw rosnącej liczbie piw na rynku (premier i marek).

                  PS. w pełni popieram becika w temacie wywalania piw z dodatkami do osobnej kategorii. Jego dyskutanci nie potrafią podać sensownego i realnego do zrealizowania systemu decydowania o tym, które piwo jest już "smakowe", a które jeszcze trzyma ramy stylu bazowego.
                  Last edited by chemmobile; 2015-10-02, 07:51.
                  Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                  Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                  Comment

                  • tristan_tzara
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2007.12
                    • 1038

                    #84
                    Ale wrzucenie wszystkiego co ma dodatek, sprawi że kategoria "piwa smakowe" będzie największą, do tego też najbardziej zróżnicowaną. Pierdolnik jednym słowem. Jeśli piwo jest zadeklarowane "piwo o smaku kawy" to leci do smakowych. Jeśli jest napisane "IPA z dodatkiem kiwi" czy "stout z dodatkiem ziaren kawy" to leci do IPA lub Stout(w zależności od Bóg do kategorii dalszych". Myślę że to najprostsze rozwiązanie bez robienia burdelu.

                    Comment

                    • chemmobile
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2009.03
                      • 2168

                      #85
                      Podaj sensowny, realny i prosty sposób kategoryzowania na "piwa smakowe" oraz "piwa z dodatkiem".
                      Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                      Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                      Comment

                      • tristan_tzara
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2007.12
                        • 1038

                        #86
                        Przecież go napisałem i to już kilka razy. Czytaj ze zrozumieniem.
                        JEŚLI NA ECIE JEST NAPISANE IP A Z DODATKIEM SAŁATY TO LECI DO KATEGORII IPA. JEŚLI JEST NAPISANE PIWO O SMAKU SAŁATY TO LECI DO SMAKOWYCH.
                        Jakoś ratebeer sobie dobrze funkcjonuje z takim podejściem. Sam jeśli dodaje tam piwa, to na zasadzie stylu głównego, deklarowanego. Prosto i przejrzyście.

                        Comment

                        • chemmobile
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2009.03
                          • 2168

                          #87
                          Jeśli to autor nie użyje sformułowania "z dodatkiem" ani "o smaku" TO TWÓJ SYSTEM LEŻY BEZBRONNY. Formalnie "piwo o smaku" jest piwem z dodatkiem, zatem twój podział jest logicznie niespójny. Po drugie uzależnianie się od tego, jakiego sformułowania użyje autor tekstu na etykiecie jest idiotyczne, bezmyślne i aż się prosi o strollowanie plebiscytu.
                          Klasyfikacja BJCP przewiduje kategorie:
                          30. SPICED BEER
                          30A. Spice, Herb, or Vegetable Beer
                          34. SPECIALTY BEER
                          34A. Clone Beer
                          34B. Mixed-Style Beer
                          34C. Experimental Beer

                          A jak się uprzesz, to w ramach np. IPA wszelkie smakowo-dodatkowe IPA wrzucasz do kategorii:
                          21B. Specialty IPA

                          Czego jeszcze wam potrzeba?
                          Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                          Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19267

                            #88
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedzi
                            Czego jeszcze wam potrzeba?
                            Heavy Pumpkin Double Sour IPA
                            Last edited by e-prezes; 2015-10-02, 10:19.

                            Comment

                            • tristan_tzara
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2007.12
                              • 1038

                              #89
                              Oczywiscie, takie podziały nigdy nie będą w pełni spójne. Chyba ze byśmy narobili milion kategorii, ale nie o to chodzi. Ranking ma odpowiadać sytuacji na polskim rynku piwa, a tutaj jeszcze aż tak nie kombinujemy, więc można jakoś wszystko uściślić. Narazie nie produkuje się tyłu piw w niektórych stylach aby tworzyć szczegółowe kategorie. Znasz przykład piwa polskiego, smakowego, z dodatkami, gdzie na etykiecie tego nie przeczytasz? Zawsze też można posiłkować umiejscowieniem na ratebeer.

                              Comment

                              • Marian1990
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2014.05
                                • 8

                                #90
                                Myślę , że kategorie mocno oblegane warto by podzielić na style piwne np osobno APA osobno IPA , Stout. itd. Jeśli chodzi o piwa kwaśne których ostatnio pojawiło się kilka na rynku to chyba wrzuciłbym je do jednej kategorii.
                                Jeśli chodzi o style pochodne jak np Oatmeal stout to chyba nie jest ich aż tak dużo by robić z nich oddzielną kategorię .
                                Bo też nie ma sensu robić kategorię w której będzie kilka piw , a tym samym na wejście na podium będą miały średnia jak i nie kiepskie.

                                Co do dodatków do piwa, to myślę , że dodatki które nie są dominujące nie powinny zmieniać kategorii danego piwa. Czyli dodatki takie jak trawa cytrynowa, liście kafir , werbena , wrzosy czy inne których tak naprawdę czasem prawie wcale nie czuć nie ma sensu żeby od razu zmieniały kategorie piwa.
                                Co innego np piwa miodowe , gdzie dodatek miodu całkowicie zmienia smak.

                                Myślę , że podział powinienem być przede wszystkim na tyle rozsądny by w danej kategorii znajdowały się piwa o zbliżonych do siebie cechach, które można bezpośrednio porównać (takie jak np dany styl) , ale też by nie było to zbyt wąskie grono, by jednak pierwsze miejsce coś znaczyło.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X