Do Wheat ale, tak też napisałem wyzej.
Plebiscyt na Piwo Roku 2015 - komentarze i uwagi
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tristan_tzara Wyświetlenie odpowiedziHefeweizen.
Witbier.
Wheat Ale - czyli wszystko poza, american wheat itp.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziTo jest kluczowe. Zwykle wcale. A jak jednak zmienia i smakuje tym dodatkiem to jest to dalej ten sam styl? Kto ma to ocenić? Ja wychodzę z założenia że piwo robi się z tych staroświeckich czterech podstawowych składników. Dodatki i eksperymenty bywają fajne, ale w moim przeświadczeniu takie piwa nie powinny figurować w tej samej kategorii co piwa uwarzone ze składników zasadniczych.
Zwróćmy też uwagę, że w np. piwach ciemnych górnej fermentacji mieliśmy zarówno dry stouty, jak i te z dodatkami - np. stouty owsiane. A jak było z piwami z papryczkami chilli, bo nie pamiętam?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzip.s. określenie mianem "nazi" jest chyba nie na miejscu.
Żeby nie być gołosłownym:
This Slang page is designed to explain what the meaning of Nazi is. The slang word / phrase / acronym Nazi means... . Online Slang Dictionary. A list of slang words and phrases, idioms, jargon, acronyms, and abbreviations.
Last edited by WojciechT; 2015-10-01, 20:51.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzikoniec roku 2015 zakończy się pewnie na rekordowej liczbie 1200 premier. To będzie ok. 500 nowych piw więcej niż w zeszłym roku. Podejrzewam że piwnych geeków nie przybywa w tym samym tempie żeby spić te wszystkie nowości.
Uwazam, ze najwyzszy czas oprzec plebiscyt na Artomacie, oczywiscie z pewnymi ograniczeniami, np minimalnej liczby ocen itd.
I oczywiscie nie w tym roku tylko w przyszlym.5450 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna
Comment
-
-
Pendi podał całkiem rozsądną i już istniejąca kategoryzację. Moją dodatkową propozycją jest zwiększenie liczby oddawanych głosów w każdej kategorii z 3 do 5. Byłoby to wyjście na przeciw rosnącej liczbie piw na rynku (premier i marek).
PS. w pełni popieram becika w temacie wywalania piw z dodatkami do osobnej kategorii. Jego dyskutanci nie potrafią podać sensownego i realnego do zrealizowania systemu decydowania o tym, które piwo jest już "smakowe", a które jeszcze trzyma ramy stylu bazowego.Last edited by chemmobile; 2015-10-02, 07:51.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Comment
-
-
Ale wrzucenie wszystkiego co ma dodatek, sprawi że kategoria "piwa smakowe" będzie największą, do tego też najbardziej zróżnicowaną. Pierdolnik jednym słowem. Jeśli piwo jest zadeklarowane "piwo o smaku kawy" to leci do smakowych. Jeśli jest napisane "IPA z dodatkiem kiwi" czy "stout z dodatkiem ziaren kawy" to leci do IPA lub Stout(w zależności od Bóg do kategorii dalszych". Myślę że to najprostsze rozwiązanie bez robienia burdelu.
Comment
-
-
Przecież go napisałem i to już kilka razy. Czytaj ze zrozumieniem.
JEŚLI NA ECIE JEST NAPISANE IP A Z DODATKIEM SAŁATY TO LECI DO KATEGORII IPA. JEŚLI JEST NAPISANE PIWO O SMAKU SAŁATY TO LECI DO SMAKOWYCH.
Jakoś ratebeer sobie dobrze funkcjonuje z takim podejściem. Sam jeśli dodaje tam piwa, to na zasadzie stylu głównego, deklarowanego. Prosto i przejrzyście.
Comment
-
-
Jeśli to autor nie użyje sformułowania "z dodatkiem" ani "o smaku" TO TWÓJ SYSTEM LEŻY BEZBRONNY. Formalnie "piwo o smaku" jest piwem z dodatkiem, zatem twój podział jest logicznie niespójny. Po drugie uzależnianie się od tego, jakiego sformułowania użyje autor tekstu na etykiecie jest idiotyczne, bezmyślne i aż się prosi o strollowanie plebiscytu.
Klasyfikacja BJCP przewiduje kategorie:
30. SPICED BEER
30A. Spice, Herb, or Vegetable Beer
34. SPECIALTY BEER
34A. Clone Beer
34B. Mixed-Style Beer
34C. Experimental Beer
A jak się uprzesz, to w ramach np. IPA wszelkie smakowo-dodatkowe IPA wrzucasz do kategorii:
21B. Specialty IPA
Czego jeszcze wam potrzeba?Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Comment
-
-
Oczywiscie, takie podziały nigdy nie będą w pełni spójne. Chyba ze byśmy narobili milion kategorii, ale nie o to chodzi. Ranking ma odpowiadać sytuacji na polskim rynku piwa, a tutaj jeszcze aż tak nie kombinujemy, więc można jakoś wszystko uściślić. Narazie nie produkuje się tyłu piw w niektórych stylach aby tworzyć szczegółowe kategorie. Znasz przykład piwa polskiego, smakowego, z dodatkami, gdzie na etykiecie tego nie przeczytasz? Zawsze też można posiłkować umiejscowieniem na ratebeer.
Comment
-
-
Myślę , że kategorie mocno oblegane warto by podzielić na style piwne np osobno APA osobno IPA , Stout. itd. Jeśli chodzi o piwa kwaśne których ostatnio pojawiło się kilka na rynku to chyba wrzuciłbym je do jednej kategorii.
Jeśli chodzi o style pochodne jak np Oatmeal stout to chyba nie jest ich aż tak dużo by robić z nich oddzielną kategorię .
Bo też nie ma sensu robić kategorię w której będzie kilka piw , a tym samym na wejście na podium będą miały średnia jak i nie kiepskie.
Co do dodatków do piwa, to myślę , że dodatki które nie są dominujące nie powinny zmieniać kategorii danego piwa. Czyli dodatki takie jak trawa cytrynowa, liście kafir , werbena , wrzosy czy inne których tak naprawdę czasem prawie wcale nie czuć nie ma sensu żeby od razu zmieniały kategorie piwa.
Co innego np piwa miodowe , gdzie dodatek miodu całkowicie zmienia smak.
Myślę , że podział powinienem być przede wszystkim na tyle rozsądny by w danej kategorii znajdowały się piwa o zbliżonych do siebie cechach, które można bezpośrednio porównać (takie jak np dany styl) , ale też by nie było to zbyt wąskie grono, by jednak pierwsze miejsce coś znaczyło.
Comment
-
Comment