Nowe/stare browary

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • becik
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍼🍼
    • 2002.07
    • 14999

    Nowe/stare browary

    Wracam do tematu, o którym wcześniej już w innym wątku napomknąłem.

    Dlaczego reaktywowane browary są zakładane jako nowe? Chodzi mi konkretnie o Grodzisk Wielkopolski, Tenczynek i ostatnio reaktywowany Gryf w Szczyrzycu. Przecież w ten sposób, serwis, który powinien obiektywnie śledzić rodzimy rynek piwowarski sam wprowadza zakłamanie. Czy w momencie gdy Jakubiak uruchomi Biskupiec to też w Biskupcu powstanie nowy mini browar z rokiem założenia np 2016?
    Proszę o uporządkowanie tej kwestii i zrobienie tego tak jak powinno być, jakoś wcześniej było można tak robić (np Bojanowo) więc jeśli są jakieś problemy (to proszę o ich podanie) oraz wyjaśnienie dlaczego w ten sposób, tak rażąco narusza się historię poszczególnych browarów.
    Mam nadzieję, że na odp. nie trzeba będzie długo czekać
    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
  • Prusak
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 4465

    #2
    Hm, nie zawsze jednak tak jest, że nowy browar kontynuuje jakoś bezpośrednio tradycję starego, ale na to można byłoby przymknąć oko, gdyby nie inne fakty. Na przykład sprawa Zwierzyńca: czy można wpisać tam datę 1806, skoro Perła nie prowadzi właściwie produkcji w budynku starego browaru, tylko obok, nie mówiąc o zmianie sposobu produkcji... Równie dobrze (choć to już przykład mocno naciągany) dałoby się powiedzieć, że Browar Dukla funkcjonuje jako "ciąg dalszy" starego browaru dukielskiego, którego ruiny stoją w chaszczach niespełna 0, 5 km dalej.

    Nie czepiam się, tylko mnożę wątpliwości. Co miałoby być kryterium ciągłości? Wyłącznie sam budynek?

    Comment

    • Cooper
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼🍼
      • 2002.11
      • 6056

      #3
      Z tym Grodziskiem to dopiero niedawno zadałem sobie "trud" sprawdzenia konkretnej lokalizacji browaru otworzonego/reaktywowanego w ub. roku i porównałem z lokalizacją browaru który ja pamiętam z odwiedzin w latach 90. i który, jak powiedziano mi wtedy na miejscu, był właśnie tym zamkniętym nieco wcześniej czyli w (pierwszej) połowie lat 90.
      Browar z którego polało się piwo w 2015 roku jest przy ul. Poznańskiej 16B, natomiast przezemnie odwiedzony lata temu był/jest na Kolejowej 10 a to zupełnie inne lokacje w mieście.
      Tak wiem, że wiek temu było kilka niezależnych browarów w Grodzisku z których po zjednoczeniu się do lat współczesnych dotrwał jedynie ten przy Kolejowej a pozostałe pełniły rolę słodowni i pewnie składów piwa lub zupełnie inne, niepiwne funkcje.
      Trzeba by więc obecny browar przy Poznańskiej uznać conajwyżej jako reaktywację dawnego, zamkniętego pewnie wiek temu browaru bo wynika że mniejwięcej wtedy ostatni raz był browarem (nie mówię o ewentualnej funkcji słodowni).
      Czy ktoś z kolegów specjalistów w piwowarstwie grodziskim mógłby napisać coś o historii browaru grodziskiego przy Poznańskiej ?
      Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
      1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

      Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

      Comment

      • Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13952

        #4
        To nie tak. Przy Kolejowej była tylko rozlewnia i leżakownia (w butelkach) piwa uwarzonego na Poznańskiej. Mówię o sytuacji przed zamknięciem 20 lat temu.
        Last edited by Pendragon; 2016-01-05, 12:18.

        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

        Comment

        • Zwierzyniec
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.06
          • 6

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedzi
          Hm, nie zawsze jednak tak jest, że nowy browar kontynuuje jakoś bezpośrednio tradycję starego, ale na to można byłoby przymknąć oko, gdyby nie inne fakty. Na przykład sprawa Zwierzyńca: czy można wpisać tam datę 1806, skoro Perła nie prowadzi właściwie produkcji w budynku starego browaru, tylko obok, nie mówiąc o zmianie sposobu produkcji... Równie dobrze (choć to już przykład mocno naciągany) dałoby się powiedzieć, że Browar Dukla funkcjonuje jako "ciąg dalszy" starego browaru dukielskiego, którego ruiny stoją w chaszczach niespełna 0, 5 km dalej.

          Nie czepiam się, tylko mnożę wątpliwości. Co miałoby być kryterium ciągłości? Wyłącznie sam budynek?
          Wracając do twojej wypowiedzi co do Zwierzyńca to produkcja prowadzona jest w budynku gdzie kiedyś mieścił się rozlew butelkowy oraz leżakownia i magazyn wyrobów gotowych . Głównym czynnikiem do przeniesienia produkcji do tego budynku prawdopodobnie jest to że stary budynek jest pod nadzorem konserwatora zabytków i ciężko było by dostosować dzisiejszą produkcję bez ingerencji w aktualną architekture budynku . W dużej mierze przyczynił się do tego stanu brak inwestycji i modernizacji podczas pierwotnego funkcjonowania zakładu , ale to już historia na inną okazję .

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23926

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
            Wracam do tematu, o którym wcześniej już w innym wątku napomknąłem.

            Dlaczego reaktywowane browary są zakładane jako nowe? Chodzi mi konkretnie o Grodzisk Wielkopolski, Tenczynek i ostatnio reaktywowany Gryf w Szczyrzycu. Przecież w ten sposób, serwis, który powinien obiektywnie śledzić rodzimy rynek piwowarski sam wprowadza zakłamanie. Czy w momencie gdy Jakubiak uruchomi Biskupiec to też w Biskupcu powstanie nowy mini browar z rokiem założenia np 2016?
            Proszę o uporządkowanie tej kwestii i zrobienie tego tak jak powinno być, jakoś wcześniej było można tak robić (np Bojanowo) więc jeśli są jakieś problemy (to proszę o ich podanie) oraz wyjaśnienie dlaczego w ten sposób, tak rażąco narusza się historię poszczególnych browarów.
            Mam nadzieję, że na odp. nie trzeba będzie długo czekać
            Jak już gdzieś indziej pisałem, jest to podyktowane wprowadzanymi mozolnie zmianami. Może uda się je doprowadzić do finału przed wieszczoną śmiercią browarbizu
            Last edited by ART; 2016-01-07, 14:28.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • Pendragon
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2006.03
              • 13952

              #7
              ART - może podasz jakiś zakładany harmonogram zmian? Przynajmniej dla jednego, najbliższego zadania. Taki samo-doping
              Np. do końca stycznia deklaruję zrobić...

              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23926

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                ART - może podasz jakiś zakładany harmonogram zmian? Przynajmniej dla jednego, najbliższego zadania. Taki samo-doping
                Np. do końca stycznia deklaruję zrobić...
                ... Piwo Roku
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • Pendragon
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2006.03
                  • 13952

                  #9
                  O, widzisz! To gdy na początku lutego złożysz następną deklarację, małymi kroczkami wysprzątamy mityczną szufladę.

                  moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                  Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                  Comment

                  • kopyr
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2004.06
                    • 9475

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                    ART - może podasz jakiś zakładany harmonogram zmian? Przynajmniej dla jednego, najbliższego zadania. Taki samo-doping
                    Np. do końca stycznia deklaruję zrobić...
                    Już myślałem, że prosisz o podanie przewidywanej daty śmierci browar.bizu.
                    blog.kopyra.com

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19260

                      #11
                      Na b.biz jest 171 browarów. Brak Wirtuozerii. To już potwierdzone, że nie warzą? BTW, dlaczego U1 Browar jest w małych, a nie restauracyjnych? Zresztą nie tylko w jego przypadku widać niekonsekwencję.

                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23926

                        #12
                        zgłoś niekonsekwencje jeśli takie zauważasz. Ułan poprawiłem, ale docelowo wielkość browaru nie będzie mieszana z charakterem.
                        Last edited by ART; 2016-09-27, 08:58.
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19260

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                          (...) docelowo wielkość browaru nie będzie mieszana z charakterem.
                          Czyli jak rozumiem (nie wiem czy dobrze?) jeśli jest restauracyjny to jest restauracyjny, niezależnie czy jest mały czy średni?

                          Comment

                          • ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 23926

                            #14
                            tak, kiedyś wydawało się to sensowne
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19260

                              #15
                              Dziwne, że nie ma browaru Złotnickiego w bazie. Przecież od początku roku działa. A jest Zamość, choć od zeszłego roku nie ma instalacji...

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X