Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yaro74
Wyświetlenie odpowiedzi
Plebiscyt na Piwo Roku 2015 - komentarze i uwagi
Collapse
X
-
Last edited by chemmobile; 2015-10-03, 09:05.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
-
-
Panie i Panowie, przeczytałem dyskusję, złośliwie napiszę, że jak na forum zaskakująco merytoryczną .
Mam wrażenie, że przeciętny uczestnik forum (nie przeciętny piwosz, ale też i nie przeciętny sędzia) jest w stanie racjonalnie opanować nie więcej, niż 12-15 (pod)kategorii.
Uważam, że najsensowniejsza byłaby kompilacja propozycji yaro74 (post nr 68) i ostatnich pomysłów chemmobile (post nr 112), z tym, że nie trzymałbym się ściśle podziału wg Blg.
Myślę, że to spowodowałoby, że Plebiscyt (przy jego rosnącym, mimo wszystko, znaczeniu) skoncentrowałby się na piwach warzonych mniej-więcej regularnie i jakoś-tam dostępnych, marginalizując pojedyncze "złote strzały" mniej lub bardziej nawiedzonych piwowarów.
Wybaczcie moje pseudowypociny, na swoje usprawiedliwienie mogę tylko dodać, że od początku tego tygodnia nie miałem piwa w ustach...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedziKto będzie decydował, czy piwo zaburza bądź nie profil piwa? Ty?Mały porterek-przyjaciel nerek
Comment
-
-
Stary, ale jak to technicznie wykonasz? ART dla każdego piwa będzie produkował sondę, w której się wypowiemy?
Jak masz jakiś pomysł, ideę itp. to staraj się choćby w dwóch słowach pokazać jak je zrealizować, bo samo pieprzenie dla pieprzenia jest tylko marnowaniem czasu.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Comment
-
-
Przecież piwa są oceniane systematycznie, z każdej serii ocen danego piwa coś konkretnego wynika czyli łatwa kwalifikacja. Oceny użytkowników dają raczej jasny obraz, bo choć opinie mogą być rozbieżne, to jednak wynika z nich, że to i to, to jest AIPA czy coś tam innego i Schluss.Mały porterek-przyjaciel nerek
Comment
-
-
Przecież temu służą opinie. Browar twierdzi, że uwarzył coś i mija się z prawdą. Ktoś ocenia East India Pale Ale jako Brown Ale, to logiczne, że mu wyjdzie poza stylem. Opinie powinny przeważyć w kwestii czy jest to styl taki, śmaki, owaki i dodatek nam może skoczyć na pędzel, czy jednak ten dodatek zmienił odbiór stylu; nie chodzi o re-definicjęMały porterek-przyjaciel nerek
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziPoza jedną osobą nikt nie komentował potrzeby zwiększenia liczby ocen do 5 w każdej kategorii. Czyżby było to niepotrzebne?
Natomiast byłbym zdecydowanie przeciwny, żeby jak zaproponował kolega w poście 112 (jeśli dobrze zrozumiałem) przyznawać tę samą liczbę punktów kilku wybranym piwom. To jednak powinna być rywalizacja na zasadach sportowych. A więc jest zwycięzca, jest 2 i 3 miejsce. I ewentualnie (jeśli kategorie byłyby bardzo pojemne) także 4 i 5. Każde z odpowiednio malejącą liczbą punktów.
Comment
-
-
Skupmy się na samych kategoriach. Ktoś podsumuje?- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Admirador Wyświetlenie odpowiedziNatomiast byłbym zdecydowanie przeciwny, żeby jak zaproponował kolega w poście 112 (jeśli dobrze zrozumiałem) przyznawać tę samą liczbę punktów kilku wybranym piwom. To jednak powinna być rywalizacja na zasadach sportowych. A więc jest zwycięzca, jest 2 i 3 miejsce. I ewentualnie (jeśli kategorie byłyby bardzo pojemne) także 4 i 5. Każde z odpowiednio malejącą liczbą punktów.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedziDlaczego nie miałoby być rywalizacji? Wygra to piwo, które dostanie największą liczbę głosów. Obecnie trzeba dokonywać sztucznego podziału na lepsze (5pkt.) i gorsze (3 oraz 1 pkt.), choć realnie piwa mogą być równie dobre.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
No to wydrukujesz dodatkowy dyplom za zajęcie miejsca ex aequo
Moja propozycja wpłynie na zmniejszenie sporej przepaści punktowej pomiędzy 1. a pozostałymi miejscami w rankingu.Last edited by chemmobile; 2015-10-07, 09:06.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Comment
-
-
Tak czy owak, przedmiotem zmian są kategorie i na tym się skupmy.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
Jako, że mało się znam, ale długo tutaj przesiaduję to optuję za propozycją Tristana. Byle ładniej to ubrać i ponazywać
"Głosów" też mogłoby być pińć
Comment
-
Comment